Μπαίνω σε καραντίνα – Πληρώνομαι – Επιστρέφω και δουλεύω υπερωρίες… τζάμπα

Τι προβλέπει το νέο πακέτο της κυβέρνησης σχετικά με τις μη αμειβόμενες υπερωρίες όσων περνούν τον κορονοϊό

Ενα νέο πακέτο μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για πάνω από 500.000 εργαζομένους και ανέργους, με στόχο να περιοριστεί η διαφαινόμενη εκτίναξη της ανεργίας, καταθέτει αύριο στην ελληνική Βουλή η κυβέρνηση.

Από το πακέτο αυτό ξεχωρίζει η διαδικασία αναπλήρωσης της περιόδου αναγκαστικής καραντίνας, στην οποία ενδέχεται να τεθεί ένας εργαζόμενος.

Εν ολίγοις, ο εργαζόμενος που αρρωσταίνει από κορονοϊό και υποχρεούται σε 7ημερη ή 14ημερη καραντίνα μένοντας σπίτι, δε θα αποζημιώνεται από το κράτος, αλλά από τον εργοδότη του.

Σε… αντάλλαγμα, μόλις επιστρέφει, θα εργάζεται χωρίς αμοιβή πέραν του ωραρίου του, έως και τρεις ώρες επιπλέον την ημέρα, μέχρι να αναπληρώσει το χρόνο εργασίας που χάθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην οποία υπεβλήθη.

Πρώτη λύση, βέβαια, πάντα, παραμένει η τηλεργασία, όμως η διάταξη αφορά τους εργαζομένους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως.

Αναλυτικά, προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορονοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη.

Με τη λήξη όμως της αναγκαστικής απουσίας από την εργασία, ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας.

Η αναπλήρωση θα πρέπει να γίνει εντός 4 μηνών και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού.

Η επιπλέον αυτή εργασία δεν θα αμείβεται ως υπερεργασία ή υπερωρία, όμως θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται κατά τον χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Σύμφωνα, πάντως, με το υπουργείο Εργασίας, το νέο μέτρο αφορά κατά κύριο λόγο εργαζομένους που δεν νοσούν οι ίδιοι αλλά πρέπει να μπουν σε καραντίνα στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης της COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες και συστάσεις του ΕΟΔΥ.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει κατ’ αρχάς την εφαρμογή τηλεργασίας.

Εναλλακτικά και μόνο εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ’ αποστάσεως εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναπληρώσουν το διάστημα της απουσίας λόγω της προληπτικής καραντίνας σε άλλες εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης.