Κωνσταντίνος Σωτηράκης : Οι Δήμοι πρέπει να επικεντρωθούν στη λύση μικρών και καθημερινών προβλημάτων

Την Παρασκευή στις 24/11 στο στούντιο του newn.gr και στην εκπομπή της Ελισάβετ Παπαδοπούλου  ThessLockαρε , παρευρέθηκε ο Κωνσταντίνος Σωτηράκης. Εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Ευόσμου-Κορδελιου και πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικων. Το 2014 ίδρυσε την Ανεξάρτητη Δημοκρατική Δημοτική Πρωτοβουλία , που συγκέντρωσε το 22% του Δήμου. Παράλληλα εργάζεται στα ΕΛΤΑ.

Ο κύριος Σωτηράκης το 2001 μετά από μια σταθερή πορεία στον συνδικαλισμό , αποφάσισε να συμμετάσχει στα κοινά με έναν αυτόνομο συνδυασμό του Δημήτρη Χατζηβρέττα, όπου και κέρδισαν τη Διοίκηση του Δήμου. Μετά από 3 τετραετίες σαν δημοτικός σύμβουλος , αποφασίσαμε να ιδρύσουμε, μαζί με κάποιους ακόμα,  την Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοβουλία . Η ανεξαρτησία έγκειται στο γεγονός ότι κανένα κόμμα δε δίνει χρίσμα και ούτε βοηθάει χρηματικά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι άχρωμη και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δήμου. Ο κύριος Σωτηράκης δηλώνει: ’’ η Τοπική Αυτοδιοίκηση του έχει προσφέρει πολλά . Ο Δήμος είναι μεγάλος , γνωρίζεις ανθρώπους , παίρνεις ιδέες , ωστόσο αν ασχολείσαι σοβαρά σε χάνει η οικογένειά σου.

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος απάντησε :’’Οι τελευταίες διοικήσεις , χωρίς να θέλω να κάνω αντιπολίτευση έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Ίδιοι άνθρωποι σε διαφορετικούς συνδυασμούς κάθε φορά , που εγώ τους ονομάζω Λεγεωνάριους . Η ρύπανση , καθώς και η δυσοσμία που δε ξέρουμε ακόμα πώς προκαλείται,αφού τις μετρήσεις τις έχει η περιφέρεια . Πέρυσι , μετά από πρωτοβουλία μου πήγαμε στον κύριο Τσιρώνη (πρώην υπουργό) . Το θέμα όμως έχει βαλτώσει . Πιστεύω ότι θα λυθεί με τη συνεργασία των όμορων Δήμων , της Περιφέρειας και του Υπουργείου. Υπάρχει ευτυχώς συνεργασία όλων των συνδυασμών στον Δήμο. Τέλος , η ανεργία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα . Ο Δήμος Ευόσμου έχει ποσοστό ανεργίας πάνω από 35%. Κάποιοι παίρνουν επιδόματα από τον ΟΑΕΔ , αλλά αυτό δεν επαρκεί .Απαραίτητη είναι η επιμόρφωση.

Ο Καλλικράτης , σύμφωνα με τον κύριο Σωτηράκη , έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα . “Ήμουν Αντιδήμαρχος τότε και κόπηκαν πολλά κονδύλια. Για να συμπτυχθούν οι οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες πέρασαν 3 χρόνια . Βέβαια ο κόσμος ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι είμαστε ένας Δήμος. Προβλήματα διαφάνειας δεν αντιμετωπίσαμε ωστόσο, καθώς ήμασταν από τους πρώτους Δήμους με Διπλογραφικό”.

Στη συνέχεια, αναφερθήκαμε  στο έργο επί της οδού Επτανήσου. Ένα σπουδαίο έργο που έμεινε ανολοκλήρωτο καθώς έλειπαν κάτι κάγκελα από μια περιοχή και δεν έγινε καλή εκτέλεση του έργου. Ο κύριος Σωτηράκης αναφέρει :’’Βρεθήκαμε εγκαλούμενοι 35 άτομα και όπως ξέρουμε τα έξοδα για να αρχίσει μία δίκη είναι πολύ μεγάλα. Είχαν γραφτεί και κακόβουλα δημοσιεύματα ότι ήμουν Αντιδήμαρχος  τότε ,ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει’’. Ενώ για την εμπειρία του ως Αντιδήμαρχος είπε ότι το κομμάτι των Διοικητικών μπορούσε να το διαχειριστεί καλύτερα λόγω της δουλειάς του , αντίθετα το κομμάτι των οικονομικών τον βρήκε αντιμέτωπο με τις οικονομικές δυσκολίες που έφερε το 2010.

Μετά, τόνισε ότι καταστρέφεται ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου στην περιοχή , καθώς μάθανε ότι το στρατόπεδο  Ζιάκα  θα παραχωρηθεί σε μια ΑΕ. Κάναμε και έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο . Αν χαθεί ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου σίγουρα η δυσοσμία και η μόλυνση του περιβάλλοντος θα γίνουν εντονότερες . Είναι λάθος πολλών διοικήσεων και δύσκολο να λυθεί . Στον Δήμο Παύλου Μελά , ωστόσο, θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο στην Ελλάδα.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ευόσμου-Κορδελιού , σύμφωνα με τον κ.Σωτηράκη είναι οι υποδομές. Έχουμε 28 δημοτικά σχολεία και οι μαθητές αυξάνονται συνεχώς. Παιδιά τρίτης Λυκείου που κρίνεται το μέλλον τους κάνουν μάθημα σε kibo ή σε υπόγεια . Το ίδιο ισχύει και στα νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά. Οικόπεδα υπάρχουν και ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως θα γίνουν σχολεία.

Έπειτα ερωτήθηκε για τον συνδυασμό του και τις προτάσεις του :’’ Δε με ενδιαφέρει αν κάποιος θα φύγει από το Συνδυασμό , με ενδιαφέρει να κάνουμε μία χρηστή και κοντά στον πολίτη διοίκηση. Οι Δήμοι πρέπει να επικεντρωθούν στη λύση μικρών και καθημερινών προβλημάτων , καθώς πλέον δεν υπάρχουν τα χρήματα που υπήρχαν στο παρελθόν. Και τέλος οι όμοροι Δήμοι πρέπει να ενωθούν για να λύσουν κάποια προβλήματα , όπως η ρύπανση , το περιβάλον , η εκπαίδευση και η επιμόρφωση’’ .

Κλείνοντας , ο επικεφαλής του Συνδυασμού Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοβουλία δήλωσε ότι θα κατέβει στις επόμενες εκλογές. Ο συνδυασμός λειτουργεί δημοκρατικά και είναι αυτοχρηματοδοτούμενος ,έχοντας κάνει  πολύ αξιοπρεπή προσπάθεια. Δεν είναι αρχηγικό σε καμία περίπτωση .Είχανε τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στο ψηφοδέλτιο , έπειτα από έρευνα που έγινε , καθώς και τους πιο πολλούς πτυχιούχους.