Θεσσαλονίκη: Αυτές είναι οι 5 πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες της πόλης

Το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό. Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει. ~Βίκτωρ Ουγκώ

Του Κωνσταντίνου Τανιά

Στη Θεσσαλονίκη -πέρα από τα ειδυλλιακά τοπία και τα ρομαντικά μέρη για να πιεις τον καφέ σου- υπάρχουν πολλές βιβλιοθήκες, η αισθητική των οποίων ξεπερνά τη φαντασία. Κλασικές με vintage διάθεση, μοντέρνες, minimal – οι βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης διαφέρουν μεταξύ τους. Για του λάτρεις των βιβλίων, λοιπόν, έχω βρει τις πέντε πιο όμορφες βιβλιοθήκες της πόλης μας.

 

 

  • Βιβλιοθήκη Μουσείου Κινηματογράφου

 

Στην Α’ προβλήτα του λιμανιού, το 2013 εγκαινιάστηκε η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη στο είδος της σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εκεί, θα βρεις πάνω από 8.000 τίτλους βιβλίων και περιοδικών για το σινεμά, τα οποία μπορείς να ξεφυλλίσεις στον εντυπωσιακά διαμορφωμένο χώρο. Η αίθουσα είναι λιτή και φιλόξενη με το λευκό να κυριαρχεί στους τοίχους, στο δάπεδο και στον εξοπλισμό, σύμφωνα με το σχεδιασμό των αρχιτεκτόνων Πρόδρομο Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο. Στα λευκά ράφια ξεχωρίζεις αμέσως τους δερματόδετους τόμους των Cahiers du Cinema, του Sight and Sound, του Κινηματογραφικού Αστέρα, της Οθόνης και του Φιλμ, όλων αυτών των ιστορικών περιοδικών που συγκεντρώνουν την κινηματογραφική γνώση.

Τηλ. επικοινωνίας: 2310 508398

 

 

  • Δημοτική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης

 

Το κτίσμα της οδού Κρίσπου που φιλοξενεί τη βιβλιοθήκη από το 2000, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πλατείας Ρομφέης, στην Άνω Πόλη και «κουβαλά» ιστορία 110 χρόνων. Με την ατμόσφαιρα να είναι μαγική, κυριαρχούν στο χώρο αμέτρητα βιβλία, τα καθένα απ’ τα οποία έχει τη δική του ιστορία. Η βιβλιοθήκη ανακαινίστηκε το Σεπτέμβριο του 2012 και έχει κατασκευαστεί στα πρότυπα βιβλιοθηκών του εξωτερικού, με πολύ χρώμα, διάφορα παιχνιδιάρικα σχήματα, σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και Wi-Fi Internet, συνθέτοντας ένα περιβάλλον λειτουργικό, φιλικό προς τα παιδιά και τους νέους.

Τηλ. επικοινωνίας: 2310 219329

 

 

  • Βιβλιοθήκη «Bissell» – Ανατόλια

 

Στις εγκαταστάσεις του κολεγίου Ανατόλια, έχει δημιουργηθεί αυτός ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος, όπου φιλοξενούνται κάθε είδους βιβλία για όλα τα γούστα. Η νεόκτιστη αυτή βιβλιοθήκη είναι ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα μοντέρνας αρχιτεκτονικής που ενσωματώνει βασικές αρχές του σύγχρονου design σε µία απλή, λιτή κατασκευή. Το ισόγειο και ο όροφος διαμορφώθηκαν σε μια ενιαία αίθουσα με τρεις ενότητες χρήσεων: χώρους μελέτης με πρόσβαση στους πάνω από 50.000 ηλεκτρονικούς τίτλους βιβλίων, εκατοντάδες τίτλους πολυμέσων που περιλαμβάνουν DVDs, CD-ROMS και video, βιβλιοστάσια που φιλοξενούν πάνω από 25.000 τόμους και γραφεία καθηγητών. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι χώροι της βιβλιοθήκης είναι προσπελάσιμοι από άτομα μειωμένης κινητικότητας.

Τηλ. επικοινωνίας: 2310 398390

 

 

  • Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

 

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στη διασταύρωση των οδών Εθνικής Αμύνης και Αλεξάνδρου Σβώλου. Σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο οκταόροφο κτίριο και απευθύνεται στους κατοίκους της πόλης της Θεσσαλονίκης και στο υπόλοιπο ευρύ κοινό που την επισκέπτεται και χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της. Κύριος σκοπός της είναι η προώθηση της μελέτης και της αγάπης για το βιβλίο, η ψυχαγωγία και η εξυπηρέτηση των πληροφοριακών αναγκών των κατοίκων του τόπου και της περιφέρειας μέσα από συλλογές, υπηρεσίες και τις πηγές πληροφόρησης που παρέχει. Η συλλογή της περιλαμβάνει τεκμήρια σχετικά με την ιστορία του τόπου, τα οποία αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για τη χώρα αλλά και τεκμήρια όλων των θεματικών επιπέδων των επιστημών. Αποτελείται από έντυπο υλικό: βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, χάρτες και αφίσες, αλλά και μουσικά cd, dvd, slides, cd-rom. Η συλλογή της φιλοξενείται στο χώρο του βιβλιοστασίου και είναι ανοιχτής πρόσβασης, μπορούν δηλαδή οι χρήστες να αναζητήσουν οι ίδιοι το υλικό που τους ενδιαφέρει.

Τηλ. επικοινωνίας: 2313 318570

 

 

  • Βιβλιοθήκη ΕΜΣ

 

Για το τέλος άφησα την πιο παλιά από τις βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης, η οποία ανήκει σε ένα θεσμό της πόλης με μεγάλη ιστορία. Έχει την ατμόσφαιρα των βιβλιοθηκών μιας άλλης εποχής. Πριν το διαδίκτυο. Τότε που οι βιβλιοθήκες ήταν ο μοναδικός τόπος για να βρεις πληροφορίες και βιβλία. Η «ζεστή» αίθουσα της βιβλιοθήκης βρίσκεται στον τρίτο όροφο του κτιρίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στην οδό Εθνικής Αμύνης 4. Σήμερα διαθέτει περίπου 70.000 τόμους βιβλίων, περιοδικών, χειρογράφων, εφημερίδων και χαρτών, αλλά και πολλές παλαιότυπες και σπάνιες εκδόσεις. Ο συνδετικός κρίκος του υλικού της είναι ότι αναφέρεται στον βόρειο ελληνικό χώρο, κυρίως αυτόν της Μακεδονίας και των σχέσεών της με τον βαλκανικό χώρο, την ιστορία, την αρχαιολογία, τη φιλολογία, τις τέχνες και τη λαογραφία, αρκεί να αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στη Μακεδονία. Μια επίσκεψή σου εκεί θα σε κάνει να έρθεις σε επαφή με τη μαγεία που αποπνέουν τα ξεχωριστά βιβλία, που βρίσκονται από τοίχο σε τοίχο.

Τηλ. επικοινωνίας: 2310 271195

 

Πληροφορίες: parallaximag.gr, el.wikipedia.org