Κ. Κυριάκος: «Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να γίνει ο αντίπαλος πόλος στη Ν.Δ.»

Από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και από την Τούμπα και τον ΠΑΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου και συναντηθήκαμε. Ο Κυριάκος Κυριάκος είναι ο νέος γραμματέας Επικοινωνίας στο Κίνημα Αλλαγής και σε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις του μας εξηγεί πώς το κόμμα της Κεντροαριστεράς μπορεί να επιστρέψει πάλι στις εκλογικές νίκες, ενώ απαντά στην κριτική για την επαγγελματική σχέση που είχε με τον Ιβάν Σαββίδη

• Τι γυρεύει ένας Θεσσαλονικιός στην Αθήνα και –για να το θέσω ποδοσφαιρικά– ένας ΠΑΟΚτσής στο Κίνημα Αλλαγής;

Κατ’ αρχάς, αισθάνομαι πολίτης διάφορων περιφερειών, γεννήθηκα στον Βόλο και μέχρι την ενηλικίωσή μου έμεινα εκεί. Μετά πήγα στη Θεσσαλονίκη, αρχικά για σπουδές. Με την Αθήνα είχα και στο παρελθόν στενές επαγγελματικές σχέσεις, άρα δεν μου ήταν δύσκολο ούτε εμπόδιο να σκεφτώ να έρθω στην Αθήνα για να αναλάβω γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής.

Η προηγούμενη δουλειά μου με τη σημερινή ευθύνη που αναλαμβάνω έχουν τρομακτικές ομοιότητες. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να βρει μια νέα «κοινή γλώσσα» με ανομοιογενή κοινά και να δώσει καθαρό και διεισδυτικό στίγμα σε ένα νέο κοινωνικό μείγμα. Πρέπει να κερδίσουμε την προσοχή νέων κοινών και να φανούμε πολιτικά και κοινωνικά ελκυστικοί. Και από μια περιορισμένη αφετηρία να πάρουμε το «πρωτάθλημα»!

• Ανθρωπος της επικοινωνίας αλλά πλέον και πολιτικός. Η επικοινωνία προηγείται της πολιτικής ή το αντίστροφο; Και μήπως η επικοινωνία απαξιώνει τον ρόλο της πολιτικής;

Η επικοινωνία είναι εργαλείο της πολιτικής και όχι το αντίστροφο. Μπορεί να έχεις τις καλύτερες προθέσεις, το πιο αποτελεσματικό σχέδιο, τη μεγαλύτερη κατάρτιση, αν όμως δεν καταφέρεις να πείσεις τον κόσμο να σε ακολουθήσει, έχεις κάνει τη μισή δουλειά. Αρα ό,τι καλό παράγεις θα πρέπει να το κάνεις και κατανοητό στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια στην πολιτική σκηνή συμβαίνει το αντίστροφο.

Κενά πολιτικά κομματικά οχήματα, ή πολιτικό προσωπικό που κερδίζει πολιτική υπεραξία με επικοινωνιακούς τακτικισμούς. Ως άνθρωπος της επικοινωνίας και ως πολιτικός, θα ήθελα να δώσω στις έννοιες την πραγματική τους διάσταση. Η επικοινωνία να αναδεικνύει την πολιτική και η ουσία της πολιτικής να αναδεικνύει την επικοινωνία.

• Είναι εφικτός ο στόχος να γίνετε ο άλλος πόλος έναντι της Ν.Δ.;

Είναι μια μεγάλη κουβέντα για το αν ο διπολισμός είναι η σύγχρονη πολιτική απάντηση στα προβλήματα των λαών. Ωστόσο, για να μην υπεκφύγω με θεωρίες, θα σας πω πως ναι.

Πιστεύω ότι η ιδεολογική και πολιτική συνέπεια ξεπερνάει τη συγκυρία. Κάποια στιγμή η ελληνική ψήφος θα σταματήσει να είναι κυρίως συναισθηματική και θα είναι περισσότερο πολιτική. Αυτή είναι η μεγάλη μας προίκα. Το πολιτικό ειδικό βάρος. Είμαστε μια βαριά βιομηχανία παραγωγής προτάσεων, οραμάτων, κυβερνητικών στελεχών. Στην οποιαδήποτε αναμέτρηση με αυτή την ατζέντα, θα είμαστε το φαβορί!

• Αποφασίσατε την αυτόνομη πορεία. Μήπως θα ήταν καλύτερα για εσάς και για τον προοδευτικό χώρο ευρύτερα να υπάρξει μια συστράτευση δυνάμεων; Δείτε, ας πούμε, το παράδειγμα της Πορτογαλίας…

Δεν αρκεί ο αυτοπροσδιορισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως προοδευτικού κόμματος για να αποδειχθεί ότι είναι. Το παρελθόν και το παρόν του δεν δείχνουν ότι είναι ένα προοδευτικό κόμμα, αλλά κυρίως ότι είναι ένα συνεπές κόμμα. Ούτε η συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛΛ. το δείχνει ούτε ο τρόπος που διεκδίκησε να εκβιάσει ένα άνοιγμα «κλέβοντας» στελέχη πρόθυμα να κυβερνήσουν, ούτε όμως σήμερα φαίνεται να είναι εύκολο να απεκδυθεί όλων αυτών των προσώπων και των ενεργειών για να καταφέρει να είναι προοδευτικό κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλή δουλειά να κάνει με τον εαυτό του για να αποκτήσει ένα πειστικό πολιτικό στίγμα. Δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για κανενός είδους συζήτηση. Επίσης, οι συνεργασίες είναι αδύνατες αν δεν θεραπευτούν οι πληγές του παρελθόντος, που προκλήθηκαν από τη λαϊκίστικη εκμετάλλευση από τον ΣΥΡΙΖΑ –φυσικά και από τη Ν.Δ. την ίδια περίοδο– του ΠΑΣΟΚ. Εμείς, ως προοδευτικοί άνθρωποι θέλουμε τις συνεργασίες και τις μεγάλες συναινέσεις, τις οποίες όταν τις ζητούσαμε δεν βρίσκαμε ανταπόκριση… Οι πληγές που άφησε η μη συναίνεση στον δικό μας χώρο δεν θα πρέπει να μας κάνουν δεκτικούς για μια άνευ όρων συνεργασία με τον οποιοδήποτε.

• Αρα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτικό κόμμα, μου λέτε ότι ανήκει στην ίδια όχθη με τη Ν.Δ. και από την άλλη είναι το ΚΙΝ.ΑΛΛ.;

Ναι, εκτιμώ ότι είναι κάπως έτσι τα πράγματα και φαίνεται στα μείζονα. Για παράδειγμα, οι ευθύνες της χρεοκοπίας της χώρας και η γαλάζια περίοδος διακυβέρνησης 2004-2009 δεν αναδείχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για λόγους που είναι συγκεκριμένοι και πολύ κατανοητοί. Δεν το ακούμπησε αυτό το ζήτημα. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει για μια σειρά μεγάλων ζητημάτων, ως κυβέρνηση, έναν τελείως αντίθετο δρόμο από όσα έλεγε προεκλογικά.

Π.χ. Πρέσπες, όπου πρώτα έβγαιναν στον δρόμο ένα εκατομμύριο άνθρωποι και μετά η Ν.Δ. το υποβαθμίζει· το θέμα με τον κ. Παπαγγελόπουλο, που επίσης υποβαθμίζεται από την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός απουσίαζε από τη Βουλή στη συζήτηση για την προανακριτική· δεν αμφισβητούνται τα πρωτογενή πλεονάσματα και το Υπερταμείο κτλ. Εχουν πέσει κατευθείαν οι τόνοι μετά τις εκλογές.

Ακόμη και η ευκαιρία του για αντιπαράθεση με τον κ. Βαρουφάκη για το καταστροφικό εξάμηνο του 2015 πέρασε ανεκμετάλλευτη στη μεταξύ τους αντιπαράθεση στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες με αντικείμενο το προσφυγικό. Βλέπουμε σαν να υπάρχει μια ανταλλαγή μεταξύ των δύο, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, σου «σβήνω» το ένα, μού «σβήνεις» το άλλο, με ένα βολικό δίπολο για μια εναλλαγή της εξουσίας. Αυτό το σχέδιο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα το αναδείξει και θα το «χτυπήσει».

• Η Ν.Δ. κλείνει 100 ημέρες στην κυβέρνηση. Ενας απολογισμός εκ μέρους σας;

Η Ν.Δ. υλοποιεί μια βαθιά συντηρητική ατζέντα και με κάθε αφορμή το κεντρώο προσωπείο του κ. Μητσοτάκη αφαιρείται. Αποκορύφωμα ήταν η ανάρτησή του για την απεργία, μια ατυχέστατη στιγμή που δείχνει ότι τα συντηρητικά ανακλαστικά της Ν.Δ. θα βγαίνουν στην επικαιρότητα με κάθε αφορμή.

