Μ. Όθωνας: «Εκλογές εκ των προτέρων «τζούφιες» δεν υπάρχουν»

Πηγή: EUROKINISSI/news247

Στο NEWS 247 και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή, έδωσε συνέντευξη ο Μανώλης Όθωνας, διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, σχολιάζοντας την επικαιρότητα.

Για την ψήφο των Ελλήνων κατοίκων Εξωτερικού

Το Κίνημα Αλλαγής έδρασε ως καταλύτης για να είναι σήμερα «ζωντανή» η συζήτηση για την αναγκαία ευρεία πολιτική συνεννόηση. Εμείς αναγκάσαμε την ΝΔ να εγκαταλείψει τους αρχικούς σχεδιασμούς για άνοιγμα των εκλογικών καταλόγων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανταποκριθούν όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ακόμα άρον- άρον μεταστροφή για να αποφύγει την πλήρη πολιτική απομόνωση. Για να δικαιολογηθεί, αναπαράγει τα γνωστά προπαγανδιστικά του κλισέ περί δήθεν παρακολουθημάτων του κ. Μητσοτάκη και εξακολουθεί βέβαια να έχει σκοπό να οδηγήσει τη συζήτηση σε αδιέξοδο.

ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: Οι διαφορές τους είναι κυρίως θέμα style

Μετεκλογικά όσο περνά ο καιρός αποδεικνύεται ότι οι όποιες διαφορές τους είναι κυρίως σε θέματα style. Αισθητικής, εικόνας, ύφους, διατυπώσεων αλλά μέχρι εκεί. Κοιτάξτε γύρω σας και θα δείτε ότι οι δεσμεύσεις Τσίπρα στην οικονομία είναι εδώ. Με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το Υπερταμείο της υποτέλειας προχωράμε. Η αδιέξοδη για τη χώρα συμφωνία Τσίπρα – Μέρκελ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι εδώ. Με αυτή ως δεδομένη και απαραβίαστη επιχειρεί – μάταια- η κυβέρνηση να το διαχειριστεί. Στα εθνικά θέματα όσα μέχρι πριν τις εκλογές ήταν εγκλήματα για τον Μητσοτάκη σήμερα είναι εθνική πολιτική που είναι εδώ και έχει συνέχεια. Με όλα αυτά όμως ως δεδομένα η χώρα δεν αλλάζει πορεία. Άντε κάποια μεγάλα deαls να τρέξουν πιο γρήγορα και πιο κερδοφόρα για τους επενδυτές, άντε να γίνουν και κάποιες επιμέρους φοροελαφρύνσεις που θα αντικαταστήσουν κάποια επιδόματα των προηγούμενων και.. κλείσαμε! Εμείς λοιπόν δεν πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο να αφήσει πίσω της οριστικά την κρίση με ασφάλεια, ούτε να υπερασπιστεί κρίσιμα εθνικά της συμφέροντα σε δύσκολους καιρούς, ούτε η κοινωνία να ανασάνει μετά από δέκα χρόνια θυσιών.

Για το σενάριο διπλών εκλογών

Εκλογές εκ των προτέρων «τζούφιες» δεν υπάρχουν. Αν οι επόμενες εκλογές γίνουν με απλή αναλογική θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης και μόνο αν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση γίνονται αναγκαστικά δεύτερες εκλογές. Οποιοσδήποτε σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν συνεκτιμήσει πολύ σοβαρά αυτά τα δεδομένα, θα οδηγήσει με δικής της ευθύνη την χώρα σε πολιτική αστάθεια αλλά και κινδυνεύουν από την υπερβολική αλαζονεία τους στο τέλος να πυροβολήσουν τα πόδια τους.

Για την «επιστροφή» στο ΠΑ.ΣΟ.Κ

Το ΠΑΣΟΚ μόνο του θα είχε πια σήμερα δύο επιλογές. Η μία είναι να ενεχυριασθεί ως σφραγίδα σε άλλο πολιτικό κόμμα με αντάλλαγμα την πολιτική καριέρα όσων την προσκομίσουν. Η δεύτερη είναι να τοποθετηθεί ταριχευμένο στην προθήκη κάποιου πολιτικού μουσείου. Η μόνη λύση για να παραμείνει ζωντανό είναι ως βασικός πυλώνας και ο κυρίαρχος ιδεολογικός, αξιακός και πολιτικός προμαχώνας ενός νέου ευρύτερου δημοκρατικού κάστρου, του Κινήματος Αλλαγής. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανευθυνότητες και τζάμπα μαγκιές.