Κ. Ζέρβας: Το μήνυμα του στους Θεσσαλονικείς για το lockdown

Μίλησε για το lockdown ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης #newn #ζερβας #θεσσαλονικη

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, προς τους Θεσσαλονικείς για τα αυριανά μέτρα τα οποία να τεθούν σε εφαρμογή από αύριο για την πόλη…

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο βήμα του δημοτικού συμβουλίου είπε τα εξής:

«Ζητώ από το βήμα αυτό του Δημοτικού Συμβουλίου, απευθυνόμενος προς τους συμπολίτες μου, να δείξουμε όλοι μαζί ξανά αυτή τη μοναδική αίσθηση ευθύνης που ξέρω ότι διαθέτουμε. Αυτό το πλεόνασμα σοβαρότητας και υπευθυνότητας, υπομονής και επιμονής, ώστε στο τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί στους δρόμους της πόλης μας».

Ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Τα μέτρα για κάθε πόλη και κάθε περιοχή δεν τα λαμβάνει ο Δήμαρχος, δεν τα λαμβάνει η Δημοτική Αρχή, δεν τα λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι αποφάσεις των επιστημόνων, των λοιμωξιολόγων και των υγειονομικών αρχών».

Μάλιστα ο κ. Ζέρβας εξήγγειλε και ένα πακέτο μέτρων από μεριάς του δήμου για την ανακούφιση των δημοτών το οποίο περιέχει τα παρακάτω:

  • Στην αγορά από τον Δήμο Θεσσαλονίκης 50 αστικών λεωφορείων για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών της πόλης τα οποία παραδόθηκαν στον ΟΑΣΘ. Μάλιστα τα πρώτα τέσσερα από τα 50 λεωφορεία που αγοράστηκαν από την αδελφοποιημένη πόλη της Λειψίας σήμερα ταξινομήθηκαν.
  • Στη δημιουργία νέων ποδηλατόδρομων, για να ενισχυθούν οι εναλλακτικές μετακινήσεις.
  • Στη διάθεση περισσότερου χώρου προς ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, στο πλαίσιο των μέτρων για την ενίσχυση του επιχειρείν, με τρόπο που διασφαλίζει και το δικαίωμα στην κινητικότητα εντός της πόλης αλλά και τη βιωσιμότητα των καταστημάτων.
  • Στη διάθεση στον ΕΟΔΥ κτιρίων και χώρων για τη διενέργεια test covid
  • Στους ελέγχους που διενεργεί η Δημοτική Αστυνομία και στη συνεργασία με την ΕΛΑΣ για τον καλύτερο συντονισμό των ελέγχων
  • Στις παρεμβάσεις που έγιναν σε περιοχές όπου παρατηρούνταν συνωστισμός και συναθροίσεις κατά τις βραδινές ώρες.
  • Στις διαρκείς απολυμάνσεις που διενεργούνται. Ήδη σε αυτή τη φάση έχουν γίνει απολυμάνσεις σε 48 σχολεία.
  • Στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου, με αποτέλεσμα μια σειρά δικαιολογητικών και διαδικασιών πλέον να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά από το σπίτι και να μη χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στα γκισέ των δημοτικών υπηρεσιών.

Επίσης, στάθηκε στην μείωση των δημοτικών τελών κατά 12,5% το οποίο εφάρμοσε πέρσι και όπως τόνισε το ίδιο εισηγήθηκε και για φέτος.

«Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη πέρυσι κατά 12,5% και το ίδιο εισηγούμαστε και φέτος. Προωθούμε δηλαδή μια αθροιστική μείωση τελών σε 14 μήνες διοίκησης κατά 25%» είπε ενώ συνεχίζοντας έκλεισε: «αν η μείωση των δημοτικών τελών πέρυσι ήταν πολιτική επιλογή, φέτος λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας είναι επιβεβλημένη απόφαση».

Για τα μαγαζιά της πόλης τέλος είπε τα εξής: «Γνωρίζω ότι ο τζίρος των μαγαζιών μειώθηκε, ο τουρισμός υπέστη πλήγμα, τα εισοδήματα των εργαζομένων βαίνουν μειούμενα. Σε αυτή τη συνθήκη δεν μένουμε απαθείς. Είμαστε εδώ, για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την κοινωνία και την οικονομία της πόλης. Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε την Πολιτεία και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, θα χρειαστούμε ένα σχέδιο Μάρσαλ, ένα σχέδιο ανάκαμψης».