Η βελούδινη φωνή της Maggie Reilly

Ένα αφιέρωμα σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της δεκαετίας του 80’ και του 90’, με αφορμή τις ζωντανές της εμφανίσεις στη χώρα μας.

Της Χριστίνας Βρούβα

Τα τραγούδια της Maggie Reilly θα μπορούσε να πει κανείς, πως ακούγονται σχεδόν καθημερινά στο ραδιόφωνο. Κομμάτια όπως το «Moonlight shadow»,το «To France» και το «Everytime we touch» έχουν την τιμητική τους και χαρακτηρίζονται ως διαχρονικά.

Η Reilly έχει μία φωνή η οποία μπορεί να κάνει τους ακροατές να ταξιδέψουν, να ερωτευθούν, αλλά και να προβληματιστούν. Παράλληλα τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει, είτε μαζί με τον Mike Oldfield, είτε μέσα από τη σόλο καριέρα της, είναι άκρως «ραδιοφωνικά». Αυτό συμβαίνει  καθώς έχουν ένα κλασικό τέμπο και σε συνδυασμό με τους ευχάριστους στίχους, είναι ό,τι πρέπει για καθημερινή μετάδοση σε κάποιον ραδιοφωνικό σταθμό.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως η Maggie Reilly είναι από τις πιο ήρεμες δυνάμεις της «Pop- Folk» μουσικής σκηνής, κάτι το οποίο σπανίζει εξαιρετικά στις μέρες μας, δηλαδή το να είναι ένας καλλιτέχνης «ήσυχος».

Η Maggie γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1956 στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Η μουσική της καριέρα άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 1970, με το Σκωτσέζικο «Pub Rock» συγκρότημα Cado Belle. Μέσα από τη σχετικά σύντομη πορεία τους κυκλοφόρησαν μονάχα ένα άλμπουμ με τίτλο «Cado Belle» και ένα «EP».

(Το τραγούδι «Stones throw from nowhere» κυκλοφόρησε μέσα από τον δίσκο «Cado Belle» του 1976.)

Ευρέως γνωστή έγινε μέσα από τη συνεργασία της με τον γνωστό συνθέτη Mike Oldfield, την περίοδο 1980-1984. Η σύμπραξη των δύο καλλιτεχνών επέφερε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα για την καριέρα τους, αυτό οφείλονταν στην καλή τους συνεργασία παρ’ όλο που ήταν δύσκολη λόγω των πολλών περιοδειών.

Το πρώτο άλμπουμ του Mike Oldfield στο οποίο συμμετείχε η Reilly, ήταν το «QE2», στο οποίο έκανε τα φωνητικά. Ακολούθησαν κι άλλοι δίσκοι όπως το «Five miles out», το «Crises» και το «Discovery». Η πλειοψηφία των κομματιών ήταν «ντυμένα» με τη βελούδινη φωνή της Maggie Reilly. Πολλά από αυτά έχουν γίνει επιτυχίες και ακούγονται μέχρι σήμερα ανελλιπώς.

(Το «Five miles out» κυκλοφόρησε μέσα από το ομότιτλο άλμπουμ το 1982.)

(Το «Moonlight shadow» κυκλοφόρησε το 1983 μέσα από το «Crises» και είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια της ερμηνεύτριας καθώς έκανε πάταγο σε Ευρώπη και Αυστραλία.)

(To τραγούδι «To France», το οποίο συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του Mike Oldfield, «Discovery» του 1984.)

Μετά από αυτή την επιτυχημένη συνεργασία, η Maggie άρχισε να κάνει σόλο καριέρα. Ήταν 1992 όταν έβγαλε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο «Echoes», ο οποίος έκανε αίσθηση με αποτέλεσμα μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Αυτό συνέβη ίσως λόγω του «Everytime we touch», ένα κομμάτι που «καθόρισε» την καριέρα της αλλά και τα ραδιόφωνα της εποχής. Βέβαια, προέκυψαν και άλλα επιτυχημένα κομμάτια όπως το «Tears in the rain» και το «Wait».

 

 

Στην πορεία ακολούθησαν κι άλλα άλμπουμ όπως το «Midnight Sun», το «Elena και άλλοι που ίσως να μην έκαναν την αντίστοιχη επιτυχία όπως οι προηγούμενοι δίσκοι. Παρ’ όλα αυτά η Maggie Reilly παρέμεινε αυθεντική στο είδος της, έχοντας πάντα μία ισορροπία στους στίχους και τις μουσικές της, ικανοποιώντας έτσι το κοινό της.

(Το «Every single heartbeat» κυκλοφόρησε μέσα από το άλμπουμ «Midnight Sun» του 1993.

Φτάνοντας στο σήμερα, η τραγουδίστρια έχοντας κάνει αυτή την αξιοζήλευτη καριέρα, συνεχίζει κάνοντας περιοδείες στην Ευρώπη με μεγάλη επιτυχία. Φέτος έφτασε και στην Ελλάδα κάνοντας για πρώτη φορά μία «βόλτα» σε αυτή, με ζωντανές εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα και Γιάννενα.

(Απόσπασμα από την συναυλία της στη Θεσσαλονίκη.)

Η συναυλία στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη πραγματοποιηθεί και τα εισιτήρια ήταν «Sold out». Το «Live» άφησε ευχάριστες αναμνήσεις με την Reilly να δίνει τα πάντα πάνω στη σκηνή και τη φωνή της να παραμένει αναλλοίωτη.

Η Maggie Reilly απέδειξε με την καριέρα της πως χωρίς να εξαρτάται κανείς από τα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να γίνεις διαχρονικός και αγαπητός στον κόσμο. Μέσα από την πορεία της εκλαμβάνουμε πως ένας καλλιτέχνης το μόνο που χρειάζεται είναι σκληρή δουλειά και επιμονή και ο χρόνος θα τον ανταμείψει. Συμπέρασμα, η Maggie Reilly είναι ορθό πρότυπο για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη.