Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι το σχέδιο για το μεταναστευτικό

«Ούτε φράχτες θέλουμε, ούτε τείχη, κανόνες θέλουμε» απάντησε ο πρωθυπουργός στις επικρίσεις του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για το μεταναστευτικό, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στον κ. Βαρουφάκη ότι «αγνοεί παντελώς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», τονίζοντας ότι ο ΟΗΕ είναι αυτός που κάνει διάκριση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών και προσθέτοντας ότι η διαδικασία ασύλου είναι μία εξατομικευμένη πράξη που κρίνει τα χαρακτηριστικά του κάθε αιτούντος ξεχωριστά.

Σχολιάζοντας σχετική αναφορά του κ. Βαρουφάκη, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως όταν οι οικονομικοί μετανάστες έφταναν στις ΗΠΑ γνώριζαν ότι θα πάνε πρώτα στη νήσο Έλις, όπου θα καταγράφονταν και θα ταυτοποιούνταν. «Μη συγκρίνετε μία χώρα η οποία χτίστηκε από μετανάστες, μία πολυπολιτισμική χώρα – όπως οι ΗΠΑ – με την Ελλάδα ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στο παράδειγμα της Αυστραλίας, που – όπως σημείωσε – είναι μια φιλελεύθερη χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Οι Αυστραλοί έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα μπει παράνομο σκάφος στα ύδατα της χώρας» με στόχο να σπάσουν τα κυκλώματα των διακινητών και όχι γιατί είναι απάνθρωποι, παρατήρησε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν έχει δείξει ακόμη επαρκή δείγματα αλληλεγγύης και αφήνουν χώρες του Βίζεγκραντ να διαχειριστούν το πρόβλημα σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Τόνισε πως αν δεν συμμετέχουν οι χώρες αυτές στην κατανομή των προσφύγων δεν θα πρέπει να απολαμβάνουν τα δικαιώματα της Σένγκεν. Υπογράμμισε, τέλος, πως θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε ό,τι αφορά τη Μόρια είπε ότι αντέχει 3.500 μετανάστες και έχει πολύ περισσότερους. «Θα πρέπει η Μόρια να στηρίζει που μπορεί» ανέφερε, προσθέτοντας πως αν κλείσει «θα πρέπει να φτιάξουμε ένα άλλο κέντρο. Για τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκία είπε ότι είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε απέναντι στην Άγκυρα και κάλεσε τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 να αναζητήσει τις ευθύνες «στους προηγούμενους συντρόφους του που δεν έκαναν επιστροφές».

Απαντώντας στη σχετική κριτική του κ. Βαρουφάκη είπε πως το μεταναστευτικό/ προσφυγικό ζήτημα μεταφέρθηκε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς υπάρχει και ζήτημα εθνικής ασφάλειας «όταν ανεξέλεγκτα μπαίνουν εντός των ελληνικών συνόρων αρκετοί 25χρονοι, μόνοι με χρήματα, που δεν φαίνεται να είναι κατατρεγμένοι».

«Πρωτίστως μεταναστευτικό» το πρόβλημα Κατά την πρωτολογία του ο κ. Μητσοτλακης υπογράμμισε ότι το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πρωτίστως μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό, ενώ χαρακτήρισε «παράδοξη» την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση από εκείνους που – όπως είπε – γιγάντωσαν το πρόβλημα.

«Ας συμφωνήσουμε ότι άλλο πρόσφυγες και άλλο οι οικονομικοί μετανάστες. Άλλο το προσφυγικό, άλλο το μεταναστευτικό» ανέφερε. Όπως εξήγησε, με βάση τα πραγματικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, το 2015 οι Σύροι οι οποίοι έφευγαν απεγνωσμένοι εγκαταλείποντας τη χώρα τους αντιπροσώπευαν το 75% των εισερχομένων στη χώρα, ενώ σήμερα είναι δύο στους δέκα και το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί, που μετακινούνται οργανωμένα από διακινητές.

Ο Πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι παράδοξο να ασκείται κριτική από εκείνους που πυροδότησαν το πρόβλημα, είτε από ανικανότητα, είτε από ιδεοληψία» είπε, σημειώνοντας πως το ζήτημα θα αντιμετωπιζόταν πολύ πιο εύκολα στην αρχή του, από ό,τι τώρα που έχει γιγαντωθεί.

«Όλα όσα περιγράφετε κ. Βαρουφάκη δεν είναι ανεξάρτητο από την αποτυχημένη πολιτική που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μία πολιτική μηδενικής προστασίας των συνόρων μας, μία πολιτική χλευασμού κάθε αγωνίας για την κατάσταση που επικρατούσε στον Έβρο και στα νησιά, μια πολιτική αδράνειας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, μία πολιτική πρωτοφανούς ανεπάρκειας που οδήγησε σε σκηνές όπως αυτές της Ειδομένης και της Μόριας» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Ας πάψουν να παριστάνουν τους τιμητές, είναι καιρός για λιγη αυτοκεριτική». Ανέφερε επίσης πως η νέα κυβέρνηση παρέλαβε πάνω από 69.00 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και πως «η OLAF έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και ερευνά την διασπάθιση κονδυλίων».

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης Στη συνέχεια παρουσίασε τους κύριους άξονες του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος οι οποίοι είναι:

• καλύτερη προστασία των συνόρων

• αυστηρότερο, δικαιότερο και ταχύτερο σύστημα ασύλου και επαναπροωθήσεων

• ανακούφιση των νησιών με αρτιότερη διάχυση του μεταναστευτικού φορτίου στην επικράτεια

• ανάδειξη του ζητήματος ως διεθνούς.