Κοινωφελής εργασία ΟΑΕΔ: Αγωνιστικό καλωσόρισμα από το Συνδικάτο ΟΤΑ στους προσληφθέντες

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής με ανακοίνωση του απευθύνει ένα «αγωνιστικό» καλοσώρισμα στους ανέργους που έρχονται να εργαστούν στους δήμους με τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας ΟΑΕΔ

Το Συνδικάτο αναφέρει στην ανακοίνωση καλωσόρισμα προς τους προσληφθέντες της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ «Απευθυνόμαστε σε εσένα ξέροντας ότι ήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα άνεργος ή νέος που έψαχνες για πρώτη φορά δουλειά και δεν έβρισκες πουθενά. Γνωρίζουμε ότι κάτω από την πίεση της ανεργίας, αναγκάζεσαι να δουλέψεις σε αυτά τα προγράμματα μέσω του ΟΑΕΔ, για 490 ευρώ καθαρά για τους άνω των 25 ετών και 427 ευρώ καθαρά κάτω 25 ετών, ως φτηνό εργατικό δυναμικό.»

«Σε καλούμε να έρθεις σε επαφή με το Συνδικάτο, να δώσουμε ενιαία και από κοινού μόνιμοι και εργαζόμενοι στην κοινωφελή εργασία τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να μην δουλεύει κανένας εργαζόμενος με μισθό κάτω τουλάχιστον από τα 751€. και χωρίς βασικά δικαιώματα.»

Το Συνδικάτο σημειώνει ότι χρόνια τώρα έχει εκφράσει την αντίθεση του στα λεγόμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας (παλαιότερα μέσω των ΜΚΟ, μετά 5μηνα και σήμερα 8μηνα), διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

«Η πολιτική των κυβερνήσεων να ανακυκλώνουν την ανεργία με εργασιακές σχέσεις γαλέρας και η αξιοποίηση σου ως φτηνού εργατικού δυναμικού από τις περισσότερες δημοτικές αρχές ώστε να καλύπτουν ευκαιριακά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε πολλές από τις υπηρεσίες των Δήμων, με τσάμπα εργατικό δυναμικό και χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, βρήκε αντίθετες τις δυνάμεις μας στα σωματεία. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι ελαστικές μορφές εργασίας διευρύνονται συνεχώς, ώστε αυτή τη στιγμή να αποτελούν την κύρια μορφή εργασίας όσων βρίσκουν δουλειά. Αυτή είναι η “δίκαιη ανάπτυξη” και η επιστροφή στη “κανονικότητα” που προπαγανδίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μισθοί πείνας και εργασιακή ανασφάλεια για τους εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας με καθολικότητα και υποχρεωτικότητα. Η επίθεση τους έχει στόχο το σύνολο των εργαζομένων.»

«Δώσαμε την μάχη για να υπερασπιστούμε σε κάθε Δήμο τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων με κοινωφελή εργασία. Να μπουν στα σωματεία, να βρουν αποκούμπι και δύναμη για να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε όλοι μαζί, μόνιμοι και συμβασιούχοι, για το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, τήρηση ωραρίου, δουλειά στην ειδικότητα, πληρωμή στην ώρα της, διασφάλιση και τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας.»

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΟΛΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΣ.

Οι προηγούμενες φουρνιές εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία, ήταν πεντάμηνης διάρκειας, δεν τους αναγνώριζε το κράτος άδειες (αναρρωτική, κανονική, γονική κ.λ.π.), δεν τους παρείχε ο δήμος μέσα ατομικής προστασίας, γάλα κ.λ.π, ενέτασσε τους ανειδίκευτους εργάτες σε επικίνδυνες για την ασφάλεια τους εργασίες (απορριμματοφόρα), τους ξεχώριζε από το ωράριο των μονίμων συναδέλφων, τους άφηνε απλήρωτους για μήνες, δεν είχαν ασφάλεια και ένσημο, αποζημίωση από ταμείο ανεργίας κλπ.

