Κοροναϊός: Τι συμβαίνει με τα αντισώματα και τα «διαβατήρια ανοσίας»

A small bottle labeled with a "Vaccine" sticker is held near a medical syringe in front of displayed "Coronavirus COVID-19" words in this illustration taken April 10, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

«Τhe more testing, the more open the economy» (όσο περισσότερα τεστ, τόσο περισσότερο ανοιχτή οικονομία) είπε πρόσφατα ο Άντριου Mαρκ Κουόμο, κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, εκφράζοντας όσους θεωρούν ότι τα τεστ είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την οικονομία ή προσπαθούν να πείσουν τους άλλους πως είναι, καθώς επιστημονική τεκμηρίωση γι’ αυτό δεν υπάρχει.

Αντιθέτως, σύμφωνα με επιστήμονες, ελλοχεύει ο κίνδυνος τεστ που κυκλοφορούν στην αγορά να παραπλανήσουν με τα ψευδή αποτελέσματα που βγάζουν σε σημαντικό ποσοστό και αυτό να έχει αρνητικές συνέπειες στη μετάδοση της μόλυνσης. Γι’ αυτό και στον αντίποδα του Άντριου Κουόμο, ο Mάικλ Μπους, διευθυντής του Vitalant Research Institute του Σαν Φρανσίσκο, έχει δηλώσει πως «No test is better than a bad test» (Καλύτερα να μην κάνεις τεστ, από το να κάνεις κακό τεστ).

Σε αυτές τις αβεβαιότητες που έχουν προκύψει σχετικά με την ακρίβεια στα τεστ αντισωμάτων κοροναϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ωστόσο πως από νέα μελέτη φαίνεται ότι στο άμεσο μέλλον άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν κάποια μορφή ανοσίας. Διευκρίνισε πάντως ότι το ερώτημα που πρέπει να περιμένουμε να απαντηθεί, είναι για πόσο κρατά η ανοσία.

Πόσο ακριβή είναι τα τεστ αντισωμάτων

Ειδικότερα, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο καθηγητής Τσιόδρας χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα τεστ.

«Αν σε έναν πληθυσμό 1.000 ατόμων έχει νοσήσει το 5%, δηλαδή 50 άνθρωποι, και ένα τεστ αντισωμάτων έχει ευαισθησία 98%, δηλαδή ανιχνεύει το 98% των ασθενών με αντισώματα και ειδικότητα 98%, δηλαδή ανιχνεύει ως αρνητικούς το 98% των ανθρώπων που δεν έχουν αντισώματα, αυτό σημαίνει πως αν κάναμε το τεστ και στους 1.000, θα βρίσκαμε 68 θετικούς. Σε αυτούς τους θετικούς, οι 19 (το 28%) θα νόμιζαν πως είχαν περάσει τον ιό και δεν θα τον είχαν περάσει.

» Όσο αυξάνει το ποσοστό αυτών που νοσούν, τόσο αυξάνει και η επιτυχία ενός τέτοιου τεστ να ανακαλύψει αυτούς που πέρασαν τη νόσο. Αν είχε νοσήσει το 10% των ανθρώπων στα 1.000 άτομα, με το ίδιο τεστ θα βρίσκαμε θετικούς 116, εκ των οποίων οι 18 (το 16%) θα νόμιζαν πως είχαν περάσει τον ιό και δεν θα τον είχαν περάσει, δηλαδή πολύ λιγότεροι» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως πρόσθεσε «αυτός είναι και ο λόγος που μελέτες αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς προς το παρόν στη χώρα μας. Όμως, πρέπει να σκεφτόμαστε το μέλλον και να παρακολουθούμε τις επιστημονικές εξελίξεις».