Κορονοϊός: Ποιες χώρες καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων (και τι δείχνουν οι αλλαγές)

Δεύτερο 24ωρο με μειωμένο αριθμό ημερήσιων νέων κρουσμάτων και θανάτων τόσο στις ΗΠΑ όσο και Βραζιλία, που αμφότερες κατέγραψαν απότομη βουτιά την Κυριακή αλλά η Ρωσία κατέγραψε ρεκόρ νέων ασθενών.

Τα καλύτερα νέαέρχονται από την Ιταλία που είναι πλέον σταθερά εκτός της λίστας των 10 χωρών με τον υψηλότερο αριθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση. Για την ακρίβεια η χώρα ήταν τη Δευτέρα στην 16η θέση.

Η νέα κατάταξη μάλιστα σε ό,τι αφορά την ημερήσια καταγραφή νέων κρουσμάτων δείχνει να έχει αλλάξει σημαντικά αφού άλλες χώρες, πέραν των ευρωπαϊκών (που την μονοπωλούσαν επί μακρόν), φαίνεται πως διέρχονται τη φάση της κορύφωσης. Έτσι, τα περισσότερα νέα κρούσματα συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι ΗΠΑ αλλά στη λίστα των 10 χωρών με τα περισσότερα, για το τελευταίο 24ωρο συναντάμε κατά σειρά: Ρωσία, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Ισπανία, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Μεξικό και Περού.

Παγκοσμίως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει φτάσει τα 4.256.538 και οι νεκροί τους 287.353 ενώ 1527.726 άτομα έχουν αναρρώσει και από τους υπόλοιπους που συνεχίζουν να ασθενούν, οι υγεία 46.943 κρίνεται σοβαρή ή κρίσιμη.

ΗΠΑ- 81.795 νεκροί, 1.385.834 ασθενείς

Αυξημένος είναι ο αριθμός των νέων νεκρών σε σύγκριση με την Κυριακή που έπεσαν στους 750 (ο χαμηλότερος από τα τέλη Μαρτίου) αλλά όχι και τόσο υψηλός όσο το προηγούμενο διάστημα αφού οι αρχές ανακοίνωσαν 1.008 νεκρούς από κορονοϊό. Οι αρχές πάντως κατέγραψαν μείωση και στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που έπεσαν στα 18.196 (επίσης ο χαμηλότερος αριθμός από τα τέλη Μαρτίου).

  • Ο κορυφαίος επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, που συμμετέχει στην ομάδα των συμβούλων του Λευκού Οίκου για την επιδημία, θα καταθέσει σήμερα ενώπιον της γερουσίας και θα προειδοποιήσει κατά του κινδύνου να ανοίξει πολύ γρήγορα η οικονομία των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι αυτό θα προκαλέσει “ανώφελα δεινά και θανάτους”, ανέφερε η εφημερίδα New York Times. “Αν παραλείψουμε κάποια σημεία των συστάσεων για το ‘Ανοίγουμε την Αμερική Ξανά’, τότε υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν πολλές εστίες στη χώρα” φέρεται να δήλωσε ο Φάουτσι. ”Δεν θα έχει μόνο ως αποτέλεσμα ανώφελα δεινά και θάνατο, αλλά θα αποτελέσει και πισωγύρισμα στην προσπάθειά μας να επιστρέψουμε στην κανονικότητα”.
  • «Το ρολόι των θανάτων εξαιτίας του Τραμπ»: έτσι βάφτισε ο στρατευμένος σκηνοθέτης Γιουτζίν Τζαρέκι τον φωτεινό πίνακα που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην πιο πολυσύχναστη πλατεία της Νέας Υόρκης και αναγράφει τον αριθμό των θυμάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, κατ’ αυτόν, αν ο ένοικος του Λευκού Οίκου είχε αναλάβει δράση πιο γρήγορα. Αυτό το «ρολόι», τοποθετημένο στην οροφή ενός κτιρίου στην Times Square που εγκαταλείφθηκε εν μέσω της πανδημίας, μέτραγε χθες πάνω από 48.000 θανάτους — 48.590, για την ακρίβεια — ενώ το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα ξεπέρασε τους 80.000 και ο επίσημος απολογισμός στις ΗΠΑ είναι, εδώ και καιρό, ο πιο βαρύς στον πλανήτη.

Ισπανία – 26.744 νεκροί, 268.143 ασθενείς

Και νέα μείωση το αριθμού των νεκρών στους 123 αλλά μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νέων ασθενών καθώς από 1.880 την Κυριακή, αναφέρθηκαν 3.480. Εκτιμάται ως τόσο πως η εικόνα αυτή οφείλεται στο υποκαταγραφή το Σαββατοκύριακο και πρόσθετη των κρουσμάτων σήμερα, Δευτέρα.

Ηνωμένο Βασίλειο – 32.065 νεκροί, 223.060 ασθενείς

Στα ίδια επίπεδα παρέμεινε για τρίτη μέρα ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα φθάνοντας τα 3.877 ενώ ο αριθμός των νέων θανάτων σημείωσε νέα μείωση πέφτοντας στους 210.

