“Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αναγκαιότητα στο σήμερα.”

Άρθρο γνώμης του Κώστα Πετρίδη

Η πραγματικότητα είναι ότι το σύνολο των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πιέστηκε όλα τα χρόνια των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, σε βαθμό που πολλοί επιχειρηματίες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη λύση του λουκέτου.

Τη χρονική στιγμή, που φάνηκε ότι η οικονομία και στην πραγματική της μορφή, μπορεί να ξεκινήσει μία ανοδική πορεία, δυστυχώς η πανδημία δείχνει έτοιμη να ρίξει ταφόπλακα στις ήδη ζορισμένες και χτυπημένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η χώρα μας έχει την ιδιαιτερότητα, να έχει ως το πιο δυναμικό και ζωντανό κομμάτι της οικονομικής ζωής της κοινωνίας μας, όχι μόνο σήμερα αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσης, όλες εκείνες τις επιχειρήσεις  της εστίασης, του τουρισμού, όλα εκείνα τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, που κατά κύριο λόγο τα δουλεύουν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους.

Αν ξεκινήσουμε μία ειλικρινή κουβέντα, πρέπει το κράτος να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζει ως εχθρό ή ως εν δυνάμει «απατεώνα» όλες αυτές τις επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που επαναλαμβάνω χτυπήθηκαν σε βαθμό υπερβολικό από την υπερφορολόγηση, αλλά και από τις ασφαλιστικές εισφορές, όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Και η πραγματικότητα είναι ότι παρόλο όλη αυτή την οικονομική επιβάρυνση, μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων άντεξε και έτσι στήριξε και την κοινωνική συνοχή και καταπολέμησε την ανεργία προσφέροντας θέσεις εργασίας.

Ερχόμαστε στο σήμερα. Σε μία πραγματικά περίεργη μη χαρτογραφούμενη κατάσταση στην οποία σε οικονομικό κυρίως επίπεδο, δεν έχουμε συναντήσει ακόμη τις δυσκολίες που θα έρθουν.  Η ύφεση που θα υπάρξει θα είναι μεγάλη και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ντόμινο κακών εξελίξεων και απολύσεων. Το κράτος πρέπει να προστατεύσει και να ενισχύσει τις επιχειρήσεις. Πραγματικά όμως, όχι μόνο υποθετικά και θεωρητικά.

Πως θα συνέβαινε μία πραγματική ενίσχυση; Μα σίγουρα με πράξεις και όχι με βαρύγδουπες ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα αναφέρω:

  1. Χρηματοδότηση και όχι απλή δανειοδότηση των επιχειρήσεων με διαφορετικά κριτήρια ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων. Χρήση για διευκόλυνση των ταμειακών ροών των εταιρειών μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Πραγματική βοήθεια και συνεισφορά και όχι απλή μετάθεση των χρεών στο μέλλον.
  2. Διευκόλυνση της δανειοδότησης, εκεί που απαιτείται, μέσω αξιόπιστης και ουσιαστικά εύκολης διαδικασίας. Απλούστευση των διαδικασιών και πρόσβαση σε εύκολο δανεισμό των επιχειρήσεων που έχουν πραγματικό πρόβλημα και αδυναμία καταβολής των εισφορών τους.
  3. Μείωση Φ.Π.Α., ώστε να διευκολυνθεί ο καταναλωτής να αγοράσει, να ξοδέψει, να στηρίξει τις επιχειρήσεις.
  4. Μείωση των δημοτικών τελών για το 2020.
  5. Επιδότηση εισφορών για το υπόλοιπο της χρονιάς.
  6. Κατάργηση των ειδικών φόρων και εισφορών για τη φετινή χρονιά (π.χ ειδ. Φόρος καφέ ).
  7. Πραγματική ελάφρυνση των ιδιοκτητών των ακινήτων, ώστε να μην μεταφερθεί η πίεση των ενοικίων στις επιχειρήσεις.
  8. Διευκόλυνση στις πληρωμές των λογαριασμών των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και υπηρεσιών τηλεφωνίας, με παράλληλες εκπτώσεις στις σημερινές χρεώσεις.
  9. Μηδενική καταβολή της προκαταβολής φόρου για τη φετινή χρονιά.

Όσο πιο γρήγορα και εμπροσθοβαρώς δράσει η πολιτεία τόσο πιο άμεσα, θα πάρει μπρος η ελληνική οικονομία και θα περιορίσει τις συνέπειες της κρίσης λόγω της πανδημίας. Οι περιφέρειες, οι δήμοι, τα υπουργεία, οφείλουν να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή , να ελευθερώσουν πόρους από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, να βοηθήσουν άμεσα και πρακτικά τα ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία την υγειονομική κρίση να την μετατρέψουμε σε μια αλματώδη ψηφιακή ,  λειτουργική και καινοτόμο ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και να προστατέψουμε και να αυξήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας.