Νέα παγίδα στο χτίσιμο του αφορολογήτου με «πλαστικό» χρήμα – Ποιες οι αλλαγές

Αλλαγές προετοιμάζει το 2019 το Υπουργείο Οικονομικών για το αφορολόγητο με κάρτα.

Πιο συγκεκριμένα, αυξάνεται το ποσό που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι με αποδεικτικά στοιχεία μέσω πλαστικών χρημάτων ή πληρωμές μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής προκειμένου να καλυφθεί το αφορολόγητο όριο.

Σημειώνεται ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερες αποδείξεις με κάρτα ενώ όσοι δεν πληρώνουν τα προβλεπόμενα ποσά θα πληρώνουν φόρο 22% για το ποσό που δεν καλύπτουν.

Αναλυτικότερα, το Υπουργείο συζητά τα ποσά που θα συγκεντρώσουν τους φορολογούμενους μέσω πλαστικής χρηματικής αξίας ως εξής:

• 15% για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα).

• 20% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα).

• 25% για εισόδημα από 30.001 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται σε 30.000 ευρώ (από 20%).

Οι διευθυντές αναφέρουν ότι τα ποσοστά μπορούν να φτάσουν το 30% καθώς εκτιμούν ότι σήμερα είναι ιδιαίτερα χαμηλά με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να φτάσουν πολύ εύκολα στο όριο και να σταματήσουν να διαπραγματεύονται με κάρτες μετά από αυτή την εκδήλωση.

Από την υποχρέωση να έχουν πληρωθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής οι δαπάνες που εγγυώνται την έκπτωση φόρου, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι επαγγελματίες γεωπόνοι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, οι οποίοι βρίσκονται σε δικαστική συνδρομή, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με τη κλίμακα μισθωτής εργασίας και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις πιο πάνω περιπτώσεις «εξαιρέσεων» οφείλουν, ωστόσο, να καλύπτουν τα προαναφερθέντα ποσοστά του ετήσιου εισοδήματος με έξοδα αγοράς και παροχής υπηρεσιών, πληρωθέντων με μετρητά.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Πηγή εικόνας: Eurokinissi