“Η συνειδητή ζημιά του κ. Μητσοτάκη”

Άρθρο γνώμης του Κώστα Νικολόπουλου

Πολλά στελέχη της ΝΔ κατηγορούν κατά καιρούς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν καταλαβαίνουν πως λειτουργούν οι αγορές και γι αυτό δε μπορούν να βοηθήσουν ως κυβέρνηση στην ανάπτυξη της οικονομίας. Από όσο είναι γνωστό, οι αγορές λειτουργούν με βάση τα οικονομικά στοιχεία και τους σημαντικούς δείκτες της εθνικής οικονομίας μιας χώρας, οι οποίοι παρουσιάζονται από εγχώριους και διεθνείς, αναγνωρισμένους και αξιόπιστους οργανισμούς και από το κλίμα, τη φήμη, την εικόνα που υπάρχει για την κατάσταση της.

Όταν οι δείκτες και η εικόνα κρίνονται σαν ικανοποιητικοί, τότε αν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, γίνεται πιθανό, επενδυτές και επενδυτικοί οργανισμοί να αποφασίσουν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε αυτήν. Αυτό σημαίνει δημιουργία θέσεων εργασίας, παραγωγή πλούτου και μια σειρά άλλων σημαντικών συνεπειών. Η καλή εικόνα, το καλό κλίμα για την οικονομία μιας χώρας, επηρεάζεται πολύ, εκτός από τα παραπάνω και από τις επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις που κάνουν σημαντικοί διεθνείς πολιτικοί παράγοντες, ειδικά όταν κατέχουν υψηλές θέσεις με αντικείμενο την οικονομία σε μεγάλους περιφερειακούς οργανισμούς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν λοιπόν ο Ευρωπαίος επίτροπος για την οικονομία, κάνει θετικές δηλώσεις για την κατάσταση της οικονομίας μιας χώρας, αυτό είναι και ένα μήνυμα προς τις αγορές, ότι αυτή η χώρα αποτελεί μια ευκαιρία για επενδύσεις. Σε κάθε περίπτωση μόνο θετικές επιπτώσεις μπορεί να έχουν για τη χώρα τέτοιες δηλώσεις.

Φυσικά αυτό πολιτικά ωφελεί την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής σε αυτή τη χώρα. Μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να μη νοιώθει ιδιαίτερα ευχάριστα με ένα τέτοιο γεγονός. Από το σημείο αυτό όμως, μέχρι του να κάνει δημόσιες υποδείξεις ο αρχηγός της και να επικρίνει τον Ευρωπαίο επίτροπο που έκανε τις ευνοϊκές για τη χώρα δηλώσεις, υπάρχει μια μεγάλη απόσταση. Στην ουσία στέλνει ένα τελείως αντίθετο μήνυμα στις αγορές για την κατάσταση της οικονομίας, είναι σαν να θέλει να αποθαρρύνει τους επενδυτές και να τους αποτρέψει να κάνουν επενδύσεις στη χώρα. Δηλαδή αποτρέπει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, πλούτου και των άλλων ευεργετικών συνεπειών που έχουν οι επενδύσεις. Αυτό από ένα κόμμα που δεν γνωρίζει τη λειτουργία των αγορών, μπορεί κάποιος να το καταλάβει.

Όμως από το κόμμα που έχει κάνει σημαία του τις αγορές και την ιδιωτική οικονομία και ισχυρίζεται ότι γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον την λειτουργία τους, είναι ανεπίτρεπτο. Το χειρότερο όλων είναι ότι αυτό γίνεται πολύ συνειδητά με μοναδικό σκοπό τα μικροκομματικά οφέλη.

Ο κύριος Μητσοτάκης κάνει συνειδητά ζημιά στη χώρα και στην εθνική οικονομία, μόνο και μόνο για να πλήξει την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Να τον χαίρονται όσοι τον προβάλλουν σαν τη μοναδική ελπίδα για τη χώρα και όσοι κρυφοκοιτάζουν προς τη ΝΔ και απεργάζονται σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.