Με μπροστάρη το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ Ο.Τ.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ, την αποφασιστική στήριξη των ταξικών σωματείων σε πολλούς Δήμους της Αττικής και των επιτροπών αγώνα που οι ίδιοι οργάνωσαν σπάσαμε τον τρόμο και ανατράπηκαν μια σειρά από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που κράτος και δήμοι επεδίωκαν να επιβάλουν. Δεν αποδεχτήκαμε τίποτα ως μοιραίο, σηκώσαμε το κεφάλι μόνιμοι και συμβασιούχοι, αψηφήσαμε απειλές και εκβιασμούς, δώσαμε αγώνα, κερδίσαμε κάποια στοιχειώδη δικαιώματα.

Έτσι σήμερα οι συμβάσεις που θα υπογράψετε συνάδελφοι προβλέπουν:

* 8μηνη διάρκεια σύμβασης αντί του 5μήνου που στερούσε το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας από τους περισσότερους συναδέλφους.

* Αναγνωρίζεται το δικαίωμα σε όλες τις άδειες (κανονικές, γονικές, αναρρωτικές κ.α.)

* Απαγορεύεται η εργασία στα απορριμματοφόρα που «κόστισε» την ζωή σε συνάδελφο 5μηνίτη στα Μέγαρα. Πολλά ακόμη εργατικά ατυχήματα έχουν συμβεί σε διάφορους Δήμους της χώρας.

* Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να χορηγούν άμεσα τα ατομικά μέσα προστασίας, το γάλα, τα αναγκαία εμβόλια κλπ.

* Οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή» εργασία εργάζονται σύμφωνα με το ωράριο των μονίμων συναδέλφων τους.

«Αυτές είναι κάποιες από τις κατακτήσεις από τον αγώνα που ξεκίνησαν προηγούμενοι συνάδελφοι σας και που οφείλουμε όλοι μαζί να τα πάμε ένα βήμα παραπάνω. Παράλληλα σε συνθήκες που κυριαρχεί η εργοδοτική αυθαιρεσία χρειάζεται αγώνας ακόμα και για την εφαρμογή όσων πετύχαμε.» καταλήγει το Συνδικάτο.

Χρειάζεται σε κάθε Δήμο οι συνάδελφοι να γραφτείτε στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ, στα σωματεία, να φτιαχτούν επιτροπές αγώνα στο πλάι των σωματείων και του Συνδικάτου και όλοι μαζί να δίνουμε καθημερινά την μάχη.

Με την οργάνωση και τον αγώνα μας μπορούμε να διεκδικήσουμε:

* Κανένας εργαζόμενος στους Δήμους, κάτω από τα 751€ το μήνα.

* Ίσος μισθός για όλους. Να καταργήσουμε στην πράξη τον ξεδιάντροπο διαχωρισμό στο μεροκάματο με βάσει την ηλικία.

* Ασφάλιση υγείας από την πρώτη μέρα της εργασίας.

* Επίδομα ανεργίας για όλους όσο καιρό διαρκεί η ανεργία.

* Συνταξιοδοτική αναγνώριση της ανεργίας

* Να ανοίξουμε αποφασιστικά το δρόμο για Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ Ο.Τ.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση όλους τους εργαζόμενους. Τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνα, δεν θα τα χαρίσουμε σε κανέναν.

Από την πρώτη μέρα στην εργασία θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τα ελλιπή μέτρα προστασίας, την αναντιστοιχία μέσων και αναγκών. Θα αισθανθείτε την στοχευμένη και συστηματική υποβάθμιση των υπηρεσιών. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους δήμους από το 2009, που με συνέπεια εφαρμόζουν Ευρωπαϊκή Ένωση και αριστεροδεξιές κυβερνήσεις, έχουν γονατίσει βασικές δομές σε όλους τους δήμους. Τελικός τους στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση των δημοτικών δομών.

Μοναδική λύση που υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων είναι η πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία. Από όσους δουλεύουν με οποιαδήποτε μορφή ελαστικής εργασίας δεν περισσεύει κανείς, δεν πρέπει κανείς να απολυθεί.

Καλώς ορίσατε, καλώς να βρεθούμε στους δρόμους του αγώνα.

Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi