Θεσσαλονίκη: Δημοσκοπική «κατάρρευση» Μπουτάρη -Τα ποσοστά οκτώ προσώπων

Εικόνα δημοσκοπικής κατάρρευσης παρουσιάζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, όπως προκύπτει από τα επιμέρους στοιχεία του εξαμηνιαίου Πολιτικού Βαρόμετρου «Εγνατία Point of View» του Ιουλίου 2018, που παρουσιάζει σήμερα η ιστοσελίδα Voria.gr.

Τα ευρήματα που προκύπτουν από τη μέτρηση που πραγματοποιήθηκε στον δήμο Θεσσαλονίκης το διάστημα 6-7 Ιουλίου και 12-13 χτυπούν ηχηρό καμπανάκι για τον Γιάννη Μπουτάρη, δέκα μήνες πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το αν οι δημότες της Θεσσαλονίκης είναι ευχαριστημένοι από το έργο της δημοτικής αρχής, το 68,3% απαντά ότι δεν είναι, το 17,9% δηλώνει ευχαριστημένο και το 12,8% ούτε ευχαριστημένο ούτε δυσαρεστημένο.

Στην ερώτηση, ωστόσο, για το «αν μετά από δύο σχεδόν θητείες του Γ. Μπουτάρη, πιστεύετε πώς θα πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος;», οι απαντήσεις είναι κόλαφος για τον ίδιο: Το 84,6%, ένα πραγματικά πολύ μεγάλο ποσοστό για εν ενεργεία δήμαρχο, λέει «Όχι», έναντι ποσοστού μόλις 11,3% που λέει «Ναι».

Βελτιωμένες, αλλά και πάλι με τις αρνητικές γνώμες να είναι υπερδιπλάσιες των θετικών, είναι οι απαντήσεις στο «αν διοίκηση Μπουτάρη, συνέβαλε στο να έχει ο Δήμος μια νοοτροπία πιο κοντινή στη δική σας ή πιο μακρινή;» – ερώτηση που διερευνά το επίπεδο ταύτισης των δημοτών με την υφιστάμενη δημοτική αρχή. Το 65,5% απαντά «πιο μακρινή», το 24,7 απαντά «πιο κοντινή» και το 6,8% ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Αν οι παραπάνω απαντήσεις συνδυαστούν με την απόρριψη από συντριπτικά ποσοστά των Θεσσαλονικέων (βλέπε παρακάτω) της Συμφωνίας των Πρεσπών, φαίνεται ότι ο κ. Μπουτάρης πληρώνει και τη θετική στάση του υπέρ του συμβιβασμού με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό (και όχι μόνο) της γειτονικής χώρας.

Διπλή έκπληξη από την αυτοδιοίκηση

Στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές του 2019, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μέτρηση της δυναμικής οκτώ προσωπικοτήτων της πόλης, του νυν δημάρχου και άλλων επτά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν -άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο- δυνητικές υποψηφιότητες για τον κεντρικό δήμο.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Ποιος/ποια από τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα θέλατε να είναι Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετά τις επόμενες δημοτικές εκλογές;» (μία επιλογή), την πρώτη θέση μοιράζονται δύο αυτοδιοικητικοί, ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου οι οποίοι συγκεντρώνουν ο καθένας το 16,6% των προτιμήσεων, ενώ ακολουθεί τρίτος με 8,1% ο Γιάννης Μπουτάρης. Με άλλα λόγια, όπως σχολιάζει η ιστοσελίδα voria.gr, διπλάσιο ποσοστό των δημοτών της Θεσσαλονίκης προτιμάει για δήμαρχό του έναν γαλάζιο δήμαρχο από άλλον δήμο, έναν δήμαρχο με… μετεγγραφή, έναντι του κ. Μπουτάρη!