Ρωσία – 2.009 νεκροί, 221.344 ασθενείς

Ρεκόρ θανάτων τη Δευτέρα με 11.656  ενώ από τις 3 Μαϊου η χώρα καταγράφει καθημερινά περισσότερα από 10.000 κρούσματα ημερησίως, γεγονός στο οποίο συμβάλλει και η αύξηση των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιούνται. Ο Αριθμός των νεκρών πάντως παραμένει μειωμένος (αν και έχει πχ σχεδόν  τα ίδια κρούσματα με το Η.Β) ενώ το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν ακόμη 94.

 

Ιταλία – 30.739 νεκροί, 219.814 ασθενείς

Σταθερή παραμένει τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στη χώρα που ανέφερε το τελευταίο 24ωρο 744 νέα κρούσματα και 179 νεκρούς.

  • Η κυβέρνηση ανήγγειλε ότι θα εκχωρήσει στις περιφέρειες τη δικαιοδοσία να αίρουν περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας , κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει στην ανάκληση των περισσότερων από τους εναπομείναντες περιορισμούς την ερχόμενη εβδομάδα. Αν και κάποια μέτρα έχουν χαλαρώσει, πολλές περιφέρειες δυσφορούν για τον βραδύ ρυθμό της επανόδου στην ομαλότητα και αξιώνουν τον έλεγχο της διαδικασίας. Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που χάραξε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τα περισσότερα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα. Όμως μπαρ, εστιατόρια και κομμωτήρια θεωρητικά δεν θα ανοίξουν πριν από την 1η Ιουνίου το νωρίτερο. Κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ υπουργών και τοπικών αιρετών χθες, όμως, η κυβερνητική συμμαχία συμφώνησε οι 20 περιφέρειες της Ιταλίας να κινηθούν η καθεμιά με τον δικό της ρυθμό, σβήνοντας έτσι το φιτίλι της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των κομμάτων που συγκροτούν την πλειοψηφία.

Γαλλία – 26.643 νεκροί, 177.423 ασθενείς

Σημαντική αύξηση του αριθμού των νέων θανάτων τη Δευτέρα που έφτασαν τους 263 από 70 την Κυριακή ωστόσο μπορεί η αύξηση να αφορά την πρόσθεση θανάτων που επήλθαν το Σαββατοκύριακο και δεν είχαν καταγραφεί. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσίασε μικρή αύξηση στα 453.

Γερμανία – 7.661 νεκροί, 172.576 ασθενείς

Σταθερή η εικόνα στη Γερμανία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νέων ασθενών που έφτασαν τους 697 ωστόσο υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των νεκρών αφού οι αρχές ανακοίνωσαν 92 αντί 20 την Κυριακή.

 

Βραζιλία – 11.653 νεκροί, 169.594 ασθενείς

Την Κυριακή η χώρα παρουσίασε μια ξαφνική βουτιά στον αριθμό των νέων θανάτων και κρουσμάτων αφού μειώθηκαν σε 467 και 6.638  ενώ τις προηγούμενες ημέρες ήταν στα ύψη με περισσότερους από 600 και πλέον νεκρούς καθημερινά και άνω των 10.000 κρουσμάτων. Το τελευταίο 24ωρο υπήρξε και νέα μείωση των κρουσμάτων στα 6.444 αν και υπήρξε αύξηση στους νεκρούς που έφτασαν τους 502.

Τουρκία – 3.841 νεκροί, 139.771 ασθενείς

Και νέα μείωση στον αριθμό των νέων  κρουσμάτων αλλά και μικρή αύξηση στον αριθμό των νεκρών ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας φθάνοντας τα 1.114 και 33 αντίστοιχα. 

Ιράν – 6.685 νεκροί, 109.286 ασθενείς

Επίσης χωρίς μεγάλες αλλαγές ήταν και τη Δευτέρα η εικόνα στο Ιράν που ανακοίνωσε ακόμη 1.683 νέα κρούσματα και ακόμη λιγότερους θανάτους συγκριτικά με τα προηγούμενα 24ωρα φθάνοντας τους 45.

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Μεξικό: Ανακοίνωσε 108 νέους θανάτους και 1.305 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο ενώ το σύστημα υγείας συνεχίζει να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί ενώ καθημερινά έρχονται στο φως και νέες τραγικές ιστορίες ανθρώπων. Πάντως, ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων μειώνεται από την Πέμπτη, όταν καταγράφηκε ο υψηλότερος από την έναρξη της κρίσης φθάνοντας τους 257 αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει ακόμη υψηλός. Το σύνολο νεκρών στη χώρα έφθασε τους 3.573 και τα 36.327 τα κρούσματα. Η κυβέρνηση όμως επιμένει να τονίζει πως είναι υποτιμημένος σε σχέση με αυτόν που εκτιμά ότι είναι ο πραγματικός, αφού θεωρεί ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ακόμη αδιάγνωστοι φορείς.

Περού: Εξαιρετικά δύσκολη και η κατάσταση στο φτωχό Περού που  ανακοίνωσε 1.515 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 68.822 ενώ οι θάνατοι έφτασαν πια τους 1.961. Η πρωτεύουσα, η Λίμα, συνεχίζει να αποτελεί την εστία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με 44.333 κρούσματα μόλυνσης. Η ισχύς των μέτρων περιορισμού στο Περού παρατάθηκε ως την 24η Μαΐου.

πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/

άρθρο: Κατερίνα Πρίφτη