Μαθαίνοντας την ελληνική ιστορία μέσα από 231…πιάτα

Ρεπορτάζ: Βιβή Κοτσαπουϊκίδου

Ένα λεύκωμα διαφορετικό! Ένα λεύκωμα γεμάτο ιστορία! Η Λόλα Νταϊφά διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές…πιάτων στην Ελλάδα. Όχι όμως απλών πιάτων, αλλά πιάτων με ιστορία.

«Το βιβλίο λέγεται «231 πιάτα που αφηγούνται την ιστορία της Ελλάδας». Είναι μια συλλογή που την μάζευα από τα φοιτητικά μου χρόνια. Αυτή τη στιγμή είναι η πληρέστερη συλλογή που υπάρχει είτε σε μουσείο, είτε σε ιδιώτη και έγινε ένα μοναδικό βιβλίο. Το έγραψε η κα Κορρέ γιατί ήθελα να έχει και την επιστημονική σφραγίδα να μην νομίζει κάποιος ότι είναι ένα βιβλίο ακόμα. Διατρέχοντας αυτά τα πιάτα που έχουν πάνω τον Βενιζέλο, το Ρήγα Φερραίο, τον Παλαιολόγο και άλλους είναι η ιστορία της Ελλάδος. Μια ιστορία 110 χρόνων, από το 1863 μέχρι και το 1973», εξηγεί η ίδια στο newn.gr.

Η παρουσίαση του λευκώματος στην Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στη φιλόξενη Λέσχη Αξιωματικών φρουράς Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την διοργάνωση να «ανήκει» στη αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Μ.Α.Ζ.Ι. (Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα)

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

  • Γιώργος Σκαμπαρδώνης,πεζογράφος-δημοσιογράφος
  • Φίλιππος Γράψας , στιχουργός
  • Ελεωνόρα Σκουτέρη -Διδασκάλου, λαογράφος-ιστορικός, επίτιμος καθηγήτρια ΑΠΘ
  • Λόλα Νταϊφά, στην οποία ανήκει η σπάνια συλλογή.

Μια σπάνια συλλογή , με μοναδικά κομμάτια. «Αυτό που ξεχωρίζω είναι το πρώτο μου πιάτο, γιατί στην αρχή το περιφρόνησα. Το είχα δει στο σπίτι της μέλλουσας πεθεράς μου και μετά τον γαμό την ρώτησα αν το έχει ακόμα και μου είπε ‘άμα θες πάρτο, μου είχε φέρει μια παρακόρη χόρτα’. Από τότε ξεκίνησα και άρχισα να διαβάζω. Το πιο αγαπημένο μου είναι αυτό το οποίο είχα αγοράσει μετά από μια σοβαρή κατάσταση, που είχα αντιμετωπίσει στην υγεία μου. Αυτό το πιάτο έχει πάνω έναν σταυρό, λουλούδια, μια άγκυρα και λέει ‘δύναμη, ελπίς, αγάπη’», δήλωσε η Λόλα Νταϊφά.

Την παρουσίαση, του λευκώματος έκανε ξεχωριστή ο πρεσβευτής του Μ.Α.Ζ.Ι , Αλέξης Κωστάλας, ο οποίος διάβασε αποσπάσματα, η ερμηνεία της Εύης Σιαμαντά αλλά και το Μ.Α.Ζ.Ι με την ενεργή παρουσία του στις ανάγκες της πόλης.

«Είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση για την πόλη και για το ΜΑΖΙ που την διοργανώνει. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί αυτή την περίοδο παραδίδεται στο ΑΧΕΠΑ ο φοβερός ψηφιακός αγγειογράφος – στεφανιογράφος δύο επιπέδων, που τον πέτυχε το ΜΑΖΙ και το κατόρθωσε με τη χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νιάρχος. Ένα μηχάνημα αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ, που θα σώσει πολλές ψυχές από όλη την Βόρια Ελλάδα», ανέφερε η Αλεξάνδρα Γωγούση, Πρόεδρος του Μ.Α.Ζ.Ι.

Η κυρία Γωγούση μάλιστα μας αποκάλυψε και τα μελλοντικά σχέδια του Μ.Α.Ζ.Ι «Γι’ αυτή την παράδοση τον Ιανουάριο ετοιμάζουμε μια φοβερή εκδήλωση, που πάλι θα αρέσει την πόλη, διότι ότι κάνουμε είναι λίγο πρωτοποριακό και με αυτό τον τρόπο βγάζουμε και χρήματα για να ενισχύσουμε με δωρεές κι άλλα νοσοκομεία και όποιον μας ζητάει βοήθεια.

Ο κόσμος από την πρώτη στιγμή μας στήριξε και μας αγαπάει και μας εκτιμάει. Γι’ αυτό τιμάει με την παρουσία του όλες μας τις εκδηλώσεις!»

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ.