Η Κατερίνα Ματεγάκη απαντάει στις ερωτήσεις του Newn Webradio

Όταν ζητήσαμε από την Κατερίνα Ματεγάκη να μας περιγράψει τον εαυτό της, ήταν πάρα πολύ φιλική και πρόθυμη. Ιδού τι μας είπε για την ίδια, και ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που έδωσε στο Newn Webradio:

“Είμαι 18 ετών και φέτος δίνω πανελλήνιες στην κατεύθυνση των οικονομικών επιστημών αλλά ο κύριος στόχος μου είναι να μπω στο αστυνομικό σώμα. Ασχολούμαι με τον αθλητισμό από 7 ετών ξεκινώντας με κλασσική και τεχνική κολύμβηση σε επίπεδο πρωταθλητισμού χωρίς όμως να το κυνηγήσω διότι μέσα μου έκαιγε πάντα η φλόγα για τη πυγμαχία η οποία ήρθε στη ζωή μου το 2015 όπου εκεί γνώρισα έναν απ τους σημαντικοτερους ανθρώπους στη ζωή μου και δάσκαλο της σχολής Κωστα Τζωτζο όπου μαζί με όλη την οικογένεια Τζωζτου με αγκάλιασαν και με μύησαν σε αυτό που αγαπώ. Τα τελευταία 3 χρόνια είμαι και στην ομάδα της πυγμαχίας του Ολυμπιακού. Έχοντας προπονηθεί σκληρά και παίζοντας κάποιους αγώνες κατέβηκα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Νεανίδων κατακτώντας τη 2η θέση.”.”

 

Ποια είναι η πρώτη ανάμνηση που έχεις απ τη πυγμαχία; 

 “Θυμάμαι ακόμα τη πρώτη μου μέρα στη σχολή. Με κυριαρχούσαν συναισθήματα  όπως το άγχος και η αγωνία γιατί βρισκόμουν σε ένα κυρίως ανδροκρατούμενο μέρος με ενήλικες οι οποίοι ήταν έμπειροι και διακεκριμένοι στον χώρο των μαχητικών αθλημάτων. Όμως κατευθείαν ο δάσκαλος μου Κώστας Τζώτζος και όλη η ομάδα του Κραταιού με αγκάλιασαν καταφέρνοντας μέχρι και σήμερα η σχολή να γίνει δεύτερο σπίτι μου.”

Τι συντέλεσε στο να διαλέξεις αυτόν τον τρόπο άσκησης και όχι κάποιο άλλο άθλημα; Έχεις δοκιμάσει κι αλλά αθλήματα στο παρελθόν ; 

“Στην ηλικία των 7 ετών ξεκίνησα κλασσική κολύμβηση και στην ηλικία των 11 ετών τεχνική κολύμβηση σε επίπεδο πρωταθλητισμού χωρίς όμως να το κυνηγήσω. Παράλληλα ο αδερφός μου ξεκίνησε kick boxing στον Α.Σ Κραταιό και ήταν το σκαλοπάτι μου για να μπω στον χορό και να χορέψω τα βήματα της πυγμαχίας. Τότε κατάλαβα τι πραγματικά ήθελα και πόσο αγαπώ αυτό το άθλημα. Η πυγμαχία δεν είναι αυτό το βίαιο άθλημα που κάποιοι θεωρούν. Χρειάζεται πειθαρχία, εξυπνάδα διότι κάθε κίνηση μπορεί να γυρίσει εναντίον σου αν δεν είναι σωστά μελετημένη, ψυχή και θέληση. Αυτό ήταν που μου κίνησε το ενδιαφέρον θέλησα εμβαθύνω. Όμως κύριο ρόλο για μένα έπαιξε ο δάσκαλος μου. Είμαι απ τις πολύ τυχερές αθλήτριες που βρίσκομαι σε αυτά τα χέρια.”

Ποια ήταν για σένα η χειρότερη και ποια η καλύτερη ανάμνηση σε αγώνες;

“Η καλύτερη στιγμή σε αγώνα ήταν στη Λάρισα  στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων. Έπαιξα, μπήκα στα μετάλλια και κατάφερα να κατακτήσω τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ελλάδος στη 2η θέση που ήταν η πρώτη μου πρόκριση. Γλυκόπικρη γεύση διότι η χειρότερη στιγμή ήταν στο ίδιο πρωτάθλημα στο τελικό όταν ανέβηκα στο ring χωρίς ψυχολογία γεγονός που με έκανε να μην σκέφτομαι καθαρά να είμαι θολωμένη και παρ’ όλη την ψυχή που έδωσα μέχρι το τέλος να γνωρίσω δικαιωματικά την ήττα. Πολλές φορές κερδίζουμε πολλές χάνουμε, είναι μέρος του παιχνιδιού εξάλλου.”

Γράφτηκε ή ειπώθηκε ποτέ κάτι για σένα που σε πλήγωσε ή σε εξόργισε ; 

“Όχι δεν έχει γραφτεί κάτι αρνητικό μέχρι στιγμής, εξάλλου στην ερασιτεχνική πυγμαχία δε υπάρχει αυτή η ίντριγκα που υπάρχει στην επαγγελματική.”

Πώς αντιμετωπίζεις σχόλια για την  εξωτερική σου εμφάνιση;

“Οι περισσότεροι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι είμαι πυγμάχος διότι ο σωματότυπος μου είναι εικόνα αθλητή αλλά δεν έχει τα σκληρά χαρακτηριστικά ενός αθλητή των πολεμικών τεχνών.”

Θεώρησες ποτέ ότι η πυγμαχία μπορεί να μη ταιριάζει σαν προπόνησης στις γυναίκες; 

“Υπάρχει σαν στερεότυπο ότι η γυναίκες μέσω της πυγμαχίας χάνουν τη θηλυκότητα τους. Αντιθέτως πιστεύω ότι μας δίνει αυτοπεποίθηση και έναν δυναμισμό που εκπέμπουμε στην καθημερινότητα μας. Επίσης η εποχή που διανύουμε κρύβει πολλούς κινδύνους και η ενασχόληση με ένα τέτοιο άθλημα είναι μέτρο αυτοάμυνας.

Σκέφτηκες ποτέ ότι θα τα παρατήσεις λόγω μεγάλης πίεσης;

“Συνήθως όταν βρίσκομαι σε προετοιμασία για αγώνα το πρόγραμμα είναι πιεσμένο και σίγουρα υπάρχουν στιγμές που ξεσπάω και λέω ότι μέχρι εδώ ήταν τα παρατάω. Αλλά έχω πάντα δίπλα μου τους γονείς μου και τον φύλακα άγγελο μου Κώστα Τζωτζο , τη σύζυγο του και προπονήτρια Νατασα Τζωζτου που είναι πλέον δεύτεροι γονείς μου και με βοηθάνε έμπρακτα να πιστεύω σε μένα και να βλέπω τα πράγματα θετικά.”

Ο γυναικείος ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Σου έχει τύχει ποτέ να αντιμετωπίσεις κάποιο ακραίο σκηνικό με συμπαίκτρια ή αντίπαλο σου; 

“Ισχύει ότι ο γυναικείος ανταγωνισμός είναι μεγάλος ίσως επειδή δεν είμαστε πολλές γυναίκες στο χώρο σε σχέση με τους άντρες. Μέχρι στιγμής δεν έχω αντιμετωπίσει κάτι που να ξεπερνάει τα όρια της ευγενής άμιλλα, όλες μου οι συμπαίκτριες και οι αντίπαλοι είναι εξαιρετικά παιδιά γεγονός που οφείλεται στους προπονητές τους.”

Συνδυάζεται πρωταθλητισμός και σχολείο μαζί;

“Με ένα σωστό πρόγραμμα όλα μπορείς να τα συνδυάσεις. Σίγουρα απαιτούνται θυσίες αλλά το αποτέλεσμα σε επιβραβεύει.”

Ποιες είναι οι δικές σου συμβουλές για άριστη φυσική κατάσταση; 

 “Όπως είχε πει ο Ιπποκράτης «νους υγιής εν σώματι υγιεί». πρέπει να γυμνάζουμε το μυαλό μαζί με το σώμα μας. Να τρεφόμαστε σωστά, να κοιμόμαστε καλά.. και φυσικά να μη λείπει απ τη ζωή μας η άθληση. Πέρα απ το επίπεδο πρωταθλητισμού και την ηλικία ενός ανθρώπου η άθληση πρέπει να υπάρχει στη ζωή κάθε ανθρώπου.”

Αν έπρεπε να συμβουλέψεις ένα νέο κορίτσι ή αγόρι που αγαπά τη γυμναστική και είναι μέρος της ζωής του τι θα τους έλεγες να προσέξουν ή να αποφύγουν ;

“Είναι πολύ ευχάριστο στις μέρες μας οι νέοι να ακολουθούν τα χνάρια του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού. Σαν συμβουλή θα έδινα να ακολουθήσουν το όνειρο τους και αυτό που λέει η καρδιά τους, να μην επηρεάζονται από αρνητικά σχόλια, να έχουν αυτοπεποίθηση και να πιστεύουν στις δυνάμεις τους.”

Ποιοι είναι οι στόχοι της Κατερίνας; Σαν ατομικό άθλημα που είναι η πυγμαχία που θα ήθελες να φτάσεις;

“Έχω μάθει απ τον δάσκαλο μου να μην σκέφτομαι μακριά και να κοιτάζω το τώρα. Αλλά σαν αθλήτρια έχω στόχο να παίξω πολλούς ακόμα αγώνες, με διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.”

Παρατηρούμε ότι πάρα πολλά νέα κορίτσια ασχολούνται με το crossfit. Πως έγινε «μόδα» το συγκεκριμένο;

“Το cross fit είναι η παλιά κυκλική προπόνηση αλλά πιο εμπλουτισμένη, καλή σαν άσκηση, αλλά απέχει από τα μαχητικά σπορ.”

Είναι η πυγμαχία διαδεδομένη στην Ελλάδα. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό και με ποιους τρόπους θα μπορούσε να γίνει πιο δημοφιλές;

“Η πυγμαχία μπορεί να γίνει ευρύτατα διαδεδομένη εάν σταματήσουν να υπάρχουν προκαταλήψεις για τα άτομα που ασχολούνται με αυτή.Η πυγμαχία είναι σκάκι και έχει αθλητές με ήθος και παιδεία. “

Θα πάρεις μέρος σε αγώνες και αν ναι σε ποιους; Ποιος είναι ο επόμενος αγωνιστικός στόχος;

“Τους αγώνες τους καθορίζουν η απόδοση και η ομάδα μου οπότε ο προσωπικός επόμενος στόχος μου είναι η Α κατηγορία γυναικών και μια θέση στο βάθρο!!”