Θεσσαλονίκη: Παράταση του Lockdown προβλέπουν οι ειδικοί

Δύσκολα θα αποφύγει την παράταση αυτού η πόλη #newn #lockdown #thessaloniki #covid19

Στη δίνη διαρκών νέων μέτρων βρίσκεται η Ελλάδα με σχεδόν καθημερινές έκτακτες ενημερώσεις, διευκρινήσεις και εξαγγελίες, καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό πίεση ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα όπου ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με τρομακτική διασπορά στην κοινότητα και οι ΜΕΘ «στερεύουν».

Έτσι, χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως ενεργοποιείται το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 05.00, μέτρο που ίσχυε άλλωστε στη Θεσσαλονίκη από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τις 7 Νοεμβρίου. Σε αυτό ανακοινώθηκαν και εξαιρέσεις για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας του κατοικίδιου. Η απόφαση αυτή έχει πανελλαδικό χαρακτήρα καθώς η «κατάχρηση» της σωματικής άσκησης μετά τις 21.00 γινόταν και σε άλλες πόλεις – κυρίως στην Αθήνα. Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πιο αυστηρούς ελέγχους για τηλεργασία και έβαλε τέλος στις πιέσεις που δέχτηκε – ακόμη και εντός της κυβέρνησης – για το κυνήγι και το ψάρεμα.

Ωστόσο, άφησε εκκρεμότητες για τη Θεσσαλονίκη.

Πληροφορίες του TyposThes επιμένουν πως χθες έγινε εξαντλητική εξέταση για να ληφθεί το μέτρο του κλεισίματος των σχολείων, ωστόσο, αποφασίστηκε να προτιμηθούν αρχικά τα οριζόντια πανελλαδικά μέτρα. Ήδη σήμερα, ωστόσο, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε για το ζήτημα «πως πρέπει να γίνει γρήγορα ώστε να δούμε γρήγορα αποτελέσματα», καθώς οι ειδικοί επιθυμούν να μειώσουν την κινητικότητα που δημιουργούν τα ανοιχτά δημοτικά σχολεία. Έτσι, το εν λόγω μέτρο θα βρεθεί στο τραπέζι του πρωθυπουργού, ο οποίος και θα λάβει την τελική απόφαση. 

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως λίγες μόνο ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωνε πως δεν αποκλείει νέα μέτρα. «Τα σκληρότερα μέτρα θα μπορούσαν να είναι περαιτέρω περιορισμός στις μετακινήσεις, ή περιορισμό κάποιων δραστηριοτήτων που είναι μέχρι σήμερα ελεύθερες, όπως τα σχολεία και επαγγελματικές δραστηριότητες που τώρα λειτουργούν ενώ δεν λειτουργούσαν», ανέφερε ο κ. Πέτσας. «Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να υπάρξει γρήγορα κάμψη των κρουσμάτων, να έχουμε τζίρο στην αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα. Δεν μπορώ να αποκλείσω την επέκταση των μέτρων και τον Δεκέμβριο», τόνισε ο ίδιος.

Έτσι, με τη Θεσσαλονίκη να μετρά ήδη εννιά ημέρες lockdown, τα σκληρότερα μέτρα είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης, για να αποφευχθούν ακόμη δυσκολότερες καταστάσεις, ενώ θεωρείται αρκετά πιθανό να υπάρξει παράταση του lockdown για περισσότερες ημέρες.