Κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισεκ. ευρώ προανήγγειλε ο Τσίπρας

Κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ προανήγγειλε για φέτος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε έκτακτη δήλωσή του.

Το μέρισμα είναι ονομαστικά υπερδιπλάσιο σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο θα «σπάσει» σε τρεις διαφορετικές δράσεις και στην πράξη περίπου το μισό θα πάει στοχευμένα και απευθείας σε ευπαθείς τάξεις.

Το μεγαλύτερο μέρος του μερίσματος, 720 εκατομμύρια ευρώ, θα διατεθεί ως έκτακτη ενίσχυση σε 3,4 εκατομμύρια πολίτες, και θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Το ποσό που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα καθοριστεί με εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακά κριτήρια. Προτεραιότητα θα λάβουν οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι νέοι, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ακόμα 315 εκατομμύρια θα δοθούν για επιστροφή της παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων, την οποία ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «παράνομη».

Τα χρήματα θα καταβληθούν την ημέρα που θα πληρωθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου και αφορούν την περίοδο από 1η Ιουνίου 2012 έως 30 Ιουνίου 2016.

Τα υπόλοιπα 360 εκατομμύρια θα δοθούν στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, είπε ο πρωθυπουργός, θα αποτραπεί τυχόν αύξηση των λογαριασμών για τους καταναλωτές και θα «ανοίξει ο δρόμος» για μείωση του κόστους για τους περίπου 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου.

Αύριο Τρίτη το βράδυ ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στο 6ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Κομοτηνή.

Πηγή:  skai.gr