Κικίλιας: «Προχωράμε σε προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού»

«Εμείς θα στηρίξουμε και θα αναβαθμίσουμε τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και πάνω από όλα το ανθρώπινο δυναμικό τους. Προχωράμε σε προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού», δήλωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα» και στη δημοσιογράφο Μάρθα Καϊτανίδη, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Η κατάσταση που παραλάβαμε στα νοσοκομεία της χώρας είναι άκρως απογοητευτική. Δυστυχώς, καθ’ ομολογία των Διοικητών και ΥΠΕαρχών που διόρισαν οι κ.κ. Πολάκης και Ξανθός, 4 στα 10 νοσοκομεία της χώρας δεν καταρτίζουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, 1 στα 2 νοσοκομεία δεν έχουν σύστημα διαλογής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ 3 στα 4 δεν καταγράφουν το χρόνο αναμονής των ασθενών. Επιπλέον, 8 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν επαρκώς στελεχωμένες τις παθολογικές κλινικές τους και 9 στα 10 τις χειρουργικές κλινικές», συμπληρώνει ο κ.Κικίλιας, ενώ συνεχίζει «δίνουμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, τα οποία θέλουμε να είναι σε πλήρη διασύνδεση με το ΕΚΑΒ, ώστε να αποτελέσουν ένα πλήρες σύστημα επείγουσας φροντίδας. Ενισχύουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που υποστηρίζουν τα βαριά περιστατικά και σχεδιάζουμε άμεσα τη λειτουργία νέων υπηρεσιών, όπως το ολοκληρωμένο κέντρο διαχείρισης εγκεφαλικών επεισοδίων».

Ο Υπουργός Υγείας, τόνισε την σημασία του εμβολιασμού λέγοντας χαρακτηριστικά «ενώνω τη φωνή μου με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τους ιατρικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, τους φαρμακευτικούς συλλόγους, καθηγητές και όλους τους ειδικούς επιστήμονες, που μιλούν για την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών, των ευπαθών ομάδων και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης απέναντι στην εποχική γρίπη. Παρόλα αυτά, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε με συμβεβλημένους γιατρούς τα πράγματι υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ, τα οποία θα αναδιαρθρώσουμε και ομοιογενοποιήσουμε για να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά.

Επιπλέον, έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι προχωράμε σε πάνω από 800 συμβάσεις νέων γιατρών όλων των ειδικοτήτων με τον ΕΟΠΥΥ, πρώτη φορά μετά το 2012 και σε συνεργασία με τον ΠΙΣ».

Ο Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε επίσης ότι εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για Ιλαρά με βάση το πρότυπο της Γερμανίας, αλλά και ότι νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκου θα εκδοθεί εντός του έτους σύμφωνα με τον νόμο.

«Το πρόγραμμα της Ν.Δ. έχει στην καρδιά του, τους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες. Αγωνιζόμαστε για ένα Σύστημα Υγείας που θα υπηρετεί ακριβώς αυτό. Διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όσους εργάζονται εκεί.

Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας. Εξάλλου, ο ΕΟΠΥΥ ήδη χρησιμοποιεί τέτοια μοντέλα ως πάροχος υπηρεσιών υγείας, αφού συμβάλλεται με τον ιδιωτικό τομέα. Και τα νοσοκομεία της χώρας χρησιμοποιούν ανάλογα μοντέλα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε ό,τι αφορά την απόκτηση εξοπλισμού. Μας ενδιαφέρει πρώτα και πάνω από όλα να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Να μην ταλαιπωρούνται, να εξυπηρετούνται καλύτερα, να μην καθυστερούν οι διαγνωστικές εξετάσεις, να μη βασανίζονται στις εφημερίες, να μην επιβαρύνονται οικονομικά. Στηρίζουμε το Ε.Σ.Υ. και όλους τους εργαζομένους του και όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα για να στηρίξουμε τους εργαζομένους και να διευκολύνουμε τη ζωή των πολιτών, θα το κάνουμε», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας μετά από ερώτηση της δημοσιογράφου για την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των ΕΣΥ.

Για το νομοσχέδιο που έχει παρεμβάσεις τόσο στον ΕΟΔΥ και ΕΚΑΒ ο Υπουργός επισήμανε «η πρώτη (σ. παρέμβαση) αφορά στη μετεξέλιξη του ΕΟΔΥ σε ένα σύγχρονο οργανισμό στα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών οργανισμών, ώστε να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο του Υπουργείου Υγείας, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και σοβαρών κρίσεων.

Η δεύτερη (σ. παρέμβαση) στην αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) ενσωματώνοντας το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ώστε να ενδυναμώσουμε τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη δομή επείγουσας βοήθειας».

Τέλος, ο Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε και στην εξωσωματική γονιμοποίηση και την υπογονιμότητα σημειώνοντας πως «έχει υψηλή θέση στην πολιτική μας ατζέντα. Πρώτον, γιατί η υπογονιμότητα σχετίζεται με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας. Δεύτερον, γιατί πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα της ελπίδας σε ένα ζευγάρι να αποκτήσει παιδί χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες υγείας. Σημειώνω όμως, ότι αυτές πρέπει ενταχθούν σε ένα επιστημονικό και θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει και την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση του ζευγαριού και την υγεία της γυναίκας».