Η μουσική είναι και για τα Μέγαρα και για τους δρόμους

Ανακοίνωση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Με οδυνηρή έκπληξη το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης πληροφορήθηκε από τον Τύπο την προσαγωγή μιας μουσικού του δρόμου από την πλατεία Αριστοτέλους με την κατηγορία της επαιτείας. Η ενέργεια αυτή δεν έχει απλώς νομικά κενά, αλλά κυρίως έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με μια προαιώνια πρακτική που ιστορικά είναι συνυφασμένη με την ίδια την ιδιότητα του καλλιτέχνη.

Το ζήτημα δεν αφορά στενά τη μουσική, αλλά ευρύτερα τα δικαιώματα του πολίτη στη δημόσια σφαίρα, τη διάχυση της καλλιτεχνικής παραγωγής στον αστικό χώρο και τη διεκδίκηση της μουσικής ως «κοινού» στις σύγχρονες δημοκρατίες – σε μια περίοδο μάλιστα που τα θέματα του δημόσιου χώρου, ειδικά στις ελληνικές πόλεις, έρχονται όλο και πιο δυναμικά στο προσκήνιο.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ως οργανισμός που υπηρετεί κατ’ εξοχήν τη μουσική και σεβόμενο όλους ανεξαιρέτως τους καλλιτέχνες ως φορείς της καλλιτεχνικής δημιουργίας, καταδικάζει την απαράδεκτη ενέργεια της προσαγωγής, ενώνει τη φωνή του με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και δεσμεύεται να αναδείξει το θέμα των μουσικών του δρόμου μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.