Θεσσαλονίκη: Φεγγαράκι από κόντρα πλακέ με μία γυναίκα τοποθέτησαν άγνωστοι στη Νέα Παραλία

Δόθηκε εντολή στη διεύθυνση κατασκευών του δήμου Θεσσαλονίκης να το αφαιρέσει και να το απομακρύνει.
Ένα φεγγαράκι φτιαγμένο από κόντρα πλακέ, πάνω στο οποίο κάθεται μια γυναίκα, ύψους περίπου 1,5 μέτρου, τοποθέτησαν τις τελευταίες ώρες άγνωστοι στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, στο ίδιο σημείο όπου βρισκόταν παλαιότερα το γλυπτό “Φεγγαράκι στην Ακτή”, το οποίο είχε απομακρυνθεί λόγω βανδαλισμού.

Για την τοποθέτηση αυτής της πρόχειρης, χρωματιστής, κατασκευής από αγνώστους, ενημερώθηκε άμεσα η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης και δόθηκε εντολή στη διεύθυνση κατασκευών να το αφαιρέσει και να το απομακρύνει.

“Δεν μπορεί ο καθένας να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες και να τοποθετεί αυθαίρετα κατασκευές”, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Τεχνικών Έργων και Καθαριότητας του κεντρικού δήμου, Θανάσης Παππάς.

Από την πλευρά του, ο αρχιτέκτονας της Νέας Παραλίας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, υποστήριξε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως προφανώς με αυτή τους την κίνηση οι άγνωστοι θέλησαν να σχολιάσουν την απομάκρυνση του γλυπτού από την παραλία της πόλης.

Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο του 2016 άγνωστοι κατέστρεψαν το γλυπτό “Φεγγαράκι στην Ακτή” του γλύπτη Παύλου Βασιλειάδη και στη συνέχεια το πέταξαν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση δυτών για την ανέλκυσή του.

Η διοίκηση του κεντρικού δήμου, προκειμένου να προστατευτεί το έργο από βανδαλισμούς, αποφάσισε να το τοποθετήσει εντός του θαλάσσιου μετώπου, στο σημείο που έκανε την αρχική του εμφάνιση το 1997, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ωστόσο, από το 2016 η τοποθέτηση του γλυπτού “σκόνταφτε” σε συνεχή εμπόδια λόγω της γραφειοκρατίας. Αυτό το διάστημα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη εφαρμογής και η έναρξη των εργασιών για την τοποθέτηση του αναμένεται εντός του Ιουνίου.

Σημειώνεται πως στη θέση που βρισκόταν το “Φεγγαράκι στην Ακτή”, μπροστά από το ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλλάς” θα τοποθετηθεί γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου, που θα συμβολίζει την αγάπη και τη φιλία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*φωτογραφία: Πρόδρομος Νικηφορίδης (Prodromos Nikiforidis)