Κουβέλης: «Ηγεμονικός ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο»

Σε συνέντευξη του στο Α΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης τόνισε-μεταξύ άλλων-ότι «ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ηγεμονικός στον προοδευτικό χώρο».
Ο Φώτης Κουβέλης πρόσθεσε ακόμη αναφερόμενος στο διακύβευμα των εθνικών εκλογών ότι οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ μίας προοδευτικής και μίας συντηρητικής πολιτικής.

Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης:

Για το εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι μία βαριά στρατηγική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν συμφωνώ ότι πρόκειται για μία στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να αξιολογηθούν πάρα πολλά στοιχεία, προκειμένου να ερμηνευθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει πάρα πολλά πράγματα, αναφορικά με την ανακούφιση της κοινωνίας και ιδιαίτερα των κοινωνικών στρωμάτων που επλήγησαν κατά τη διάρκεια εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών».

Για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να πείσει τη λεγόμενη μεσαία τάξη: «Ενώ η πολιτική των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε με σημαντικά μέτρα τη μεσαία τάξη , η οποία επλήγη βάναυσα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, το ερώτημα είναι γιατί η μεσαία τάξη-εάν συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του αποτελέσματος-πήρε αυτή τη στάση. Ενδεχομένως γιατί περίμενε πολλά περισσότερα για τη δική της ανακούφιση, για τη δική της στήριξη. Δεν μπορώ να βρω άλλη ερμηνεία γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν αποδυνάμωσε τη μεσαία τάξη αλλά επιχείρησε-στο μέτρο του δυνατού να τη στηρίξει».

Για το εάν ήταν ορθή η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να πάει στην εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών με μία ατζέντα εθνικών εκλογών: « Το συγκεκριμένο περιεχόμενο δόθηκε στη χθεσινή αναμέτρηση γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πόλωση, η αντιπαράθεση δεν είχε ξεκινήσει 2-3 μήνες πριν από τις χθεσινές εκλογές αλλά εδώ και πάρα πολλούς μήνες και για χρόνια ολόκληρα. Κατά συνέπεια, εκ των πραγμάτων οι ευρωεκλογές πήραν εθνικό χαρακτήρα».

Για τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προσεχείς εκλογές, θα θέσουν πια ανοικτά το ζήτημα μίας αντιπαράθεσης στη βάση προγραμμάτων αλλά και της πορείας που πρέπει να ακολουθήσει ο τόπος. Και βεβαίως η κυβέρνηση θα οργανώσει τη δική της πολιτική και θα ζητήσει από τον ελληνικό λαό το τι θέλει να επιλέξει. Το πολιτικό ζήτημα πλέον τίθεται καθαρά: Από τη μία, η συντηρητική πολιτική και από την άλλη, η προοδευτική πολιτική».

Για το εάν η διαφορά που πήρε η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά επικρότηση για τη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ: «Όχι. Το περιεχόμενο του εκλογικού αποτελέσματος είναι σύνθετο. Η αντιπαράθεση έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, μιλάμε για δύο πόλους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος ο οποίος συγκροτεί και εκφράζει ηγεμονικά-παρά το εκλογικό αποτέλεσμα- την προοδευτική πολιτική και τον προοδευτικό πόλο».