Θεσσαλονίκη: Αυτά είναι τα νέα μέτρα του Lockdown!

Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε #newn #covid19 #κορονοιος #κορωνοιος

Τα δύσκολα τα έχει μπροστά της η Θεσσαλονίκη όσο αφορά τα νέα μέτρα που έρχονται αφού η πόλη ετοιμάζεται να περάσει στο επίπεδο 4.

Και αυτό είναι άκρως ανησυχητικό αφού πέραν της υγειονομικής ανασφάλειας που υπάρχει έρχονται και οικονομικές επιπτώσεις μετά από σειρά μέτρων που θα επιβληθούν.

Ας δούμε όμως τα «σίγουρα μέτρα» του επιπέδου αυτού που έρχονται τις επόμενες ημέρες:

Μάσκα

Δεν αλλάζει ουσιαστικά κάτι αφού παραμένει ως έχει η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Μετακινήσεις

Παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων από 00.30 έως 05.00, με εξαίρεση τους λόγους υγείας και εργασίας με βεβαίωση εργοδότη.

Δομές πρόνοιας (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ξενώνες, κλπ)

Στις δομές όπως γηροκομεία, επιβάλεται μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίου

Νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα

Στα νοσηλευτικά ιδρύματα επιβάλεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους.

Ακόμα επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή, ενώ πάμε σε περιορισμό των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 60% Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.

Στα camp προσφύγων επιβάλλεται αναστολή εξόδου.

Σχολεία-Εκπαιδευτικές δομές

Για τα σχολεία στο επίπεδο 4 προβλέπεται ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση.

Στα ΑΕΙ ισχύει αποκλειστικά τηλεκπαίδευση

Χώροι Λατρείας

Όσον αφορά ναούς και λοιπούς χώρους λατρείας επιτρέπονται έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας

Καταστήματα τροφίμων-Super Market

Όπως και την περίοδο της καραντίνας τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργήσουν κανονικότατα, με φυσικά υποχρεωτική χρήση μάσκας σε προσωπικό και κοινό, ένα άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια. Ακόμα προβλέπεται λειτουργία και το Σαββατοκύριακο.

Λαϊκές αγορές

Στις λαϊκές αγορές επιτρέπεται το 50% των πωλητών, με τρία μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων. Θα επιτρέπεται η λειτουργία των παράλληλων αγορών, ενώ εξυπακούεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους. Αξίζει να σημειωθεί πως τίθεται περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη).

Όσον αφορά τις εμποροπανηγύρεις και τις υπαίθριες κυριακάτικες αγωγές αναστέλλονται μέχρι νεοτέρας.

Κομμωτήρια

Στα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, ισχύει το μέτρο της μάσκας σε προσωπικό και πελάτες, με μέτρα περιορισμού βάσει εμβαδού (σχετική ΚΥΑ). Ακόμα ισχύει διευρυμένο ωράριο λειτουργίας μόνο με ραντεβού.

Πλήρης αναστολή λειτουργίας

Από τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη μπει σε επίπεδο 4 αυξημένης επικινδυνότητας, πλήρη αναστολή λειτουργίας θα έχουμε σε:

-Συνέδρια και εκθέσεις

-Αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

-Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες (δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά για διαδικτυακή μετάδοση)

-Κινηματογράφους

-Παιδότοπους

-Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

-Μουσικές σκηνές

-Γυμναστήρια

-Δικαιοσύνη

Άθληση

Οσον αφορά την άθληση, οι προπονήσεις θα γίνονται μόνο ατομικά, ενώ τα κλειστά γυμναστήρια αναστέλλουν τη λειτουργία τους.