• Στο δίλημμα ΚΙΝ.ΑΛΛ. ή ΠΑΣΟΚ τι θέση παίρνετε;

Το ΠΑΣΟΚ είναι ο πυρήνας και ο πυλώνας του Κινήματος Αλλαγής. Η ιστορία του και η ιδεολογική του τοποθέτηση είναι και ο οδικός χάρτης που μας έφτασε στο Κίνημα Αλλαγής και στον χώρο μας, υπάρχει όμως η ανάγκη εξέλιξης, αλλαγής και ρεαλισμού. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ο χώρος που χωρά και το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κινήματα που συνασπίζονται μαζί μας, αλλά και το όχημα επιβίωσης της πολιτικής κληρονομιάς του ΠΑΣΟΚ για λόγους που έχουν εξηγηθεί και από την πρόεδρο.

Και μένα το ΠΑΣΟΚ μού αρέσει, αλλά το όνομα είναι το τελευταίο που πρέπει να μας απασχολεί όταν οι ιδέες είναι οι ίδιες και όταν οι δράσεις πατούν πάνω στο μεγάλο όραμα της Κεντροαριστεράς. Αν σήμερα το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχε ποσοστό 45%, κανείς δεν θα ασχολούνταν με την απουσία της ονομασίας του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ούτε επίσης όταν το ΠΑΣΟΚ είχε 4,68% το πρόβλημά του ήταν ο τίτλος. Τα σύμβολα, πέρα από τους συναισθηματισμούς, είναι σύμβολα και η ουσία είναι ουσία.

• Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πού τοποθετείται; Είναι αριστερά, κέντρο, έχει και δεξιά στοιχεία;

Είμαστε ένα κεντροαριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που έχει όλες τις αναζητήσεις των σοσιαλδημοκρατών σε όλο τον κόσμο. Η συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου έχει να δώσει πολλές απαντήσεις σε ιδεολογικά ζητήματα και να επικαιροποιήσει έννοιες για τη σοσιαλδημοκρατία και τη σχέση μας με την κοινωνία, δημιουργώντας έναν καινούργιο οδικό χάρτη της Κεντροαριστεράς.

• Η συνδιάσκεψη είναι ένας σταθμός, αποφασίστηκαν επίσης η κάρτα μέλους και η πανελλαδική εξόρμηση στελεχών, μαζί με νέα πρόσωπα που βλέπουμε να μπαίνουν στην πρώτη γραμμή. Ολα αυτά είναι κινήσεις για την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση του φορέα ή έρχονται και ως απάντηση στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ με τη διεύρυνση και τις εγγραφές νέων μελών;

Οφείλουμε να βρούμε διαδικασίες άμεσης και συνεπούς σύνδεσης με την κοινωνία, η οποία αλλάζει γρήγορα και δραματικά. Ως εκ τούτου, τα κόμματα και τα κινήματα σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να επικαιροποιούν τη σχέση τους με τους πολίτες, αν δεν θέλουν να βλέπουν την οργή των πολιτών να συσσωρεύεται σε ακραία στοιχεία.

Είναι λοιπόν μια αυτονόητη κίνηση. Μην μπαίνουμε σε συγκρίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλά κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η Ν.Δ., αν το κάνει. Εμείς θέλουμε να ξαναχτίσουμε μια ειλικρινή σχέση με την κοινωνία, να είμαστε σε θέση να ανταποκρινόμαστε στα προβλήματά της με νέο λόγο. Είναι η στιγμή γενναίων ανοιγμάτων και αποφάσεων, να αποσαφηνίσουμε το νέο στίγμα μας, χωρίς βιασύνη και μικροπολιτικές στοχεύσεις. Πρέπει να γειωθούμε, αλλιώς θα μας προσγειώσει η κοινωνία!

• Τελειώνοντας, αν και είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια ερώτηση, όταν όμως έρθει η ώρα του απολογισμού, ποιο πράγμα θα θεωρήσετε επιτυχία για εσάς και το κόμμα σας;

Χρειαζόμαστε χρόνο. Η επικοινωνία θέλει χρόνο. Το πόσο πολύ ή λίγο, εξαρτάται και από την ικανότητα των στελεχών. Χρειάζεται επίσης εμπιστοσύνη. Μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν. Δεν έρχομαι να αντικαταστήσω ανθρώπους που ήταν κακοί στην επικοινωνία. Ισα ίσα, οι προκάτοχοί μου είναι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την επικοινωνία και ενδεχομένως καλύτερα από εμένα. Εμείς πρέπει τώρα να αναδείξουμε το προβάδισμά μας στην παραγωγή πολιτικής, στην κοινωνική ευαισθησία, στις ξεκάθαρες προτάσεις μας.

