Θ.Φωτίου: Η Ν.Δ. βάζει την συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων σε fast track διαδικασίες απέλασης

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές του είχε κάνει την κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό διαχειρίσιμη. Σήμερα η Ν.Δ. θερίζει τις συνέπειες της άφρονος πολιτικής μίσους που πέρασε στην κοινωνία μετατρέποντας τους πρόσφυγες σε μετανάστες. Ο νόμος της «περί διεθνούς προστασίας» παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά όσο κρίνεται αν θα επιστραφούν στις ασφαλείς χώρες προορισμού», δήλωσε σε συνέντευξή της, στο ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Σήμερα», η Θεανώ Φωτίου, τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας και βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το αίσχος όμως είναι ότι ο νόμος χωρίζει τα ασυνόδευτα ανήλικα, που εξ ορισμού και κατά το διεθνές δίκαιο είναι ευάλωτα και δεν μπαίνουν στο διαχωρισμό «πρόσφυγες ή μετανάστες», σε δύο κατηγορίες: κάτω των 15 ετών και πάνω των 15. Αντιμετωπίζει τα πάνω των 15 ετών, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία (93% του συνολικού αριθμού) με τους ίδιους όρους με τους ενήλικες και τους απειλεί με άμεση επιστροφή στις χώρες προέλευσης», τόνισε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην υπόθεση Novartis, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ο κ. Μητσοτάκης κατανοεί σήμερα το αδιέξοδο όπου τον οδήγησε ο κ. Σαμαράς με τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής περί δήθεν σκευωρίας. Επιχειρεί να τορπιλίσει τη λειτουργία της με τον αποκλεισμό Τζανακόπουλου – Πολάκη. Τόσο πολύ τους φοβάται;» και πρόσθεσε πως «δεν συναινούμε σε παράνομες, αντισυνταγματικές και αντικοινοβουλευτικές ενέργειες. Επιμένουμε να λειτουργήσει η προανακριτική επιτροπή που θα αποκαλύψει το πραγματικό σκάνδαλο Novartis».