Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την επιδότηση της απασχόλησης – Οι 4 στόχοι που θέτει

Παρουσιάστηκε σε τηλεδιάσκεψη – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θέτει και τα μέτρα που προτείνει

Την πρότασή του για την επιδότηση της απασχόλησης παρουσίασε σε τηλεδιάσκεψη του Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με το κόμμα, η πρόταση αφορά περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα για να διατηρηθούν «οι θέσεις εργασίας τώρα, αντί να επιδοτούμε εκ των υστέρων δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες (κατά τους διεθνείς οργανισμούς) νέους ανέργους», όπως αναφέρεται σε αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα. Η πρόταση προβλέπει επιδότηση από το κράτος με 40% του μισθού των εργαζομένων με την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα SURE και το ΕΣΠΑ, με συνολικό κόστος τα 2 εκατ. ευρώ και διασφάλιση των εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα.

Όπως τόνισαν οι Χρήστος Πρωτόπαπας (υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου), Μανώλης Όθωνας (διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά), Χρήστος Μέγας (γραμματέας του Τομέα Εργασίας), Γιώργος Μουλκιώτης (βουλευτής, αρμόδιος στη ΚΟ) και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, το πρόγραμμα που προτείνει το ΚΙΝΑΛ δεν αφορά επιδότηση λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας, ούτε συμβάσεις μειωμένου ωραρίου, ενώ συμπεριλαμβάνονται και οι εποχικοί εργάτες γης. «Είναι αλλαγή προτύπου στην εργασία σε σχέση με τη κρίση του 2010, εμπροσθοβαρής και προοδευτική», υποστήριξαν και πρόσθεσαν ότι  «πρόκειται για πρόταση που δεν επιβαρύνει δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό», και ανέρχεται σε 400 ευρώ ανά θέση, σε αντίθεση με τα σχεδιαζόμενα από την κυβέρνηση που αναμένεται να είναι περίπου 250 ευρώ. Τα χρήματα θα προέλθουν, σύμφωνα με τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, από το μερίδιο της Ελλάδας από το πρόγραμμα SURE, που ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ύψους 1,5 δισ. ευρώ και 400, περίπου, εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ (Κοινωνικό Ταμείο).

Αναλυτικά, το Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής έχει τέσσερις στόχους:

• Να στηρίξει την επανεκκίνηση της οικονομίας, με παράλληλη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που επλήγησαν

• Να συμβάλει στο να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

• Να δώσει κίνητρα για νέες προσλήψεις σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων

• Να στηρίξει το εργατικό δυναμικό στις αγροτικές επιχειρήσεις και την παραγωγή

Προτείνονται 4 συγκεκριμένα μέτρα:

1. Το κράτος με απλό και διαφανή τρόπο, καλύπτει το 40 % του μισθού των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν (και εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης) για έξι μήνες. Ο υπολογισμός της κάλυψης θα γίνει με βάση τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Ο αριθμός των ενισχύσεων ανά επιχείρηση θα αντιστοιχεί στον αριθμό των εργαζομένων που αυτή έθεσε σε αναστολή εργασίας, με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, που είναι διαθέσιμα. Αν έκλεισε με απόφαση του κράτους, τότε για το 100% των εργαζομένων της.

Οι άλλες επιχειρήσεις θα ενισχύονται ανάλογα με το πόσους εργαζομένους έθεσαν σε αναστολή. Ως απαραίτητες προϋποθέσεις είναι καμία απόλυση για το εξάμηνο και καμία δυσμενής μετατροπή των συμβάσεων και των όρων (πχ αμοιβές) εργασίας για το ίδιο διάστημα.

2. Το ίδιο μέτρο θα ισχύσει για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εποχιακά και θα ανοίξουν στο επόμενο διάστημα, για τους μήνες που θα παραμείνουν ανοιχτές. Καλύπτονται για το σύνολο των εργαζομένων τους. Θα χρειαστούν βέβαια και μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητάς τους (μείωση ΦΠΑ σε εστίαση-διαμονή, επιδότηση μεταφορών, μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού).

3. Παρέχεται κίνητρο για νέες προσλήψεις σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από τον βαθμό που επλήγησαν από την κρίση. Για κάθε 1.000 ευρώ που κοστίζει μια νέα θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, η επιχείρηση θα έχει φοροαπαλλαγή για 1.500 ευρώ.

4. α) Κάλυψη από το κράτος του 40% του μισθού (ή ημερομισθίου) και του εργόσημου στις αγροτικές επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, για όσο διάστημα απασχοληθούν με ανώτατο όριο τους 6 μήνες.

β) Κάλυψη του εργόσημου από το κράτος για τους εργάτες γης που θα απασχοληθούν αυτήν την περίοδο με έγκριση κανονισμού  de minimis (με βάση δήλωση ΟΣΔΕ και το βασικό ημερομίσθιο), με παράλληλες δράσεις στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής.

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει στο ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα:

Ο αριθμός των εργαζομένων που αντιστοιχεί, κυρίως στα πρώτα δύο μέτρα που προτείνουμε, προεκτιμάται στο 1.000.000 και απαιτεί ένα ποσό 2 δισ. ευρώ περίπου για την κάλυψη του 40% του (μέσου) μισθού για 6 μήνες. Αυτό προκύπτει από το άθροισμα των αριθμών των εργαζομένων που πήραν το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ (800.000 περίπου) και τον αριθμό των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε ξενοδοχεία διακοπών (200.000).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι 940 ευρώ μηνιαίως (1.142 ευρώ για 1.850.000 εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και 403 ευρώ για  720.000 εκατομμύρια εργαζόμενους με μερική απασχόληση). Στα ξενοδοχεία για μεγάλες και μικρές μονάδες κατά μέσο όρο, είναι 702 ευρώ.

Το ποσό των 2 δισ. ευρώ για την εφαρμογή του προγράμματος, μπορεί να αντληθεί:

• Από το πρόγραμμα SURE που ενέκρινε η ΕΕ για βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις προστασίας της απασχόλησης. Για την Ελλάδα αντιστοιχεί 1-1,5 δισ. ευρώ.

• Από τα 600, περίπου, εκατομμύρια ευρώ, που δικαιούμαστε ακόμη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΣΠΑ) και το de minimis για τον αγροτικό τομέα.

• Από το απόθεμα – «μαξιλάρι» που διατηρείται στα ταμεία του κράτους (αν χρειαστεί)

Το δημοσιονομικό κόστος για τα μέτρα 3 και 4 είναι μικρό και σε μεγάλο βαθμό μπορεί να καλυφθεί από το ΕΣΠΑ. Επισημαίνεται ότι απολογιστικά το κόστος του προγράμματος θα είναι πολύ μικρότερο, αν συνυπολογισθεί ότι σε περίπτωση λουκέτων και μαζικών απολύσεων θα έχουμε:

• περισσότερες δαπάνες για επιδόματα ανεργίας

• απώλεια εσόδων στο ασφαλιστικό σύστημα

• μεγαλύτερη πτώση της κατανάλωσης και των εσόδων του κράτους από φόρους (ΦΠΑ και εισοδήματος )

Η έκταση του προβλήματος αναδεικνύεται από τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του Μαρτίου:

• 42.000 περισσότερες απολύσεις από τις προσλήψεις σε μισό μήνα κρίσης.

• 8.000 δυσμενείς μετατροπές ατομικών συμβάσεων εργασίας.

• 85.276 λιγότερες θέσεις εργασίας έναντι του Μαρτίου του 2019

Τηλεδιάσκεψη της Φ. Γεννηματά με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ

Επίσης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά, είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, με αντικείμενο τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για ένα Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας με διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Μετά το πέρας της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως «είναι ώρα αποφάσεων για την επανεκκίνηση της Οικονομίας» και πως «η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει ενεργά και με γενναία, στοχευμένα μέτρα να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις, να προστατέψει τους εργαζόμενους. Να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας τώρα».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Η καμπάνα του κινδύνου κτύπησε από τον Μάρτη κιόλας. Κατεγράφησαν 42.000 περισσότερες απολύσεις από τις προσλήψεις, σε μισό μήνα κρίσης. Γι’ αυτό προτείνουμε σήμερα ένα επεξεργασμένο, τολμηρό κοστολογημένο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης, που αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για 1 εκατομμύριο εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που επλήγησαν. Με κάλυψη από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους του 40% του μισθού τους για έξι μήνες, με όρο την απαγόρευση απολύσεων για το διάστημα αυτό. Ταυτόχρονα, προβλέπονται κίνητρα για νέες προσλήψεις σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε πως «δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον πάνω σε ερείπια, γι’ αυτό προτείνουμε αυτό το ενδιάμεσο πρόγραμμα. Αλλιώς, το κόστος της ανόρθωσης της οικονομίας θα είναι δυσανάλογα μεγάλο και η περίοδος της κρίσης ακόμα μεγαλύτερη. Καλούμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα την πρότασή μας, ώστε να παραμείνει ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία» τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr