“Η επιδημία τελείωσε την οικονομία.Η κυβέρνηση παραμένει θεατής.”

Λωλος Θοδωρής Μέλος ΚΠΕ Κινήματος Αλλαγής

 Τους τελευταίους δυόμιση μήνες ζήσαμε πρωτόγνωρες αλλαγές καθώς ένας ιός καθήλωσε ότι κινούνταν, απειλούσε την ανθρώπινη ζωή, επικράτησε ο φόβος και ο ιός περιορίστηκε με την εφαρμογή των μέτρων από τους ειδικούς.Τώρα καλούμαστε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας με πολλές αλλαγές, με κάποιους από τους περιορισμούς να παραμένουν, με την οικονομία γκρεμισμένη διότι η κυβερνητική πολιτική είναι άτολμη, ελλιπής, χωρίς σχέδιο.

Μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, βρισκόμαστε ξανά σε μια νέα ύφεση η οποία θα φέρει μεγαλύτερη ύφεση, ανεργία, δεκάδες λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Τα ανακοινωθέντα μέτρα στήριξης της οικονομίας μέχρι σήμερα παραμένουν στα λόγια, τα χρονοδιαγράμματα των κ. Σταϊκούρα, Γεωργιάδη συνεχώς μετατίθενται προς τα πίσω , το οικονομικό επιτελείο τα έχει χαμένα, δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο στήριξης, το μόνο που ξέρουν είναι να κάνουν δώρα σε δικούς τους επιχειρηματίες.

Πολιτεύονται με την τακτική των βαρύγδουπων δηλώσεων, του lifestyle, τους ενδιαφέρει μόνο το image τους. Η οικονομία φωνάζει, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις που θα κρατούν την αγορά ανοιχτή, θα διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας, θα συγκρατούν την αισχροκέρδεια.Τα μέτρα που εξήγγειλαν δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν φθάσει στις επιχειρήσεις.Η επιστρέτεα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το ταμείο εγγυοδοσίας δεν απευθύνονται καθολικά στις επιχειρήσεις διότι η κυβέρνηση με τα κριτήρια που έθεσε τις χώρισε σε παιδιά και αποπαίδια.

Οι επιχειρήσεις που τα χρόνια της κρίσης κρατήθηκαν όρθιες, σήμερα δεν μπορούν να έχουν χρηματοδότηση γιατί ο κ. Γεωργιάδης τους χαρακτήρισε μπαταχτσήδες, διότι απέκλεισε από την επιστρεπτεα προκαταβολή τις ατομικές επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους ενώ όσοι είχαν εταιρείες εντάχθηκαν, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ απευθυνόταν σε λίγους καθώς έκλεισε πολύ γρήγορα, για το ταμείο εγγυοδοσίας δεν ξέρουν τι να κάνουν , ποιες προϋποθέσεις να θέσουν και συνεχώς το μεταθέτουν προς τα πίσω.

Η αβεβαιότητα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των εργαζόμενων κορυφώνεται περνώντας στην μετά κορονοϊό εποχή καθώς βλέπουν ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός για την επόμενη μέρα.Με νέα δάνεια δεν στέκεται η αγορά, τα λουκέτα είναι προ των πυλών.Η οικονομική αλυσίδα είναι διαλυμένη με ευθύνη τις κυβέρνησης , η ζημιά αλληλεπιδρά από κλάδο σε κλάδο.

Η κυβέρνηση καλείται να αλλάξει ρότα, να εφαρμόσει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο στήριξης που θα αφορά την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, θα τις στηρίζει με χρηματοδοτικά προγράμματα, να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς των εργαζόμενων.Μόνο με τολμηρές αποφάσεις θα κρατηθούμε όρθιοι, στον επίκεντρο των αποφάσεων τους πρέπει να είναι ο άνθρωπος, να επενδύσουμε στην ανθρώπινη αξία.

Οφείλουν να αντιληφθούν ότι οι κοινωνίες δεν ευημερούν με τους αριθμούς.Οι συζητήσεις για μειώσεις μισθών, για νέα μνημόνια, για ελαστική εργασία θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και μας οδηγούν σε άλλες εποχές που δεν αντέχουμε να ξαναζήσουμε.Οι στιγμές είναι κρίσιμες για το αύριο…

Ο δρόμος είναι μπροστά μας…