Νικήτρια η βλακεία στην Ελλάδα

Αρθρο του Γιώργου Κοσματοπουλου στο newn.gr #newn #opinions #USA #Elections #Trump #Biden

Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν οι Αμερικανικές εκλογές στην Ελλάδα αποδεικνύει τη βαθύτατη παρακμή στην οποία βρίσκονται  η πολιτική σκέψη και η δημόσια συζήτηση στη χώρα μας .

 Στα ΜΜΕ  και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συναντούσες  μπακαλο-αναλυτές της συμφοράς διεθνολόγους από τα Lidl και opinion leaders της κακιάς ώρας, συνταξιούχους φοιτητοπατέρες που νόμιζαν ότι δίνουν «γραμμές» σ’ εκλογές φοιτητικών συλλόγων, καουμπόηδες με νεροπίστολα, metrosexual golden boys  που μπερδεύουν τον «Μεγάλο Περίπατο» με το Μανχάταν, δικαιωματίστριες και δικαιωματιστές, βαλκάνιους Φρίντμαν, υποψήφιους-Δελαπατρίδηδες και πολλές άλλες κατηγορίες γραφικών πλην εκνευριστικών και θορυβωδών συμπολιτών μας.

Έλληνες «ταλιμπάν» των δύο υποψηφίων οι οποίοι εκφράζονταν με πάθος ανάλογο των εγχώριων εκλογικών αναμετρήσεων.

Κι αυτό συνέβαινε είτε κεκαλυμμένα, μέσω περισπούδαστων αναλύσεων, κατά κανόνα για τον  «Διαφωτισμό» και τον «Ορθό Λόγο» που υποτίθεται πως εκπροσωπεί ο Μπάιντεν είτε με γηπεδικές  αντιπαραθέσεις με τους οπαδούς του ανωτέρω να χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως «φασίστας», «ιλαρά», «πορτοκαλί ον» «αγράμματοι» κλπ για τον Τραμπ και τους δεύτερους να  μιλούν για «νεοταξίτες», μασονίες κ.ο.κ.

Δεν έλειψαν φυσικά και οι  δήθεν χιουμοριστικές αναρτήσεις με τον πράσινο χάρτη των ΗΠΑ, με φράσεις όπως «να ενσωματωθεί η Β΄ Πενσυλβάνια»  και «ο Μπάιντεν το γύρισε όπως ο Σημίτης το 2000».

Κακό χιούμορ, παράγωγο του διαδικτυακού χλευασμού του ΠΑΣΟΚ, που αναπαράγεται κι από πολιτικά αναλφάβητους που υποδύονται τα στελέχη του κι αποτελούν εγγύηση ότι το κόμμα θα εξακολουθήσει να κινείται  στο 6%. Φυσικά, εκεί που ο αρχοντοχωριατισμός χτύπησε κόκκινο ήταν όταν οι fans του Μπάιντεν και νωρίτερα αυτοί του Τράμπ, έστελναν μέσω facebook τα συγχαρητήρια και τις ευχές τους, γράφοντας μάλιστα και στα αγγλικά μη και ο Τζο ή ο Ντόναλντ δεν έχουν  κανένα  μεταφραστή πρόχειρο κοντά τους ή μήπως και νομίσουν ότι οι Έλληνες δεν τους αγαπάνε και μας κρατήσουν μούτρα!

Είναι δε μια κατηγορίας μόνοι τους αυτοί που απαντούσαν μέσω social media στο αν ο Τραμπ μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά την ακύρωση επιστολικών ψήφων δίνοντας γραμμή και στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ!

Τις ίδιες γελοιότητες είχαμε και στις προκριματικές για το χρίσμα των Δημοκρατικών, στις εκλογές και στο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Γαλλικές, στις Γερμανικές  εκλογές κ.α.

Το βασικό κριτήριο που θα έπρεπε να ισχύει σε  ό,τι αφορά τις εκλογές μιας ξένης χώρες είναι ο αντίκτυπός τους στα συμφέροντα της Ελλάδα;. Ποιος συμφέρει την Ελλάδα να κερδίσει, με βάση κριτήρια πολιτικού ρεαλισμού που διαπνέουν τις διεθνείς σχέσεις.

