ΜΑΡΙΑ ΛΥΚΟΥΡΙΩΤΗ: . Η διαφύλαξη και η διατήρηση της νομιμότητας θα βοηθήσει και τους πολίτες να εμπιστευτούν ξανά την τοπική αυτοδιοίκηση

Την Παρασκευή 10/11 στο στούντιο του newn.gr και στην εκπομπή Thesslockαρε παρευρέθηκε η Μαρία Λυκουριώτη, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης , Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νεάπολης-Συκεών και εκπρόσωπος τύπου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης . Το 2015 υπήρξε υποψήφια Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

Η Μαρία έχει δυο μεταπτυχιακά στο ΑΠΘ , στη Διαιτησία καθώς και στο Εκκλησιαστικό και Κανονικό Δίκαιο και είναι Υποψήφια Διδάκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επίσης ασχολείται και με την μουσική.

Η Μαρία δήλωσε ότι ασχολήθηκε με την πολιτική καθώς προέρχεται από μια πολιτικοποιημένη οικογένεια , ευαισθητοποιημένη στα κοινά και γι΄αυτό επέλεξε από μικρή να ασχοληθεί με αυτά. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει γίνει πλέον μια αγαπημένη της συνήθεια και πιστεύει πως δεν έχουν συνειδητοποιήσει όλοι τον σπουδαίο ρόλο που παίζει στην καθημερινότητά μας και ότι τη σχετίζουμε μόνο με τα καθημερινά και τα απλά.

Στη συνέχεια , αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου απαρτίζεται από τρεις γυναίκες , που αποτελεί πολύ θετικό γεγονός ,αφού οι γυναίκες ακόμα και τώρα δεν έχουν τη θέση που τους αξίζει στην πολιτική ζωή του τόπου. Η κυρία Λυκουριώτη θεωρεί ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος της είναι η ανεργία όπως επίσης και η μείωση των οικονομικών πόρων .

Σε ερώτηση για τον Καλλικράτη απάντησε «Είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση , που βοήθησε καθοριστικά ,ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση . Ο έλεγχος παλιότερα ήταν πιο δύσκολος , ενώ τώρα καταφέρνεις πιο ουσιαστικά να δεις πως διαχειρίζονται οι Δήμοι τους πόρους τους. Η διαφύλαξη και η διατήρηση της νομιμότητας θα βοηθήσει και τους πολίτες να εμπιστευτούν ξανά  την τοπική αυτοδιοίκηση και θα οδηγήσει σε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Παράλληλα , ζήτημα αποτελεί και η δημοκρατική συμμετοχή στις δημοτικές διαδικασίες , οι δημότες δεν ενημερώνονται για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.

Όσον αφορά τώρα την υποδοχή των προσφύγων στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών ειπώθηκε πως υπάρχουν πολλές δράσεις και πολλά προγράμματα που τρέχουν και σε άλλους δήμους . Το πιο γνωστό είναι το “react” ,κατά το οποίο έναντι ενοικίου που καταβάλλεται από την ΕΕ οι δημότες εκμισθώνουν τα σπίτια τους στους πρόσφυγες.

Έπειτα η Μαρία εξέφρασε τη γνώμη της για την απλή αναλογική « Οι δημότες πρέπει δημοκρατικά να εκπροσωπούνται στον Δήμο. Η Διοίκηση κατέχει την πλειοψηφία σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο και επομένως με την απλή αναλογική , η Αντιπολίτευση χάνει κάθε δικαίωμα. Δεν υπάρχει διαδικασία διαλόγου, δεν υπάρχει δημοκρατία .Από την άλλη μεριά τίθεται το ζήτημα της αποτελεσματικότητας , δηλαδή κατά πόσον η αντιπολίτευση θα συμφωνήσει και θα καταλάβει ένα ζήτημα για να ψηφίσει θετικά υπέρ αυτού. Η δημοκρατία εξάλλου απαιτεί ωριμότητα. Δηλώνει “Η εικόνα που έχω από τα Δημοτικά Συμβούλια είναι πως δεν υπάρχει διάθεση δημοκρατίας. Δεν έχουμε και αρκετούς ώριμους και πεπαιδευμένους και εμείς που ψηφίζουμε τους εκπροσώπους μας πρέπει να το κάνουμε με σοβαρότητα’’.

Προσθέτει “πως οι νέοι απαιτούν μειοψηφία στο Συμβούλιο και αυτό είναι προβληματικό. Υπάρχει έλλειμα εκπροσώπησης των νέων .Είναι ελάχιστοι οι νέοι που συμμετέχουν και ελάχιστοι στους οποίους δίνεται η δυνατότητα, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν μια θέση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση’’ . Το ίδιο δε συνέβη και στην εκδήλωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ που έγινε το καλοκαίρι στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί νέοι και συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα. Μάλιστα κυκλοφόρησε και ένα δημοσίευμα για την ίδια , με αφορμή την εκδήλωση, στο οποίο σχολίασε Οι γυναίκες απασχολούμε τον τύπο όχι μόνο πολιτικά. Είναι καλό να μη ξεπερνάμε αυτά τα όρια, γιατί είναι λεπτή η γραμμή που οδηγεί στον σεξισμό’’.

Για κάποιες παρανομίες που διαπιστώθηκαν στον Δήμο της αναφέρει “Στα πλαίσια του ελέγχου , αντιμετωπίζουμε ζητήματα νομιμότητας , τα οποία είτε έχουν κριθεί από τη δικαιοσύνη , είτε θα κριθούν αργότερα. Τα χρήματα που μας δόθηκαν από επιχορηγήσεις ,δόθηκαν, με μη σύννομες ενέργειες” . 

Τέλος , στην ερώτηση για τα μελλοντικά της πλάνα στην πολιτική, η Μαρία απάντησε πως δεν έχει σαφές πολιτικό πλάνο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της φαίνεται πολύ ελκυστική , δεδομένης της άμεσης επαφής με τους δημότες . Ωστόσο , δελεαστική και όμορφη είναι και η κεντρική πολιτική σκηνή.