«Ιανός»: Έρχεται με 100χλμ την ώρα και 200 τόνους βροχή ανά στρέμμα!

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν #newn #weather #ianos

Ο μετεωρολόγος του OPEN TV, Κλέαρχος Μαρουσάκης αλλά και ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος προειδοποιούν για την κακοκαιρία που έρχεται…

Συγκεκριμένα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτηση του αναλύει το τι έρχεται:

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Προ των πυλών της χώρας μας βρίσκεται πλέον ο Μεσογειακός κυκλώνας ο οποίος τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να λάβει την τελική του μορφή μέσα στη θάλασσα του κεντρικού Ιονίου πελάγους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των μετεωρολογικών μας μοντέλων τα οποία πρώτα δείξανε τον σωστό δρόμο στην προσέγγιση του φαινομένου τη στιγμή που άλλοι φορείς καθησύχαζαν λόγω του πανικού που και καλά προκάλεσε η αρχική μας δημοσίευσή (τώρα τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμάζευτα και δεν έχουν καν το θάρρος να μιλήσουν για Μεσογειακό κυκλώνα και δε νομίζω ότι θα το κάνουν), ο κυκλώνας θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες το κεντρικό και νότιο Ιόνιο και στη συνέχεια θα εισέλθει στον ηπειρωτικό κορμό χτυπώντας δυτική και κεντρική Στερεά, τα νοτιότερα τμήματα της Θεσσαλίας – Ηπείρου καθώς επίσης την δυτική και μέρος της βόρειας Πελοποννήσου.

Από εκεί και μετά και αλληλεπιδρώντας με την οροσειρά της Πίνδου και με την ξηρά γενικότερα θα μετατραπεί σε ένα καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα “θελήσει” να κρατήσει τις “δυνάμεις του” οπότε και θα κινηθεί γύρω γύρω από την Πελοπόννησο η οποία και θα χτυπηθεί αρκετά στο σύνολό της. Στη φάση αυτή θα επηρεαστεί και η Αττική για την οποία σημειώνουμε τα παρακάτω….

Από το βράδυ περίπου της Παρασκευής και μέχρι το πρωί του Σαββάτου αναμένουμε αρκετές βροχές και προς τα δυτικότερα καταιγίδες με ανατολικό νοτιοανατολικό άνεμο. Τα φαινόμενα δεν δείχνουν να είναι σε θέση να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα με εξαίρεση ίσως τα δυτικότερα τμήματα που βλέπουν προς Πελοπόννησο. Στη συνέχεια ο άνεμος θα στραφεί σε βορειοανατολικό οπότε ο καιρός θα γίνει πιο σταθερός που σημαίνει ότι οι βροχές θα είναι γενικά ήπιες και μάλιστα από το απόγευμα – βράδυ του Σαββάτου και μετά θα υποχωρήσουν.

Τώρα, μέσα στην Κυριακή το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς το νοτιοδυτικό Αιγαίο και θα ξαναοργανωθεί χτυπώντας πλέον τις Κυκλάδες με έμφαση τα δυτικά τμήματα, την Κρήτη και στο τελείωμα της όλης αυτής εξέλιξης τα Δωδεκάνησα για να “σβήσει” πλέον.

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται στα επισυναπτόμενα βίντεο όπου στο μεν πρώτο αποτυπώνεται ο άνεμος και στο δεύτερο τα ύψης βροχής.

Να είστε όλες και όλοι καλά και σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!

Από την μεριά του με τοποθέτηση του στο «ΘΕΜΑ 104,6» ο Κώστας Λαγουβάρδος τονίζει τα εξής:

«Ο κυκλώνας είναι σχηματισμένος με καλά διαμορφωμένο μάτι, η πίεση στο κέντρο πέφτει αναπτύσσονται καταιγίδες γύρω του και περιμένουμε να ξεκινήσουν οι ισχυροί άνεμοι και οι βροχές από το απόγευμα. Αυτά τα φαινόμενα αυτό που προκαλούν είναι πολύ ισχυρούς ανέμους. Αρχικά θα είναι νότιας διεύθυνσης αλλά θα είναι σε εντάσεις που θα ξεπεράσουν τα 8-9 μποφόρ που είναι επικίνδυνο. Θα έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις, θα έχουμε μεγάλα ύψη βροχής με εμμονή σε ορισμένες περιοχές και ενδεχομένως πλημμυρικά φαινόμενα».

«Όταν φτάνει στη στεριά διαλύεται ο κυκλώνας και δεν θα δούμε μάτι ηρεμίας αλλά θα έχουμε μεγάλα ύψη βροχής» πρόσθεσε.