Οταν κοπάσουν τα πανηγύρια των «ελληνοδημοκρατικών» και οι διαμαρτυρίες των «ελληνορεπουμπλικανών» η σκληρή πραγματικότητα θα είναι εδώ :

Η Αμερικανική πολιτική στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθεί ουσιωδώς υπέρ μας. Αιγαίο, Κύπρος, Σκόπια. Β. Ήπειρος και οικονομία είναι μέτωπα τα οποία δεν  έχουν να κάνουν με όσα, ωραία για κάποιους,  είπε προεκλογικά ο  του Μπάιντεν αλλά εντάσσονται σε μία μακρόπνοη στρατηγική που πολλές φορές υπερβαίνει ακόμα και τον εκάστοτε Πλανητάρχη.

Κι αυτή η στρατηγική δυστυχώς δεν γέρνει  υπέρ μας, τουλάχιστον σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιδιώκουμε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τις ΗΠΑ ή να προσπαθούμε ποικιλοτρόπως να βελτιώσουμε τη θέση μας εντός της εξωτερικής της πολιτικής.

Έχουν κάποια πρόταση επ’ αυτού οι χαζοχαρούμενοι του ελληνικού διαδικτύου κι όχι μόνο ; Αλήθεια, το τοτέμ των εγχώριων ψευτοπροοδευτικών, ο Ομπάμα, με την πολιτική του ευνόησε την Ελλάδα;

Μήπως μαζί με την υποψήφια διάδοχό του Χίλαρι Κλίντον  διέλυσαν όλο το σύστημα ασφαλείας της Β. Αφρικής με αποτέλεσμα να γίνει η χώρα μας δέκτης των τεραστίων κυμάτων προσφύγων και παρανόμων μεταναστών τους οποίους η Τουρκία χρησιμοποιεί για να εκβιάσει Ελλάδα κι Ευρώπη ;

Αλλά  ο Μπαράκ είναι cool  και η Χίλαρι θυμίζει Ντόρα Μπακογιάννη (στο ότι ήταν αποτυχημένη ΥΠΕΞ ίσως…) στους πλέον γραφικούς εκ των μητσοτακικών ; Μήπως ο Τράμπ, το τοτέμ της βαριάς κι ασήκωτης  Δεξιάς δεν έβαλε πάνω απ’ όλα τα πολιτικά αλλά και προσωπικά του συμφέροντα στην Τουρκία, αρνούμενος να μαζέψει τον Ερντογάν έστω στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ; Αλλά «τα λέει έξω από τα δόντια» κι «έχει ωραία γυναίκα», οπότε ας μην κολλάμε σε λεπτομέρειες…

Ας παραδεχτούν τουλάχιστον ορισμένοι ότι το κριτήριό τους στις εκλογές ξένων ηγετών είναι το life-style τους ή το να «την πουν» στους αντιπάλους κι ας αφήσουν κατά μέρος τα υπόλοιπα σοβαροφανή. ..

Κάποιος ο οποίος έχει πάρει απόφαση ότι η κατάσταση της Ελλάδας είναι μη αναστρέψιμη μπορεί απλά να κάθεται και να γελάει με τους γραφικούς εκλογολόγους και τους πολιτικά αστοιχείωτους που και πάλι το τερμάτισαν σε γραφικότητα κι ανοησία…

Κάποιος όμως ο οποίος πονάει αυτόν τον τόπο δεν μπορεί παρά να μελαγχολεί με την παρακμή στην οποία βρίσκεται η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και συνέβαλε τα μέγιστα στην πολιτισμική εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Όσοι διατηρούν ακόμα τη σοβαρότητα και την αξιοπρέπειά τους πρέπει ν’ ανασκουμπωθούν μήπως κι αποτρέψουν την πορεία που οδηγεί ακόμα πιο βαθιά στο τούνελ…