Αρα, επιτυχία θα θεωρήσω όλος ο κόσμος να καταλαβαίνει τι είναι, τι πρεσβεύει, τι όραμα δίνει το Κίνημα Αλλαγής. Και τέλος, πιστεύω ότι ο στόχος μας, χωρίς χρονοτριβές, είναι μέχρι τις επόμενες εκλογές να παρουσιάσουμε το δικό μας μοντέλο κυβερνησιμότητας με ένα μείγμα τεχνογνωσίας, κοινωνικής ευαισθησίας και σύγχρονων προοδευτικών προτάσεων για την ελληνική κοινωνία, με μια ομάδα στελεχών που θα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη ως η καλύτερη κυβερνητική ομάδα.

«Για τους κακοπροαίρετους έχω χτίσει ατσάλινο στομάχι»

• Στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή κάποια στελέχη άφησαν αιχμές για την επιλογή της προέδρου προς το πρόσωπό σας. Εκαναν δηλαδή λόγο για την ανάγκη το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μένει μακριά από συμφέροντα, υπονοώντας την πρότερη επαγγελματική σας σχέση με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον ιδιοκτήτη του… Πώς το σχολιάζετε;

Προφανώς γνωρίζω ότι με την ανακοίνωσή μου στα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής κάποιοι έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους. Δεν είναι κάτι που δεν κατανοώ ή κάτι που δεν περίμενα. Εχω κάνει το «έγκλημα» να προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα, από την ελεύθερη αγορά και να έχω υπάρξει με διάφορους εργοδότες υπάλληλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Προφανώς και είμαι χαρούμενος που η παρουσία μου αξιολογήθηκε θετικά από τον κ. Σαββίδη όταν ανέλαβε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και με διατήρησε με αυξημένες ευθύνες στη θέση μου. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος στην ιστορία της ομάδας, την οποία αγαπώ και υπηρέτησα 20 χρόνια. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι όποιος εκφράζει καλοπροαίρετες αμφιβολίες για τους λόγους που είμαι σήμερα εδώ θα αντιληφθεί σύντομα τα κίνητρά μου.

Στην πολιτική μπήκα από επιλογή, όχι από ανάγκη, αναλαμβάνοντας ρίσκα ανατροπής επαγγελματικών και προσωπικών κεκτημένων. Θεωρώ χρέος μου να χρησιμοποιήσω την όποια επιρροή απέκτησα με την επαγγελματική μου σταδιοδρομία για να βρούμε περισσότερα ευήκοα ώτα στις νέες γενιές και σε κοινωνικά στρώματα τα οποία καταδικάζουν συλλήβδην και επικίνδυνα την πολιτική.

• Ωστόσο, δεν δέχεστε την άποψη ότι ήρθε στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ένας άνθρωπος που τον έβαλε ο Σαββίδης…

Στο Κίνημα Αλλαγής ήρθε με ιδιαιτέρως τιμητική πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά ένας άνθρωπος με διάθεση να συμμετάσχει αρχικά στη μάχη του σταυρού σε μία από τις πιο δύσκολες περιφέρειες και στη συνέχεια στη μάχη επανασύνδεσης του Κινήματος Αλλαγής με την υπάρχουσα βάση, αλλά και με εν δυνάμει νέα κοινά μας. Επαναλαμβάνω, οι καλοπροαίρετες αμφιβολίες είμαι βέβαιος ότι θα διαλυθούν. Για τους κακοπροαίρετους, έχω χτίσει ατσάλινο στομάχι μετά από τόσα χρόνια για να τους ανέχομαι, χωρίς να με αποσπούν από τον στόχο μου.

• Πάντως, ο ΠΑΟΚ πήρε πρωτάθλημα. Το Κίνημα Αλλαγής δεν δείχνει προς το παρόν ικανό να επιστρέψει σε πρωταγωνιστικό ρόλο…

Εδώ έχουμε κάποιες διαφορές. Ο ΠΑΟΚ όταν ανέλαβα εγώ ήταν ήδη πολλά χρόνια εκτός τίτλων, ενώ το Κίνημα Αλλαγής έχει ζήσει και έχει συνηθίσει να κατακτά εκλογικά «πρωταθλήματα» και πρέπει να διαχειριστεί τώρα τη συγκυρία που το φέρνει τρίτο διεκδικητή. Οπότε οι αφετηρίες είναι διαφορετικές.