Θεσσαλονίκη: Μαθητές φύτευσαν δέντρα στη Νέα Παραλία παρουσία της Κ. Νοτοπούλου

Του Κωνσταντίνου Τανιά

Ο σύλλογος «Οι φίλοι της Νέας Παραλίας», διοργάνωσε δεντροφύτευση, καλώντας τους μαθητές από τα σχολεία της πόλης να «υιοθετήσουν» δέντρα, που θα φυτέψουν στον Κήπο των Εποχών, στη Νέα Παραλία.

Με φτυάρια, ποτιστήρια και αγάπη για το περιβάλλον, μικροί μαθητές με τη βοήθεια των δασκάλων τους, καθώς και μεγαλύτεροι με την υποστήριξη των καθηγητών τους, συνέβαλαν στην προσπάθεια των «Φίλων της Νέας Παραλίας», η οποία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου και είχε ως στόχο τη σύνδεση όλων των ηλικιών με το δημόσιο χώρο.

Για 3η συνεχόμενη χρονιά, το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στήριξε το βήμα του συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας», ομορφαίνοντας το πολυσύχναστο σημείο και τοποθετώντας σ’ αυτό περισσότερο πράσινο.

Στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης, βρέθηκαν οι σπουδαστές του τμήματος Δημοσιογραφίας του Ομίλου ΔΕΛΤΑ 360, κάλυψαν το γεγονός και μίλησαν με ανθρώπους του συλλόγου. Με το «παρών» της τίμησε το γεγονός η Κατερίνα Νοτοπούλου – υποψήφια δήμαρχος για το δήμο Θεσσαλονίκης. Παρακάτω, οι δηλώσεις των εν λόγω προσώπων.

 

Κατερίνα Νοτοπούλου – Υποψήφια δήμαρχος για το δήμο Θεσσαλονίκης:

«Όλο αυτό ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών: ελεύθερος και καθαρός χώρος με πολύ πράσινο. Εμείς, υποστιρήξαμε διαφανείς διαδικασίες, μέσα από διαύγεια και διαγωνισμούς, στηρίζοντας τις δράσεις οικονομικά. Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας έχουν αναλάβει μια σειρά από γεγονότα και περιβαλλοντικές δράσεις και εξαιτίας αυτών τα επόμενα χρόνια η πόλη μας θα είναι γεμάτη πράσινο. Σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη πραγματοποιούνται συνεχείς δράσεις διαφορετικού χαρακτήρα μ’ ένα κοινό στόχο: τη βελτίωση της εικόνας της πόλης μας. Τέλος, αυτό που θέλουμε είναι η ύπαρξη συμμετοχής παιδιών και νέων, συμβάλλοντας στην όλη αυτή προσπάθεια».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τους σπουδαστές.

 

Πρόδρομος Νικηφορίδης – Αρχιτέκτονας και υπεύθυνος για τη διαμόρφωση της Νέας Παραλίας:

«Πέρυσι φυτέψαμε 55 δέντρα με τη βοήθεια προσφύγων, φέτος με τα παιδιά και τους καθηγητές των σχολείων συνεχίζουμε την προσπάθεια. Είναι κάτι που το κάναμε και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε, γιατί αποτελεί τρόπο ένωσης με το δημόσιο χώρο, μιας κι όλο αυτό είναι δικό μας έργο, δική μας δουλειά. Φέτος, πολλά από τα παιδιά των σχολείων μας έχουν εξομολογηθεί ότι ποτέ στη ζωή τους δεν είχαν έρθει σε επαφή με φτυάρια και χώμα, γεγονός που η δράση αυτή τους δημιουργεί μια νέα εμπειρία σε εθελοντικό πλαίσιο. Όσον αφορά το κομμάτι της συμμετοχής των εθελοντών, είμαι πολύ ευχαριστημένος διότι αυτό που κάνουμε γίνεται με τις δικές μας δυνάμεις και με τη συμμετοχή πολύ κόσμου, που νοιάζεται για την εικόνα της πόλης. Σε όλη αυτήν τη δράση, δεν είχαμε χρηματική βοήθεια από το Δήμο, το μόνο που κάνει είναι να μας δίνει την αιγίδα. Εμείς σαν ομάδα, θεωρούμε πως ο κάθε πολίτης πρέπει να παραχωρεί μια ατομική προσπάθεια, έτσι ώστε να ευνοηθεί η κατάσταση με το περιβάλλον».

 

Κυριάκος Χατζηιωαννόγλου – Μέλος του συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» :

«Μιλώντας γενικότερα για τη Νέα Παραλία και την ιστορία της, ο κ. Χαζηιωαννόγλου αναφέρθηκε στον εθελοντισμό, την αλλαγή της Νέας Παραλίας στην πορεία των χρόνων, καθώς και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σ’ αυτήν. Με την ομιλία του, μάθαμε πως το σημείο που βρίσκεται ο πεζόδρομος και τα πάρκα της Νέας Παραλίας, ήταν θάλασσα που έφτανε μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, έως το 1963. Τα τελευταία έξι χρόνια, η Νέα Παραλία αναπλάστηκε κι έγινε έτσι όπως είναι σήμερα, ενώ κάθε χρόνο γίνονται ολοένα και περισσότερα έργα για τη διαμόρφωσή της. Εκδηλώσεις χορού και τραγουδιού, θεατρικά δρώμενα, πολλή φύση και κυρίως αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. «Η φύση στη Νέα Παραλία στοχεύει στο να την επισκεφθεί περισσότερος κόσμος. Τη φροντίδα των δέντρων (πότισμα και περιποίηση) αναλαμβάνει ο δήμος. Εγώ, προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των εθελοντών, όπως κι από τα σχολεία που μας βοήθησαν φέτος».

Γιώργος Θεοδοσιάδης – Υπεύθυνος καθηγητής της εθελοντικής ομάδας του Γενικού Λυκείου Ωραιοκάστρου:

«Φέτος, η εθελοντική ομάδα του σχολείου μας έχει αναλάβει τη δεντροφύτευση στον Κήπο των Εποχών. Κάθε χρόνο, είμαστε εθελοντές σε κάτι διαφορετικό και νιώθουμε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Τα χαρακτηριστικά που αναζητώ στους μαθητές είναι η θέληση για εθελοντισμό, η όρεξη για προσπάθεια και η αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον. Για καλή μου τύχη, τα παιδιά με τα οποία δουλεύω έχουν όλα τα παραπάνω, με αποτέλεσμα να υπάρχει σεβασμός στην πόλη, κάνοντάς την ομορφότερη και πιο…πράσινη. Και εγώ και οι μαθητές θεωρούμε πως όλη αυτή η προσπάθεια είναι μέρος του μαθήματος, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα μαθηματικά και τα αρχαία».