Η ώρα της κάλπης

Του Κωνσταντίνου Αγαϊτση

 Τις τελευταίες  εβδομάδες και ειδικά τις μέρες μετά την διενέργεια των εκλογών του πρώτου γύρου για την ανάδειξη της ηγεσίας της Προοδευτικής Παράταξης έχουν γραφτεί δεκάδες κείμενα-απόψεις νέων ανθρώπων σαν και το συγκεκριμένο, γεγονός που αντανακλά την αγωνία όλων ημών που συνδέουμε την πορεία του εγχειρήματος με την πορεία της χώρας και άρα την προοπτική της γενιάς μας.Το κείμενο αυτό δεν αποτελεί τίποτα άλλο πέρα και από την δικιά μου αγωνία να αποφασίσουμε με τα σωστά κριτήρια την Κυριακή και να μην προσπεράσουμε μια ιστορική ευκαιρία για την ανασύσταση και την ριζοσπαστική ανανέωση της παράταξης μας που γεννήθηκε με την συμμετοχή  210.000 και πλέον συμπολιτών μας την προηγούμενη Κυριακή η οποία απέδειξε περίτρανα πως ο συνδετικός ιστός της κεντροαριστεράς με την κοινωνία δεν διερράγη ποτέ όσο και αν  κάποιοι το ήθελαν έτσι.

H ώρα της κάλπης λοιπόν φτάνει και τα ερωτήματα που θεωρώ πως πρέπει να θέσουμε όλοι στους εαυτούς μας και να απαντήσουμε με ειλικρίνεια  μέσα στο παραβάν είναι τα ακόλουθα.

  1. Ποιες είναι ο ιδεολογικός χάρτης και οι πολιτικές προτεραιότητες του/της εν δυνάμει επικεφαλής;
  2. Τι κόμμα θέλουμε;
  3. Ποιος εκ των δύο υποψηφίων μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα την νέα παράταξη προσδίδοντας την απαιτούμενη δυναμική για να ανατρέψει το υπάρχον πολιτικό τοπίο;

Απαντώντας τα λοιπόν για μένα η επιλογή είναι ξεκάθαρη.

Επιλέγω τον Νίκο Ανδρουλάκη επειδή είναι σοσιαλδημοκράτης με μεταρρυθμιστική ατζέντα και είναι ο μόνος υποψήφιος που από την αρχή θέτει επιτακτικά το ζήτημα της διαγενεακής ανισότητας και της καταπολέμησης μιας κοινωνίας κληρονομικής ισχύος που οι κάθε λογής ευκαιρίες θα παρέχονται μόνο σε αυτούς που τους τις εξασφαλίζει όχι ο κόπος τους αλλά η ισχύς των γονέων τους.

Επιλέγω τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί  επιδιώκει να χτίσει την παράταξη πάνω σε ένα κόμμα θεσμικό και όχι σε ένα κόμμα αρχηγικό που τα όργανα καταργούνται με απόφαση του προέδρου όταν διαφωνούν μαζί του, όπου τα μέλη δεν είναι χειροκροτητές και οπαδοί αλλά συνδιαμορφωτές της πορείας του.

Επιλέγω τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί πιστεύω πως ο Νίκος είναι το πρόσωπο που συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για να αλλάξει και να μεγαλώσει την Κεντροαριστερά.

Μπορεί κάποιοι να διαφωνούν με τα προαναφερθέντα, σίγουρα κάποιοι άλλοι και μάλιστα πολλοί ήθελαν άλλη δυάδα στον δεύτερο γύρο και αναρωτιούνται πως θα ήταν αν ο υποψήφιος τους περνούσε αυτός στον «τελικό» , όμως εν τέλει  το δίλλημα που καλούμαστε όλοι να απαντήσουμε είναι ένα και είναι Φώφη ή Νίκος γιατί η ιστορία δεν γράφεται με αν…