Μόρια: Δυο νεκροί από την πυρκαγιά – Επιτέθηκαν στους πυροσβέστες

Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δυο φωτιές ξέσπασαν χθες το απόγευμα στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια με αποτέλεσμα το θάνατο μιας μητέρας και του ανήλικου παιδιού της.

Η μια φωτιά ξέσπασε σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και η άλλη στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.

Η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, ενώ η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Το σβήσιμο της δε έγινε μετ’ εμποδίων. Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου, Γιώργο Ντίνο, η φωτιά ήταν εμπρησμός από πρόσφυγες και μετανάστες που δεν ήθελαν να αλλάξουν οικίσκους. «Η πρώτη εικόνα που έχουμε εμείς είναι ότι οι φωτιές μπήκαν για αυτόν τον λόγο. Το λέω με πλήρη επίγνωση», δήλωσε στον ΑΝΤ1.

«Δεν μας άφησαν να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» (σ.σ. εστία της φωτιάς), ανέφερε ο κ. Ντίνος, επαναλαμβάνοντας ότι τη φωτιά έβαλαν μετανάστες «για να μη χρειαστεί να αλλάξουν οικίσκους».

«Δεν γνωρίζω γιατί δεν μας άφησαν να σβήσουμε τη φωτιά. Υπήρξαν δύο φωτιές με διάστημα ενός τετάρτου, δεν ήταν και οι δύο ταυτόχρονες. Η πρώτη ήταν έξω και η δεύτερη ήταν στο ΚΥΤ» τόνισε. Στο ΚΥΤ Μόριας που έχει χωρητικότητα 3.000 άτομα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 13.000.