Η συνάντηση Κωνσταντίνου Ζέρβα και Γιώργου Αβαρλή στο newn.gr

Την Τρίτη 24/10 στην εκπομπή "τα εν δήμω...εν διαδικτύω" ο Κωνσταντίνος Ζέρβας φιλοξένησε τον Γιώργο Αβαρλή. Και οι δύο, δημοτικοί σύμβουλοι στο δήμο Θεσσαλονίκης, βρήκαν ευκαιρία να τα πουν σε πολύ καλό κλίμα.

  • Τις αλλαγές στον Καλλικράτη, τις πιθανές συνεργασίες που θα προκύψουν και τις επιπτώσεις τους στη διοίκηση των Δήμων.

Ζ. Μου κάνει εντύπωση που δεν έχουν βγει ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ θεωρητικά αυτός ο νόμος είναι εδώ και καιρό έτοιμος.

Με την απλή αναλογική το μεγαλύτερο ποσοστό σε μία παράταξη θα είναι 20-25%, δεν θα φτάνουν 2-3 παρατάξεις για να σχηματίσουν διοίκηση. Πώς θα λειτουργήσει αυτό;

Α. Αυτό που είπες Κωνσταντίνε είναι αυτό που με τρομάζει και μένα. Πιστεύω ότι η ζωή και ο νόμος θα το δείξει.

  • Τις αδυναμίες του «Καλλικράτη», το θέμα της πολυνομίας, και την αναποτελεσματικότητα που προξενούν στη διοίκηση των Δήμων και τις συνέπειες στις υπηρεσίες απέναντι στους πολίτες
  • Την αστική ανθεκτικότητα της πόλης και το πραγματικό όφελος από την ένταξη μας στο πρόγραμμα 100 Resilient Cities.

Ζ. Εμείς μπορεί να μην είμαστε άγρια δύση, όπως οι μουσικές από τα western που ακούμε σήμερα, αλλά εδώ στη Θεσσαλονίκη, είμαστε πολύ ανθεκτικοί. Ποτέ δεν τον το κατάλαβα αυτόν τον όρο του ..ανθεκτικού!

Α. Η ανθεκτική πόλη Θεσσαλονίκη, μέσα σε πέντε λεπτά κατέρρευσε σήμερα με μία δυνατή πεντάλεπτη βροχή. Και ο κ. Δήμαρχος δημιούργησε ειδική αντιδημαρχία, με αποτέλεσμα η πρώην Αντιδήμαρχος να εγκαταλείψει το Δήμο προ δεκαπενθημέρου για να γίνει διευθύντρια αυτού του θεσμού.

Ζ. Τελικά η κ. Αντιδήμαρχος έκανε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή

  • Για τα θέματα της καθαριότητας.

Α. Η εικόνα στο ΣΜΑ δεν τιμάει τον Δήμο. Οι λοιπές υποδομές του Δήμου είναι προβληματικές.

Ζ. Έχουμε 1700 υπαλλήλους, μόνιμους, συμβασιούχους, και παρατασιούχους αλλά δεν είμαστε αποτελεσματικοί ενώ κάθε χρόνο δαπανάται ένα ποσό γύρω στα 50 εκ. ευρώ για την καθαριότητα. Υπάρχουν οχήματα, υπάρχει προσωπικό δεν υπάρχουν όμως υλικά για να δουλέψουν και να επωφεληθούν οι δημότες

  • Για το νέο κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου που επιθυμεί να εφαρμόσει η διοίκηση Μπουτάρη και τις πιθανολογούμενες «φιμώσεις» μερικών εξ ημών.

Α. Δέχονται να μιλάνε μόνο κάποιοι ειδικοί αγορητές. Στις μικρές παρατάξεις δεν μπαίνει τέτοιο θέμα, αλλά στις μεγάλές παρατάξεις μπαίνει όμως. Της δημιουργεί δυσαρέσκεια το ότι ακούγονται οι διαφορετικές φωνές μες στην πόλη. Το βλέπω στον κ. Δήμαρχο κάθε φορά βγάζοντας έναν έντονο εκνευρισμό και αρχίζει να μην μπορεί να δεχτεί τίποτα και απέναντι σου Κωνσταντίνε όπου πολλές φορές έχει εκφραστεί και απέναντι μου βέβαια. Έχει μία εμφανή επιθυμία να μας πετάξει έξω και μου το έχει πει.

  • Για τη θεματολογία του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει «φτωχύνει» και η οποία πλέον ασχολείται με ελάχιστα σοβαρά θέματα όπως προτάσεις για υλοποίηση έργων στην πόλη μας.
  • Τη νέα «μόδα» της  διαχείρισης πολλών εκατομμυρίων ευρώ από ιδρύματα, καθώς και τα δάνεια που ανά τακτά διαστήματα περνάνε για έγκριση στα Δημοτικά Συμβούλια, χωρίς να υπάρχει σαφής περιγραφή, και τεκμηρίωση.

Ζ. Νιώθω συχνά στο Δημοτικό Συμβούλιο να κάνω τον τροχονόμο σε έργα, σε αναθέσεις με σημαντικά ποσά

  • Για τον Ο.Α.Σ.Θ. και την ταλαιπωρία του κοινού που τον χρησιμοποιεί

Α. Σχετικά με τον ΟΑΣΘ άμεσα θα βγουν τα 3/4 των οχημάτων που θα μπορούσαν να κινηθούν στους δρόμους. Το εύχομαι και το ελπίζω Κωνσταντίνε μου γιατί η κατάσταση ειδάλλως γίνεται σαφώς πιο δύσκολη και αφόρητη.  

Ζ. Κυκλοφορούν πολλά πορτοκαλί λεωφορεία πλέον τα οποία είχαν αποσυρθεί ως ακατάλληλα. Δεν ξέρω, βγάζουν ότι έχουν στις αποθήκες και στα συνεργεία τους; 

 Α. Η διοίκηση είναι αισιόδοξη ότι πολύ σύντομα θα δώσει λύση και αυτό παρουσίασε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ. 

 Ζ. Ο πολίτης όμως νιώθει ότι τέτοιες προτάσεις γίνονται στην πλάτη του και δεν του δίνεται ολοκληρωμένη λύση. Γιατί έχω την εντύπωση ότι ο Θεσσαλονικιός έχει την αίσθηση ότι ποτέ δεν θα πάρει «πρωτάθλημα» και δεν το πάω στα ποδοσφαιρικά αλλά γενικότερα.

 Α. Σε ένα εξάμηνο θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω.  

  • Για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο με την ειδική συνεδρίαση για την έγκριση απολογισμού και ισολογισμού και την τακτική συνεδρίαση με το τεχνικό πρόγραμμα, που κάθε χρόνο μειώνεται και «υλοποιείται μόνο κατά 50%».
  • Για τις υποδομές, το πράσινο, τα τραπεζοκαθίσματα, τα σπασμένα πεζοδρόμια, και την ποιότητα ζωής μας και τι έργα γίνονται ή θα έπρεπε να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ζ. Τελικά Γιώργο είμαστε ένα «θλιβερό Δημοτικό Συμβούλιο», όπως έγραψε ένας έγκριτος δημοσιογράφος της πόλης το καλοκαίρι που πέρασε;

Α. Όχι βέβαια, είμαστε ένα ζωντανό συμβούλιο και έτσι θα μείνουμε!υν