Θεωρείς τον Αμίρ εχθρό σου;

του Βασίλη Μυλωνά

Αν δεν ξέρεις και δε μπορείς να καταλάβεις τι θα πει να βομβαρδίζουν τη χώρα σου και να σε πυροβολούν στην αυλή του σπιτιού σου ρώτα τους παππούδες σου, αν δεν ξέρεις τι θα πει μετανάστης ρώτα τους θείους σου, αν δεν ξέρεις τι θα πει δικτατορία ρώτα τους γονείς σου.

Και αν δε μπορούν να σε βοηθήσουν, αν δε θυμούνται, αν δεν ξέρουν, αν ξέχασαν τότε διάβασε. Διάβασε και ενημερώσου για το τι θα πει φασισμός. Τι θα πει ακροδεξιά και τι δεινά έχει προκαλέσει σε μια χώρα το όνομα της οποίας και την “προστασία” της επικαλείσαι όταν το μίσος οπλίζει το χέρι σου. Και το οπλίζει για να επιτεθείς σε ένα 11χρονο παιδί απλά και μόνο επειδή ήρθε στο φως της δημοσιότητας το γεγονός ότι κληρώθηκε να σηκώσει την ελληνική σημαία στην παρέλαση. ΚΛΗΡΩΘΗΚΕ, δεν εκβίασε, δεν επιτέθηκε, δεν απείλησε και στην τελική δεν ξέρεις καν αν ήθελε να συμμετάσχει σε μια τέτοια κλήρωση. Θεωρείς πως ένα παιδί που ξεριζώθηκε από την πατρίδα του και ζει με τον ένα γονιό του σε ένα τελείως άγνωστο περιβάλλον, δεν έχει μεγαλύτερα προβλήματα και ανησυχίες στο παιδικό μυαλό του; Τι πιστεύεις εσύ; Ότι είναι εχθρός σου; Ότι είναι απειλή για σένα και την πατρίδα σου; Αν θες οπωσδήποτε να βρεις έναν εχθρό ψάξε τον στα ενδότερα του εαυτού σου. Και όταν τον ανακαλύψεις, τσάκισε τον και τότε ίσως νοιώσεις λίγο καλυτέρα.

Σε καταλαβαίνω και σε λυπάμαι αλλά δε σε δικαιολογώ. Η κρίση που βιώνουμε μας έχει σκληρύνει, μας κάνει να ψάχνουμε το εξιλαστήριο θύμα και να επιδιδόμαστε σε ένα κυνήγι μαγισσών βλέποντας πιθανούς εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν. Μην το επιτρέπεις αυτό στον εαυτό σου. Μην αφήνεις την οικονομική κρίση να μετατραπεί σε κρίση των προσωπικών σου αξιών. Σκέψου λογικά και αναλογιζόμενος το παρελθόν της πατρίδας σου και των προγόνων σου άσε το μίσος για τους συνάνθρωπους σου να σβήσει. Τότε ίσως νοιώσεις λίγο καλύτερα. Και δε σου λέω να μην κάνεις διακρίσεις. Υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων απέναντι στις οποίες οφείλεις να αντιδράς με όλες σου τις δυνάμεις. Στους ρατσιστές για παράδειγμα, τους ανθρώπους εκείνους που μισούν έναν συνάνθρωπο τους με μοναδικό κριτήριο τη διαφορετικότητα χρώματος θρησκείας και άποψης.