Κοινό μέτωπο Μητσοτάκη – Μισέλ για μεταναστευτικό και Τουρκία

Όσα ειπώθηκαν στις κοινές δηλώσεις των δύο #newn #politics

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις των Μητσοτάκη και Μισέλ με τους δύο να χαράζουν κοινό μέτωπο για τα συμβάντα στην Μόρια αλλά και τις εξελίξεις με την Τουρκία. 

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως για όσα συνέβησαν στην Μόρια η κυβέρνηση κινήθηκε πολύ γρήγορα και πλέον υπάρχει ένα κέντρο με ήδη καλύτερες συνθήκες από αυτές που υπήρχαν.

Συνέχισε λέγοντας πως υπάρχει αυστηρή φύλαξη στον Έβρο και στη θάλασσα ωστόσο δεν έλειψε να αναφέρει ότι περιμένει πραγματική αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι χρειάζεται μια νέα πολιτική μετανάστευσης και ασύλου. Επίσης, πως η νέα δομή πρέπει να έχει την υπογραφή τόσο της Ελλάδας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης και να είναι συνυπεύθυνοι.

Σχετικά με την Τουρκία τόνισε πως υπάρχει ένα θετικό βήμα αποκλιμάκωσης και σε αυτό πρέπει να συνεχίσει η γείτονος χώρα και πως έπειτα να υπάρξει μια διερευνητική συζήτηση για το μοναδικό θέμα, την ΑΟΖ!

Από την μεριά του ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε πως στηρίζει την Ελλάδα όσο αφορά το μεταναστευτικό και πως αυτό είναι ένα πρόβλημα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο της Ελλάδας ενώ για την Τουρκία τόνισε πως πρέπει να είναι αυστηροί ώστε να γίνονται σεβαστές οι αρχές τόσο για την Ελλάδα και την Κύπρο όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Τέλος, επισήμανε πως στην επόμενη σύνοδο κορυφής το θέμα συζήτησης δεν θα είναι άλλο πέρα από το μεταναστευτικό αλλά και το ζήτημα της ασφάλειας στην ανατολική μεσόγειο.