Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ: Ούτε ένα θετικό δείγμα στα πρώτα αποτελέσματα

Καλά είναι τα νέα που έρχονται από τις Κινητέ; Μονάδες του ΕΟΔΥ για τα τεστ τα οποία πραγματοποίησαν τις τελευταίες 48 ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα πρώτα 1000 τεστ που έχουν γίνει δεν έχει βρέθηκε ούτε ένα θετικό. Τα τεστ αυτά έγιναν σε κλειστές μονάδες σε Αθήνα, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Κορυδαλλό, Δομοκό, Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη.

Περίπου 20 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ βρίσκονται καθημερινά στον δρόμο πραγματοποιώντας τεστ στοχευμένα σε δομές με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας, οι δομές αστέγων, τα υπνωτήρια, οι φυλακές.

Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 1.000 έλεγχοι και οι ομάδες συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό. Αλλωστε, όπως έχει γίνει γνωστό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην τωρινή φάση υπάρχει η δυνατότητα για 6.000 εργαστηριακούς ελέγχους ημερησίως.

Το μαζικό testing είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αποκλιμάκωση των περιορισμών και τα αποτελέσματα που θα προκύπτουν από τους ελέγχους θα δείχνουν τον δρόμο για το «άνοιξε – κλείσε» των δραστηριοτήτων της κοινωνίας.

Στην παρούσα στιγμή «η επιδημία έχει ελεγχθεί», όπως επεσήμανε χθες ο γνωστός καθηγητής λοιμωξιολογίας, προσθέτοντας βέβαια ότι τα στοιχεία αξιολογούνται καθημερινά. Σημειώνεται ότι χθες δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος. Τα αποτελέσματα της άρσης του πρώτου «πακέτου» περιορισμών, όμως, θα φανούν σε μια εβδομάδα, δέκα ημέρες, σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια ελέγχων από τις κινητές ομάδες στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. «Αρα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής», πρόσθεσε.

Οι κινητές μονάδες εστιάζουν προς το παρόν στις δομές που οι ειδικοί δεν επιθυμούν σειρά κρουσμάτων, καθώς πρόκειται για ευάλωτα άτομα του πληθυσμού. Ο έλεγχος θα επεκταθεί και σε όσους φέρουν συμπτώματα συμβατά με τον Sars-CoV-2, ενώ είναι υποχρεωτικός πριν από οποιαδήποτε χειρουργική πράξη στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ερωτηθείς σχετικά με καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση στον ιδιωτικό τομέα υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους το τεστ πριν το χειρουργείο, ο υφυπουργός Υγείας εξήγησε ότι: Στον δημόσιο τομέα τα τεστ θα γίνονται κανονικά ενώ σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές κλινικές σημείωσε ότι ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνεται στο κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (ΚΕΝ) που καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. «Εφόσον χρειασθεί θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές για να μην υπάρχει επιβάρυνση για πολίτες που πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης.

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://feedproxy.google.com