Μία πρώτη ανάλυση των δημοσκοπήσεων μετά τη συμφωνία για το Μακεδονικό

Άρθρο του Κώστα Νικολόπουλου

Στις δυο τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζονται κάποιες κοινές τάσεις του εκλογικού σώματος και κάποιες διαφορετικές.
Και στις δύο φαίνεται ότι η ΝΔ έχει μικρή άνοδο. Στη μια οριακή 0,4% και στην άλλη αξιοπρόσεκτη 2%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη μια διατηρεί τις δυνάμεις του και στην άλλη έχει μικρή υποχώρηση 0,4%.
Το Κίνημα Αλλαγής στη μια φαίνεται ότι έχει μικρή υποχώρηση 0,5%, ενώ στην άλλη φαίνεται ότι κερδίζει 0,9%. Μικρή άνοδος, αλλά σημαντική σε σχέση με το ποσοστό που είχε πριν.
Αν συσχετίσουμε τα ευρήματα με τη στάση που είχαν τα κόμματα απέναντι στη συμφωνία με τη FYROM, διαπιστώνουμε ότι η στάση αυτή επηρέασε ελάχιστα τις προτιμήσεις των ερωτώμενων.
Η ΝΔ έχει μικρά κέρδη, ο ΖΥΡΙΖΑ παραμένει σχεδόν στα ίδια, ενώ και στο Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχουν ουσιώδεις αλλαγές.
Το σίγουρο είναι ότι η εικόνα κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησαν διάφορες πλευρές να πείσουν αμέσως μετά τη συμφωνία, δεν υπάρχει. Αν πιστέψουμε ότι αυτό παρόλα αυτά ισχύει στην περιοχή της Β. Ελλάδας, όπου κάποιοι μιλούν για μονοψήφιο ποσοστό, τότε αυτό σημαίνει ότι το κυβερνόν κόμμα πρέπει να κέρδισε δυνάμεις στην υπόλοιπη χώρα.
Η ΝΔ φαίνεται ότι τουλάχιστον συγκυριακά είναι ωφελημένη από την επιλογή της να εγκαταλείψει την εθνική γραμμή που είχε συνδιαμορφώσει στο παρελθόν με το ΠΑΣΟΚ. Οι συνέπειες αυτής της επιλογής στην αξιοπιστία της, θα φανούν αργότετα.
Αν ο στόχος της κυρίας Γεννηματά με τη συγκεκριμένη επιλογή, ήταν απλά να κρατήσει τις δυνάμεις του ο νεοσύστατος φορέας, φαίνεται ότι τον πετυχαίνει. Αν όμως προσδοκούσε κέρδη, αυτό δε φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Όσον αφορά στις συνέπειες αυτής της στάσης στην αξιοπιστία του Κινήματος Αλλαγής, όπως και για τη ΝΔ θα φανούν αργότερα.
Ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κάποιος είναι ότι στη μια από τις δυο δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται σημαντική αύξηση των ακροδεξιών κομμάτων, ενώ στην άλλη ένα ακόμα από αυτά φαίνεται ότι διεκδικεί την είσοδο του στη Βουλή.
Αν τα πράγματα είναι έτσι στο εκλογικό σώμα και παραμείνουν, σύμφωνα με την πρώτη φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος της απορρόφησης της δυσαρέσκειας λόγω της συμφωνίας από τη ΝΔ, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη, ενδέχεται να υπάρχουν δυο ακροδεξιά κόμματα στη Βουλή, πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο και ανησυχητικό.