Λέσβος: Πέθανε από ανακοπή ο υποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος – Είχε σώσει πάνω από 5000 πρόσφυγες

Ένας εμβληματικός άνθρωπος του Αιγαίου, ο 44χρονος υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος ως κυβερνήτης του πλωτού σκάφους ΠΛΣ 602 σκάφους στη Μυτιλήνη, σηματοδότησε τους ηρωικούς αγώνες των στελεχών της Λιμενικής Σώμα να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που περάστηκαν στα ελληνικά νησιά κατά το 2015 – 2016 έφυγε ξαφνικά από την ζωή το παρελθόν βράδυ, από την ανακοπή καρδιάς.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έγινε γνωστός κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης, σαν το πρόσωπο μιας Ελλάδας που επιμένει στην αξία της ανθρώπινης ζωής, όποια και αν είναι αυτή. Αποτέλεσε έτσι τη «εικόνα» του Λιμενικού Σώματος σήμερα.

Το όνομά του από τον αξιωματικό της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που βρίσκεται πίσω από κάθε Τύπο, που μιλάει χρόνια τώρα για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Ήταν ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, ο οποίος είχε διασχίσει όλη τη ζωή του να υπηρετεί στα σύνορα, πρώτα στη Μόλυβο και στη συνέχεια στη Μυτιλήνη. Χωρίς ωράριο, με υψηλό αισθητό καθήκον και χαμηλές αποδοχές.

Γέννημα θρέμματος μιας αιγυπτιακής οικογένειας από τη Νικομήδεια, παιδιού των τεχνών της μεταλλοτεχνίας, που λατρεύουν ότι έσπρωξαν τα λαϊκά λάφυνα στο φρούριο της Μυτιλήνης, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε ένα λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, στη Λάγκαδα, αποφοίτησε από το Σχολείο Εμπορχών των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού και από εκεί ταξινομήθηκε στο Λιμενικό Σώμα.

Παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έδωσε παντομολογούμενα heρωτικά στον αγώνα για τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών παραλίων, προσπάθεια που σημάδευσε. «Πόσους άνθρωποι έχουν σώσει;» είχε ο Βέρνερ Φαϊμάν, όταν με τον ελληνικό πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. «Πλέον των πέντε χιλιάδων» του απάντησε ο ελληνικός αξιωματικός. Δεν άκουσε καλά τον τότε αυστριακό chancellor και του είπε ότι «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν ότι πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές … «Ήταν ένας πραγματικός έρωτας», δήλωσε ο Φαϊμάν με έκπληξη.

Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε». Πιστός στο καθήκον του και πάντα αξιωματικός του Λιμενικού Σλώματος για το οποίο ήταν περήφανος, είχε ερωτηθεί τότε από το ΑΠΕ – ΜΠΕ για το πώς ένιωθε στο κόκκινο χαλί των βραβείων.

«Είμαστε περήφανοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα σε αυτήν την τραγωδία που ας μη ξεχνάμε πως ακόμα διαδραματίζεται στην Ελλάδα μας», είχε πει ο Μυτιληνιός κυβερνήτης του ΠΛΣ 602 που, από το στενό θαλασσινό ποτάμι αναμεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών παραλίων, βρέθηκε μέσα στη λάμψη και τις διασημότητες του πλανήτη, αξιωματικός πάντα του Λιμενικού Σώματος.

Για τα στιγμές που ζούσαν στο θαλάσσιο και το πόσο σηματοδότησαν ο Κυριάκος δεν μιλούσε. Μόνο όταν ερωτήθηκε πως αισθάνεται, απάντησε: «Τα στιγμιότυπα της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν έχουμε. Λίγα μίλια επιπλέον υπάρχουν άνθρωποι που χρήζουν της βοήθειας μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε ».

Πηγή: dikaiologitika.gr