Η πρωτοτυπία της δίδυμης υποψηφιότητας Βούγια – Νυφούδη

Σημείωμα του Σταύρου Κωνσταντινίδη

Ενδιαφέρον έχουν οι πρώτες αντιδράσεις για τη διπλή ανακοίνωση των Βούγια-Νυφούδη για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, που  διαχρονικά είναι ο στενότερος συνεργάτης του Σπύρου Βούγια, και γνωρίζει όσο λίγοι τους νέους υποψήφιους Βουγια -Νυφούδη, δήλωσε:

 

“Εχει μεγάλο ενδιαφέρον το πείραμα της δίδυμης υποψηφιότητας του Σπύρου Βούγια (Spyros Vougias) και Νίκου Νυφούδη Nyfoudis Nikos), για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Απαλλαγμένο από την εγωιστικότητα του ατομισμού, της προσωποκεντρικής αυθεντίας, του μονοδιάστατου ηγέτη. Αντίθετα αντιμετωπίζει την πολυπλοκότητα των προβλημάτων εξ’ αρχής συνθετικά, συνενώνει την εμπειρία με την ανανέωση, ανοίγει προκαταβολικά τον δρόμο της συνεργασίας και της συνεννόησης που θα χρειαστούν τα νέα δημοτικά συμβούλια που θα προκύψουν στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Αν αυτό το συμβολικό ύφος της συνδημιουργικής αφετηρίας διαπεράσει την όλη προσπάθεια του συνδυασμού , θα εγκαινιαστεί ίσως για πρώτη φορά στην τοπική αυτοδιοίκηση ένα πιο ευρωπαϊκό, αδιαμεσολάβητο και ανοιχτό πολιτικό ήθος που τόσο λείπει, από την πεπατημένη της ξεπερασμένης αρχηγικότητας και των προαποφασισμένων κομματικών χρισμάτων. Το προγραμματικό περιεχόμενο συνέχεια πολλών πρωτοπόρων θέσεων που πρωτοδιατυπώθηκαν από το 1998, και που ενισχύονται από τις σύγχρονες τάσεις των «έξυπνων πόλεων» και της διαδικτυακής τεχνολογικής προόδου των τελευταίων ετών.

Αναδιανομή δημόσιου χώρου, βιώσιμη κινητικότητα, ψηφιακή καινοτομία, κοινωνική συνοχή, πολιτισμός της πρωτοπορίας . Πόλη πράσινη και έξυπνη, πόλη φιλελεύθερη και ευρωπαϊκή. Ατζέντα που μπορεί να συνενώσει τρεις γενιές ανθρώπων της πόλης, σε ένα φάσμα από την ευρωπαϊκή αριστερά, την κεντροαριστερά, το ριζοσπαστικό κέντρο, την φιλελεύθερη δεξιά, ενσωματώνοντας την σύγχρονη εκδοχή της οικολογίας,της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης ανάπτυξης σε μία βάση πραγματιστική και όχι ουτοπική.”