Μητσοτάκης: «Ο στόχος μου είναι κάνω την Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης για τα επόμενα 3-4 χρόνια»

«Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σαφές: η μείωση των φόρων, η διευκόλυνση των επενδύσεων τόσο από Ελληνικές όσο και από ξένες επιχειρήσεις και η διαχείριση του τραπεζικού προβλήματος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg. Στη συνέντευξή του, που στο μεγαλύτερο μέρος της είχε οικονομικό χαρακτήρα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο στόχος μου είναι κάνω την Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης για τα επόμενα 3-4 χρόνια. Κάτι έχει αλλάξει στη χώρα μετά τις εκλογές. Έχουμε κάνει καλή αρχή. Η κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή να φέρει την ανάπτυξη. Είναι το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζουμε μετά τη δεκαετή κρίση», ανέφερε ενώ συμπλήρωσε: «Το επενδυτικό κλίμα είναι σε θετική πορεία, οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν, υπάρχει αίσθηση αισιοδοξίας που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε το πρόγραμμά μας με πιο επιθετικό τρόπο», τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να επανεξεταστούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σημειώνοντας ότι αυτό το έχει ήδη θέσει, από την πρώτη στιγμή, στις συνομιλίες του με τους πιστωτές. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου του Bloomberg, αν έχει μιλήσει με τους πιστωτές για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα προκειμένου να μειωθούν σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, απάντησε: «Φυσικά. Το θέσαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ουσιαστικά ένα απομεινάρι του παρελθόντος. Τα εφάρμοσαν σε μια εποχή που υπήρχε λίγη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα νομίζω ότι κινούμαστε πολύ γρήγορα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην κυβέρνηση. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το τι σημαίνουν για τη βιωσιμότητα του χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι έθεσε στον κ. Ερντογάν το θέμα των αυξημένων ροών στο Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι η γειτονική χώρα μπορεί να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ ώστε να μην αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που βλέπουμε στα νησιά μας. «Η Συμφωνία είναι θετική και για τις δύο πλευρές», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι «ήταν και είναι λογικό η ΕΕ να υποστηρίζει την Τουρκία με πόρους προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση».