ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ: Σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορές

Της Βιβής Κοτσαπουϊκίδου

 

Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ είναι ένας από του μεγαλύτερους και σημαντικότερους ερευνητικούς  φορείς, στον τομέα των μεταφορών με δράση τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και χρηματοδοτείται κυρίως από ερευνητικά κονδύλια και ιδιωτικούς φορείς. Στόχος του Ινστιτούτου, είναι η εξέλιξη των μεταφορών και το μέλλον τους, για περισσότερη ασφάλεια και φυσικά  την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από πενήντα ενεργά έργα, ενώ το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, συνεργάζεται στενά με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η δραστηριότητα του και τα ερευνητικά επιτεύγματα του είναι σημαντικά, διαθέτοντας σύγχρονο εξοπλισμό και επιστημονικό προσωπικό με υψηλή τεχνογνωσία. Σύμφωνα με τον  διευθυντή του ΙΜΕΤ, δρ. Ευάγγελο Μπεκιάρη, η εξάπλωση του ΙΜΕΤ σε Πειραιά και σύντομα και σ’άλλα μέρη της χώρας, είναι γεγονός.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του, στο πλαίσιο της ημερίδας «Ανοιχτών θυρών» (OPEN DAY) που διοργανώνει το ΙΜΕΤ την Κυριακή 5 Νοεμβρίου  (10.00-18.00), ανοίγοντας τις πόρτες του Ινστιτούτου, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στο κοινό όλων των ηλικιών. Εκεί, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δουν από κοντά τις έρευνες που γίνονται, να γνωρίσουν τα ηλεκτρικά οχήματα (τα οχήματα του μέλλοντος), να ζήσουν την εμπειρία της «εικονικής πραγματικότητας» στα εργαστήρια του ΙΜΕΤ, να χρησιμοποιήσουν τον  δυναμικό προσομοιωτή οδήγησης αυτοκινήτου, κάτω από διάφορες συνθήκες (πχ μέθης), αλλά και να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση για παιδιά.