Μ. Χριστοδουλάκης: «Ο προοδευτικός χώρος στο πολιτικό μας σύστημα είναι ένας και εκφράζεται από το ΚΙΝΑΛ»

Ο μανώλης χριστοδουλάκης

Στην εφημερίδα «DOCUMENTO» έδωσε συνέντευξη ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης. Ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε πως το ΚΙΝΑΛ σε περίπτωση κυβέρνησης της ΝΔ θα αποτελέσει «ένα ισχυρό αντιπολιτευτικό αντίβαρο στη βαθιά συντηρητική ατζέντα της ΝΔ». «Να ανασυγκροτήσουμε τον προοδευτικό χώρο και να εγγυηθούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, της μεσαίας τάξης και των μη προνομιούχων. Και αυτό είναι για εμάς το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου».

Τόνισε ότι η συνεργασία με τη ΝΔ είναι «απαγορευμενή» για το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας χαρακτηριστικά «το έχουμε διατυπώσει με τον πλέον καθαρό τρόπο. Ότι ακόμα και η απαίτηση διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, που εμείς ως πολιτικός χώρος έχουμε αποδείξει επανειλημμένα ότι μπορούμε να εγγυηθούμε, σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται για εμάς κυβερνητική συνεργασία. Η κοινοβουλευτικοί θεσμοί εξάλλου προβλέπουν ποικίλους τρόπους για τη διασφάλιση της. Το θέμα σεβασμού του μείγματος εφαρμοζόμενης πολιτικής στο πρόγραμμα μας, αλλά κυρίως στο κοινωνικό πρόσημο το οποίο οραματιζόμαστε για τη διακυβέρνηση του τόπου την επόμενη μέρα, μπορεί να το εγγυηθεί μόνο ο ελληνικός λαός δίνοντας μας τη δύναμη, μέσα από την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες που φοβούνται σήμερα το χάρτη που είναι μπλε».

«Ότι ακουμπάει ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο χρυσός δεν γίνεται»

Ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ καλούμενος να σχολιάσει την απώλεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτό επισήμανε πως «ως παράταξη ποτέ δεν μπήκαμε στη λογική της εσωκομματικής συνωμοσιολογίας. Από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε καθαρά να στηρίξουμε εκ νέου τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, προερχόμενο από το δικό μας πολιτικό χώρο. Δεν εκτιμώ εκ του αποτελέσματος ότι η πιθανή μη κάθοδος του κ. Σπηλιόπουλου θα επέφερε διαφορετικό αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Εξάλλου το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων του τη δεύτερη Κυριακή συντάχθηκε με την κομματική μας επιλογή. Δυστυχώς, πολύ περισσότερο φάνηκε πως ότι ακουμπάει ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο χρυσός δεν γίνεται. Η «ατσούμπαλη» στάση του να «χρεώσει» στελέχη μας ως δικά του έγινε τροφή σε ένα συνολικότερο πολιτικό ρεύμα καταδίκης της δικής του πολιτικής πρακτικής. Με αποτέλεσμα μια ευγενική χορηγία στα αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ ακόμα και αν υστερούσαν μακράν σε ποιότητα, πρόγραμμα και σχέδιο για τις τοπικές κοινωνίες».

«Για να ήτανε η κυριαρχία στον προοδευτικό χώρο αντικείμενο σύγκρισης εκλογικών συσχετισμών αυτό θα προϋπέθετε την ύπαρξη δύο πολιτικών δυνάμεων με προοδευτικές αναφορές. Για να είσαι όμως προοδευτική δύναμη δεν φτάνει απλά να αυτοπροσδιορίζεσαι έτσι. Και όταν επιλέγεις το δρόμο της αποθέωσης του λαϊκισμού, του τυχοδιωκτισμού, της δημαγωγίας, του κρατισμού, των καθεστωτικών παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη και στα μέσα ενημέρωσης, του διχασμού των Ελλήνων, την απαξίωση των θεσμών και της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, των πολιτικών συναλλαγών, όταν ακόμα και την τελευταία μέρα κοιτάς να βολέψεις συγγενείς και φίλους, ευτελίζεις ο ίδιος την επίκληση των προοδευτικών σου αναφορών. Ο προοδευτικός χώρος στο πολιτικό μας σύστημα είναι ένας και εκφράζεται από το Κίνημα Αλλαγής. Αυτό που απομένει στις εκλογές είναι η αποτύπωση μιας ενισχυμένης δυναμικής ώστε η προοδευτική μας ατζέντα, το σχέδιο, οι προτάσεις και οι διεκδικήσεις μας να δώσουν εμπράκτως λύσεις στους Έλληνες και τα καθημερινά τους προβλήματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστοδουλάκης.

«Οι νέοι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική και το πολιτικό μας σύστημα»

«Για εμένα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κρίσης είναι ότι οι Έλληνες πολίτες και ειδικά οι νέοι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική και το πολιτικό μας σύστημα. Και αυτό φαίνεται και από τα τεράστια ποσοστά αποχής, με αποτέλεσμα να αφήνουμε τους άλλους να αποφασίζουν για εμάς. Και υπάρχουν πάντα δύο επιλογές. Ή να περιμένεις κάποιον άλλο να φέρει αντί για σένα την αλλαγή που θέλεις να δεις για τον τόπο σου, ή να δώσεις τη μάχη, να γίνεις και εσύ μέρος της. Η αντίληψη της προσφοράς είναι υποκειμενική. Η συμμετοχή όμως όλων μας αναδεικνύει τους συσχετισμούς που την κάνουν περισσότερο αντικειμενική, αλλά τουλάχιστον πραγματικά αντιπροσωπευτική», απάντησε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης σε ερώτηση για την ενασχόλησή του με την πολιτική στην ηλικία μόλις των 28 ετών.