Μείωση του ποσού συναλλαγών με μετρητά εξετάζει το ΥΠΟΙΚ – Ποιο θα είναι το όριο

Πρόταση για δραστική μείωση του ορίου συναλλαγών με μετρητά έπεσε τις τελευταίες μέρες στο υπουργείο Οικονομικών με σκοπό τον περιορισμό της φοροδιαφυγής σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι η μείωση αυτή αρχικά να περιοριστεί από τα 500 ευρώ που ισχύει σήμερα, στα 300 ευρώ. Σε περίπτωση ωστόσο που υπάρξει θετική αποτίμηση του μέτρου είναι πολύ πιθανό το ποσό να περιοριστεί κι άλλο.

Οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών βρίσκονται στην κορύφωσή τους με κεντρικό θέμα την μη περικοπή των συντάξεων ωστόσο, επιθυμία όλων είναι ο στόχος του 3,5% πλεόνασμα να μην τεθεί εν αμφιβόλω. Το μέτρο του περιορισμού του ορίου συναλλαγής με μετρητά θα λειτουργήσει και ως αντίμετρο στον κίνδυνο έξαρσης της φοροδιαφυγής που πιθανώς να προκληθεί από την κατάργηση του ορίου αναλήψεως από τα ΑΤΜ. Ειδικότερα εξετάζεται:

-η μείωση του ορίου αξίας συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο (πίστωση σε λογαριασμό επιχείρησης, έκδοση επιταγής κα). Το όριο είναι σήμερα 500 ευρώ και θεωρείται δεδομένο ότι πρόκειται να μειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα

– η αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών με κάρτα προκειμένου να χορηγηθεί το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Τα σημερινά όρια θεωρούνται πολύ χαμηλά και “πιάνονται” από τους μισθωτούς και συνταξιούχους μέσα στο πρώτο δίμηνο ή τρίμηνο κάθε έτους. Ειδικότερα, εξετάζεται το ελάχιστο όριο δαπανών με κάρτα να αυξηθεί:

– στο 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% που είναι σήμερα).

– στο 20% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα)

– στο 25% για εισόδημα από 30.001 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20% που είναι σήμερα).

Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi