Η Επιστολή Παπαδημούλη στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς για το πρωτοσέλιδο στο ‘Μακελειό’

Επείγουσα επιστολή προς τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, απέστειλε εσπευσμένα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ως Αρμόδιος Αντιπρόεδρος του ΕΚ για Θέματα Ισότητας των Φύλων, με αφορμή το φασιστικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακελειό» που στοχοποιεί Ελληνίδες υπουργούς – στελέχη της κυβέρνησης και τη σύζυγο του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, ο Δημ. Παπαδημούλης απέστειλε σήμερα ξεχωριστές επιστολές: Στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και στην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Λιλιάν Μορί Πασκιέ – με το πρόσθετο αίτημα να ασχοληθεί άμεσα με το θέμα ο Ευρωπαϊκός οργανισμός ECRI (European Commission against Racism and Intolerance), που είναι αρμόδιος για θέματα που αφορούν την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων λόγω ταυτότητας φύλου, εθνοτικής καταγωγής, χρώματος, ιθαγένειας, θρησκείας, κ.λπ.
Αποφασισμένος να διεθνοποιήσει το ζήτημα της αήθους αυτής προπαγάνδας μίσους της εφημερίδας, η οποία στρέφεται με χυδαιότητα εναντίον της ίδιας της Δημοκρατίας, ντροπιάζοντας τη χώρα μας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρει στην επιστολή του ότι «εάν μια τέτοια συμπεριφορά από μέσο ενημέρωσης γίνει ανεκτή χωρίς να καταδικαστεί, αυτό θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στην ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες» και προσθέτει ότι κάτι τέτοιο «η άκρα δεξιά σε όλη την Ευρώπη θα το εκλάβει ως ανοχή ή ακόμη και ενθάρρυνση».

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή του Δημήτρη Παπαδημούλη προς τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς:

Αξιότιμοι Πρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης,

Επιτρέψτε μου να επιστήσω την προσοχή σας στο ακόλουθο περιστατικό:Μια ελληνική εφημερίδα με τίτλο “Μακελειό”, ακροδεξιού προσανατολισμού, δημοσίευσε ένα ανήθικο άρθρο και φωτογραφίες στοχοποιώντας Ελληνίδες υπουργούς, συμπεριλαμβανομένης και της συζύγου του Πρωθυπουργού, με τον τίτλο “οι πουτάνες του προδότη”, διαπράττοντας έτσι μια βίαιη φασιστική και σεξιστική επίθεση που τροφοδοτεί το μίσος. Λαμβάνοντας υπόψη:

– την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων

– τη Διεθνή Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων,

– το Άρθρο 2 της Συνθήκης για την ΕΕ (ΣΕΕ), όπου δηλώνεται ότι η Ένωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας,

– τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ,

– τον Κώδικα Πρακτικής της ΕΕ για την παραπληροφόρηση,

– τον Κώδικα Δεοντολογίας για την καταπολέμηση του παράνομoυ online λόγου

– τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ και πολλά σχετικά Ψηφίσματα του ΕΚ.

– ότι το προαναφερθέν άρθρο και οι φωτογραφίες εκφράζουν φασιστικές και σεξιστικές τάσεις, οι οποίες είναι απολύτως ασυμβίβαστες με τις αξίες και τις αρχές που όλοι μοιραζόμαστε, ανησυχώ βαθύτατα ότι εάν μια τέτοια συμπεριφορά από μέσο ενημέρωσης παραμείνει χωρίς να καταδικαστεί, αυτό θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στην ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες και η άκρα δεξιά σε όλη την Ευρώπη θα το εκλάβει ως ανοχή ή ακόμη και ενθάρρυνση.

Ως εκ τούτου, σας καλώ να λάβετε υπόψη αυτά τα περιστατικά και να καταδικάσετε έντονα τα μέσα ενημέρωσης για την προσβλητική, σεξιστική και προκλητική αυτή διατύπωσή τους. Συνακόλουθα, ζητώ να ασχοληθεί άμεσα με το θέμα ο Ευρωπαϊκός οργανισμός ECRI (European Commission against Racism and Intolerance), που είναι αρμόδιος για ζητήματα που αφορούν την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων.
Το άρθρο και οι φωτογραφίες της εν λόγω ελληνικής εφημερίδας, οι οποίες διαδίδουν προπαγάνδα μίσους, υπάγονται καταφανώς στην κατηγορία των ανήθικων και ανέντιμων μέσων και αποτελούν μια επίθεση κατά της ίδιας της δημοκρατίας μας.

Με εκτίμηση,
Δημήτρης Παπαδημούλης – Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αρμόδιος για Θέματα Ισότητας και Διαφορετικότητας Επικεφαλής Ευρωομάδας