Μ.Σπυράκη: Η Αλβανία οφείλει να σέβεται την ελληνική μειονότητα και τα δικαιώματά της

«Οι κυβερνήσεις στα Τίρανα και στα Σκόπια πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν αντιμετωπίζονται με διαφορετικά κριτήρια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε σχέση με τις χώρες που προηγήθηκαν», τόνισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαρία Σπυράκη στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ειδικά η Αλβανία», πρόσθεσε η κα Σπυράκη, «οφείλει να σέβεται την ελληνική μειονότητα και τα δικαιώματά της, καθώς έχουμε επανειλημμένες παραβιάσεις τα τελευταία χρόνια». Σε ότι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, ανέφερε, «στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική, ωστόσο η ενταξιακή της πορεία είναι εκ των πραγμάτων απαραίτητη για την ύπαρξη της σύνθετης ονομασίας «έναντι όλων» (erga omnes) που αποτέλεσε και το διαβατήριο της χώρας αυτής για το ΝΑΤΟ».

Αναλυτικά η τοποθέτηση της κας Σπυράκη:

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων οφείλει να παραμείνει ανοιχτή και διότι λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και γιατί αποτελεί δημοκρατικό μοχλό πίεσης για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των χωρών αυτών. Είναι επίσης απαραίτητο οι κυβερνήσεις στα Τίρανα και στα Σκόπια να γνωρίζουν ότι δεν αντιμετωπίζονται με διαφορετικά κριτήρια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε σχέση με τις χώρες που προηγήθηκαν.

Ειδικά η Αλβανία οφείλει να σέβεται την ελληνική μειονότητα και τα δικαιώματά της. Αντίθετα έχουμε επανειλημμένες παραβιάσεις τα τελευταία χρόνια. Σε ότι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική. Η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών αποδέχτηκε τη σύνδεση της εφαρμογής της σύνθετης μετονομασίας «έναντι όλων», “erga omnes” με το άνοιγμα των κεφαλαίων κατά την ενταξιακή πορεία. Η ενταξιακή πορεία είναι εκ των πραγμάτων απαραίτητη για την ύπαρξη της σύνθετης ονομασίας «έναντι όλων» που αποτέλεσε και το διαβατήριο της χώρας αυτής για το ΝΑΤΟ.