Κατερίνα Μάρκου: Ένιωθα ότι έφταιγα εγώ που δεν μπορούσα να μείνω έγκυος

Σε μια κατάθεση ψυχής «προχώρησε» η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατιάς, Κατερίνα Μάρκου, στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» με την Ελεονώρα Μελέτη.

Η πρώην βουλευτής της ΝΔ μίλησε για την επίπονη διαδικασία των εξωσωματικών αλλά και την υιοθεσία του γιου της.

«Ήμουν 22 ετών όταν διαπίστωσα ότι ήταν δύσκολο να συμβεί, να μείνω έγκυος. Ήμουν ψύχραιμη όταν μου το είπαν, ήμουν και μικρή. Και μετά μπήκαμε σε έναν φαύλο κύκλο. Ξεκινάς με όλη την καλή διάθεση, πιστεύεις ότι θα πετύχει, πιστεύεις στον εαυτό σου, στον γιατρό σου και όταν δεν συμβαίνει, είναι μια ματαίωση… Ένας φαύλος κύκλο. Λες στον εαυτό σου ότι ‘δεν πειράζει’ και συνεχίζεις να κάνεις εξωσωματικές μέχρι να αποκτήσεις παιδί. Έκανα εξωσωματική κάθε τρεις μήνες. Δεν θυμάμαι πόσες έχω κάνει συνολικά. Μετά από ένα σημείο σού γίνεται εμμονή. Έκανα συνέχεια εξωσωματικές. Όσο σφίγγει το χρονικό περιθώριο της ηλικίας, τόσο χάνουμε το μέτρο των εξωσωματικών», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μάρκου και πρόσθεσε:

«Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν υπάρχει πρωτόκολλο ασθενούς να ξέρουμε μια γυναίκα σε πόσο αριθμό εξωσωματικών έχει φτάσει. Πιστεύω ακράδαντα ότι εγώ και άλλες γυναίκες που έχουμε μπει σε αυτή τη διαδικασία των εξωσωματικών, στην πορεία θα το βρούμε μπροστά μας. Έχουμε πάρει τόσες πολλές ορμόνες που σίγουρα τα επόμενα χρόνια κάποια αρρώστια θα μας χτυπήσει την πόρτα. Εκεί, λοιπόν η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος γιατί η Πολιτεία θα αναγκαστεί να ξοδέψει χρήματα για τα νοσήλειά μας, όταν θα έχουμε κάτι αργότερα».

«Η εξωσωματική για τα δεδομένα της Ελλάδας είναι μια πολύ ακριβή διαδικασία. Θα έπρεπε ο ΕΟΠΥΥ να γράφει τα φάρμακα, κάτι που δεν γίνεται. Αν πας να τα αγοράσεις από κάποιο φαρμακείο, θέλεις τουλάχιστον 1.000 ευρώ. Το κόστος ήταν πάρα πολύ μεγάλο και για το λόγο αυτό πούλησα δύο διαμερίσματα για να τα καταφέρω. Τώρα μία εξωσωματική κοστίζει μέχρι 6.000 ευρώ. Παλιά ήταν περισσότερα γιατί ήταν λίγοι οι γιατροί και λιγότερα τα κέντρα», τόνισε.

«Το 2009 χώρισα από τον πρώτο μου σύζυγο. Και ως μόνη γυναίκα θα ήταν πολύ δύσκολο να υιοθετήσω παιδί. Το 2014 όταν γνώρισα το δεύτερο σύζυγό μου και είδε πόσο επίπονη διαδικασία ήταν η εξωσωματική, μου πρότεινε να υιοθετήσουμε ένα παιδί. Εκεί πραγματικά απελευθερώθηκα. Η τελευταία μου προσπάθεια εξωσωματικής ήταν πέρυσι τον Μάιο και μετά από μια ακόμη ματαίωση με παίρνουν τηλέφωνο από το ίδρυμα γιατί είχα κάνει την αίτηση για υιοθεσία και με κάλεσαν να πάω. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή» σημείωσε η πρώην βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε:

«Καμία γυναίκα που μπαίνει στη διαδικασία της εξωσωματικής, δεν σταματά να ελπίζει. Ένιωθα ότι έφταιγα εγώ που δεν μπορούσα να μείνω έγκυος».

Για το πώς αισθανόταν έπειτα από κάθε αποτυχημένη εξωσωματική, είπε: «Το ξέραμε τρία άτομα για τις προσπάθειες μου. Πέρασα πολύ καιρό έντονης μοναξιάς».

«Μετάνιωσα για τις τόσες εξωσωματικές, έπρεπε να ξεκινήσω τη διαδικασία υιοθεσίας από τα 25 μου. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να γίνουμε γονείς και να νιώσουμε πλήρεις. Το πρώτο Σαββατοκύριακο που φιλοξένησα το παιδί, είχα την ελπίδα ότι θα γίνει δικό μου», επισήμανε.