Μηνύσεις από την Πυροσβεστική σε διευθυντές σχολείων καταγγέλλει η ΕΛΜΕ

Μηνύσεις σε διευθυντές σχολείων καταγγέλλει η ΕΛΜΕ χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες αυτές ως «ιδιαίτερα επικίνδυνες και απαράδεκτες».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΕΛΜΕ: « Λίγες μόνο μέρες μετά την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της αποστολής του εγγράφου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πειραιά σχετικά με τα μέτρα πυροπροστασίας προς τα σχολεία.

Ήδη κλιμάκια της Π.Υ. βεβαιώνουν παραβάσεις σχετικά με το πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας. Παρέπεμψαν, δε, διευθυντή σχολείου του Πειραιά στα δικαστήρια, αφού τού κατέθεσαν μήνυση! Οι ενέργειες αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και απαράδεκτες. Το θέμα της πυρασφάλειας των σχολείων είναι άμεσης προτεραιότητας και σπουδαιότητας και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τη μετάθεση των ευθυνών της πολιτείας σε διευθυντές και εκπαιδευτικούς.
Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι:

Η ευθύνη της πυροπροστασίας, αντισεισμικής – αντιπλημμυρικής θωράκισης ανήκει εξολοκλήρου στο κράτος.
Φτάνει με τη μετάθεση – μετατόπιση των ευθυνών

Απαιτούμε άμεσα

-Την διακοπή κάθε είδους δίωξη διευθυντών (ή συναδέλφων ) για σχετικά ζητήματα
-Την απόσυρση του εγγράφου της Π.Υ.
-Την διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων ενεργειών από τους Δήμους
-Την λήψη μέτρων για τον άμεσο σχεδιασμό, πλήρη χρηματοδότηση της υλοποίησης αντιπλημμυρικών – αντιπυρικών έργων, έργων αντισεισμικής θωράκισης, με ευθύνη της πολιτείας σε όλα τα σχολεία του Πειραιά».

Υπενθυμίζεται ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πειραιά, με έγγραφο που απέστειλε στα σχολεία, ενημερώνει ότι:

α) Τα σχολεία πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας καθώς και να τηρούν και να συντηρούν τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από το πιστοποιητικό

β) Την ευθύνη οργάνωσης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού έχει (για τα Δημόσια Σχολεία) ο Διευθυντής του κάθε σχολείου.

Όπως καταγγέλει η ΕΛΜΕ «θα μπορούσε να ήταν για γέλια, αν δεν ήταν κυριολεκτικά για κλάματα.

Αντί να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και ευθύνη του κρατικού μηχανισμού για την πραγματοποίηση ελέγχων ανά σχολείο για την πρόληψη από σεισμό-πλημμύρα-πυρκαγιά, για την οργάνωση και εκπαίδευση εκπαιδευτικών και μαθητών στην υλοποίηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης, για τον συντονισμό των σχολείων με την Πυροσβεστική-το πλησιέστερο Νοσοκομείο κ.α., στέλνουν ένα χαρτί που απλά … πετάει το μπαλάκι στα σχολεία και τους Διευθυντές.
Η ανυπαρξία ουσιαστικής πυροπροστασίας στα σχολεία, όπως και αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης σε όλο της το μεγαλείο.
Οι Διευθυντές καθίστανται υπεύθυνοι ακόμα και για την προμήθεια πιστοποιητικών που θα έπρεπε να εκδίδονται από τον κρατικό μηχανισμό, μετά από επιτόπια μελέτη ειδικών σε κάθε σχολείο».

Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi