Η Κοζάνη έκοψε το κάπνισμα

Στην σχεδόν ρητορική ερώτηση ¨Ο νόμος υπάρχει, αλλά ποιος τον τηρεί;¨ όσο αφορά το κάπνισμα πρωτοπορούν δύο πόλεις της περιφέρειας τα Τρίκαλα και η Κοζάνη

Της Βασιλικής Αναγνώστου

Ο νόμος περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους ψηφίστηκε το 2002 και στην πραγματικότητα δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το καλοκαίρι του 2008 ο ίδιος νόμος ξαναψηφίστηκε και ξεκίνησε να εφαρμόζεται ένα καλοκαίρι αργότερα. Η εφαρμογή του δεν διήρκησε πολύ, αφού στους περισσότερους χώρος εστίασης, όπως και στους δημόσιους χώρους, ο κόσμος διαμαρτυρόταν  για το βέτο που είχε ασκηθεί και λίγο καιρό αργότερα  η νομοθεσία «έσπασε» άτυπα. Όλα αυτά τα χρόνια σε όλους τους χώρους εστίασης το κάπνισμα επιτρέπεται από το τους ιδιοκτήτες, δίνοντας στον πελάτη το μήνυμα, ότι έχει αυτός την ευθύνη εάν υπάρξει έλεγχος από το υγειονομικό. Ελάχιστα είναι τα καταστήματα που είναι άκαπνα και ελάχιστα κι  εκείνα τα οποία διαχωρίζουν τον χώρο σε καπνιστών και μη.
Σε όλη την χώρα δύο είναι μόνο οι πόλεις που έχουν καταφέρει να απαγορεύσουν το κάπνισμα στα μαγαζιά. Πρωτοπόρα σε αυτή την κίνηση βρίσκονται τα Τρίκαλα, οπού η πολιτεία της οργανώθηκε και  απαγόρευσε  το κάπνισμα στα μαγαζιά  ολόκληρης της πόλης της.  Ο δήμαρχος Τρικάλων κύριος Παπαστεργίου ξεκίνησε μόνος του αυτό το δύσκολο (για την Ελλάδα και τους Έλληνες) έργο και στη συνέχεια βρήκε στήριξη από συμπολίτες του αλλά και από το Υπουργείο Υγείας.
Η δεύτερη πόλη που εφήρμοσε τον νόμο απαγόρευσης  του καπνίσματος είναι η Κοζάνη. Η συγκεκριμένη πόλη  ξεκίνησε να ασκεί το βέτο της από την Τρίτη  20 Φεβρουαρίου και  σε κάθε καφετέρια, εστιατόριο, νυχτερινό μαγαζί και μπιραρία το κάπνισμα απαγορεύεται  (τόσο το κανονικό  όσο και το ηλεκτρονικό  τσιγάρο-άτμισμα).
Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες έχουν συνδυάσει  καφέ, φαγητό και ποτό με το κάπνισμα και αυτή η κίνηση της Κοζάνης όπως και των Τρικάλων  δεν τους ευχαριστεί πλήρως. Βέβαια, τα περισσότερα μαγαζιά  διαθέτουν και εξωτερικό χώρο, (στην Κοζάνη συγκεκριμένα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, υπάρχουν και κουβέρτες!) άρα δίνουν αυτομάτως στον πελάτη την επιλογή, που θα κάτσει.
Σίγουρα η αρχή για  το  «ξεβόλεμα»  του κόσμου από την κακή αυτή συνήθεια του καπνίσματος σε όποιον χώρο θέλουν θα είναι  δύσκολη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι και ακατόρθωτη