Η ΕΥΑΘ για τα αντλιοστάσια αποχέτευσης

Η διοίκηση της εταιρείας είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για γόνιμη συζήτηση πάνω σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ειδικότερα για το θέμα των αντλιοστασίων, τονίζει η εισηγμένη.

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με την προστασία του Θερμαϊκού κόλπου και τη λειτουργία των παραλιακών αντλιοστασίων αποχέτευσης της ΕΥΑΘ η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει τα εξής:

-η εταιρεία λειτουργεί και συντηρεί 46 αντλιοστάσια αποχέτευσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, 11 από τα οποία στο παραλιακό μέτωπο. Τα τελευταία συντηρούνται με μεγαλύτερη συχνότητα και εν λειτουργία, χωρίς δηλαδή διακοπή εισόδου των λυμάτων στο αντλιοστάσιο, μια μέθοδο κοστοβόρα που όμως διασφαλίζει την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από περιστατικά ρύπανσης.

Μάλιστα, η εταιρεία με πρωτοβουλία της παρούσας διοίκησης και αξιοποίηση παλιών και νέων στελεχών, εκπόνησε σχέδιο αναθεώρησης της υφιστάμενης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων – ΑΕΠΟ (ίσχυε από το 2006 και έχρηζε αναθεώρησης) για τα αντλιοστάσια, το δίκτυο και τις εγκαταστάσεις αποχέτευσης. Με τη νέα ΑΕΠΟ θα διασφαλιστεί η βέλτιστη λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου με τη μέγιστη προστασία του φυσικού αποδέκτη, του Θερμαϊκού. Η διαδικασία βρίσκεται πλέον στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης με αρμόδιους φορείς και πολίτες, όπως επιβάλλει η περιβαλλοντική νομοθεσία, πριν από την τελική έγκριση του ΥΠΕΝ. Προφανώς, λοιπόν, και είναι «ανοιχτή» σε όποιον έχει να υποβάλει επωφελείς για το θαλάσσιο περιβάλλον της Θεσσαλονίκης προτάσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

– το θέμα της απόρριψης λυμάτων στην περιοχή Δενδροποτάμου έχει καταδειχθεί από την ίδια τη διοίκηση της ΕΥΑΘΗ τελευταία, μετά από πιέσεις της προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προχωρά εντός του 2019 στην έναρξη κατασκευής των αναγκαίων έργων για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής κόμβου Κ16 – Δενδροποτάμου και συγχρηματοδοτεί τα συγκεκριμένα έργα με 3 εκατ. ευρώ. Οι διαδοχικές αθωωτικές δικαστικές αποφάσεις ανώτατων στελεχών της EΥΑΘ και διοικήσεών της (όπως η πρόσφατη του Νοεμβρίου 2018, που αφορούσε και στην προηγούμενη και στην παρούσα διοίκηση), που κατηγορήθηκαν για το θέμα αυτό, όπως και η ανάκληση του σχετικού προστίμου από το ΥΠΕΝ, επιβεβαιώνουν ότι ακέραια την ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση των αποχετευτικών έργων φέρει το ελληνικό δημόσιο (θα έπρεπε να είχαν γίνει τουλάχιστον πριν από 20 χρόνια).

Τέλος, η παράκτια τεχνική και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και κυρίως του Θερμαϊκού υπήρξε το αντικείμενο της αδιάλειπτης -επί 39 συναπτά έτη- επιστημονικής, ερευνητικής και ακαδημαϊκής πορείας του νυν προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, με πλήθος επιστημονικών άρθρων, ερευνών, μελετών και παρεμβάσεων στον δημόσιο διάλογο της Θεσσαλονίκης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με τεκμηριωμένο, λοιπόν, το διαρκές επιστημονικό ενδιαφέρον της γι’ αυτά τα ζητήματα, η διοίκηση της εταιρείας είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για γόνιμη συζήτηση πάνω σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αυτά, άλλωστε, προσφέρονται κατεξοχήν για συνέργειες και συλλογικές δράσεις, όχι για καταγγελίες και δίκη προθέσεων, αναφέρει η ΕΥΑΘ.

Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi